Μοιράσου το αρθρο!

Με μεγάλη λαμπρότητα τελέστηκε το Σαββατοκυριακο η μεγάλη πανήγυρις της ΚΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΣΠΟΡΑΔΩΝ.
Πρόκειται για ένα απο τα πολλά νησάκια που υπάρχουν ανάμεσα σε ΑΛΟΝΝΗΣΟ και ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ και υπάρχει ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας.Οι ετοιμασίες είχαν Ίδη ξεκινήσει απο την Παρασκευή και υπήρχε μεγαλη κινητοποίηση απο τα νησιά Σκιάθο ,Σκόπελο,Αλόννησο και απο Βόλο και Αλμυρό ,και τις γύρω περιοχές για να γιορτάσουν την ΜΗΤΕΡΑ του ΘΕΟΥ μας.
Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αγρυπνία και οι πιστοί παρέμειναν στο μοναστηρι .Το πρωί της Κυριακής έγινε η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ με μεγάλη κατάνυξη απο τον Γέροντα της Συνοδείας ΜΟΝΑΧΟ ΘΕΟΛΗΠΤΟ, τον ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ
Πατήρ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ,ΜΟΝΑΧΟ ΧΑΡΙΤΩΝ ,και το ΜΟΝΑΧΟ ΝΙΚΟΔΗΜΟ.
Τελέστηκε ΑΓΙΑΣΜΟΣ όπως γίνεται κάθε χρόνο και μετά οι πιστοί κάθησαν στο προαύλιο του μοναστηριού στα μοναστηριακά τραπέζια. Εκεί τα αδέλφια ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ και ο μάγειρας ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ προσφέραν παραδοσιακό ντόπιο άγριο κατσίκι της Κυράς Παναγιάς και άλλα εδέσματα στους καλεσμένους,ενώ οι ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ γευμάτισαν ροφό ψάρι.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ και ο ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ τα αδέλφια είναι επιχειρηματίες απο τον ΑΛΜΥΡΟ και είναι ιδιοκτήτες τις ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Α.Ε και επιμελούνται και τα 3000 κατσίκια στην ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ .

Πολύς κόσμος κάθε χρόνο μαζεύεται στο Μοναστηρι της ΚΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ και με ιερή κατάνυξη και αγάπη τιμούν το γεγονός αυτό …και περιμένουν όλοι οι κάτοικοι να ανταμώσουν και να προσευχηθούν και να ανταλλάξουν ευχές.

ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ

Η έκταση του νησιού είναι 25 τ.χλμ.. Ο πληθυσμός του νησιού σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 10 κάτοικοι. Το νησί είναι ιδιοκτησία της μονής ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.
Υπάρχει και στο νησί μοναστήρι στο οποίο οφείλει και το όνομά του. Διαμένουν κάποιο μοναχοί που αποστέλλονται απο το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. Το νησί βρίσκεται στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου και είναι ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 299μ.

Το νησί της ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ αγόρασε το 993μ.χ. ο ΆΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ από Βυζαντινούς άρχοντες της Κωνσταντινούπολης και το χρησιμοποίησε ως μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, του Αγίου Όρους. Εδώ, τον 16ο αιώνα, ιδρύθηκε, η μεταβυζαντινή Ιερά Μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου η οποία και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στον προαύλιο χώρο της Μονής σώζονται παλαιοχριστιανικά λείψανα του 6ου-7ου π.χ. αιώνα. Στους ίδιους χώρους θα βρούμε τα μηχανήματα του παλιού ελαιοτριβείου που λειτουργούσαν οι μοναχοί. Ερείπια της παλαιότερης Μονής βρίσκονται σε ύψωμα στην περιοχή του Αγίου Πέτρου.

ΟΙ κάτοικοι που πηγαίνουν για να εκκλησιαστούν την ημέρα αυτή διαμείνουν και είναι η μόνη φορά που επιτρέπεται η διανυκτέρευση μη μοναχών στους κοιτώνες της Μονής. Οι τελετουργίες ακολουθούν το αγιορείτικο τυπικό.

ASTRA.GR. ASTRA TV
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ -ΣΚΙΑΘΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Περισσότερα Εδω