Δύο σχεδόν μήνες καθυστέρησε η εφαρμογή της κυβερνητικής εξαγγελίας για την απαλλαγή των πλημμηροπαθών της Θεσσαλίας από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και εξετάσεις. Μάλιστα, το ζήτημα είχε πρόσφατα αναδείξει η ΜΑΓΝΗΣΙΑ, καθώς οι πληγέντες του νομού συνέχιζαν να πληρώνουν κανονικά, παρά την εξαγγελία και παρά το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα μετρούν τις πληγές τους.

Το σχετικό ΦΕΚ υπεγράφη πριν από λίγες μόνο ημέρες από τον Υπουργό Υγείας και τους Υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Έτσι λοιπόν, κάθε δικαιούχος θα έχει ως ανώτατο ποσό απαλλαγής  τα 100 ευρώ. Οι πληγέντες απαλλάσσονται  μέχρι την 31η Μαρτίου 2024 από τη  συμμετοχή και από κάθε πρόσθετη επιβάρυνση σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, καθώς την εκτέλεση παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων. Δικαιούχοι  πληγέντες καθορίζονται τα φυσικά πρόσωπα, στα οποία χορηγήθηκε εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση με την κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας “Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής, σε πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα» (Β’ 5406), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και στον βαθμό που αφορά κατοίκους της Περιφέρειας Θεσσαλίας”.

 

Η απαλλαγή των δικαιούχων θα είναι εφικτή μέσω ειδικής και κατάλληλης παραμετροποίησης του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ και των συστημάτων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ειδικότερα προβλέπεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε διάστημα πέντε  ημερών από τη δημοσίευση  του ΦΕΚ θα χορηγεί στην ΗΔΙΚΑ τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ) εκάστου δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του.

https://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v18.0&appId=691376065076076

Περισσότερα Εδω