Στην εποχή της ενεργειακής αυτονομίας αλλά και της αξιοποίησης πράσινων μορφών ενέργειας προς όφελος της κοινωνίας περνά από σήμερα ο δήμος Λαρισαίων, με την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης του καταστατικού για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας με την επωνυμία «Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Λαρισαίων Περιορισμένης Ευθύνης».

Η Ενεργειακή Κοινότητα ιδρυτικά μέλη της οποίας θα είναι ο δήμος Λαρισαίων, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση και η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, θα προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε 2.500 οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, στις εκκλησίες του δήμου, αλλά και θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των δημοτικών κτηρίων, μέσα από ένα πλάνο 25ετίας οπότε και θα εξοικονομηθούν περί τα 25 εκ. ευρώ, όπως εξήγησε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης.

Ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε πως «ο δήμος Λαρισαίων κάνει εδώ και ένα χρόνο το δικό του ενεργειακό στρατηγικό σχεδιασμό αφενός για να είναι ενεργειακά αυτάρκης, να ασκεί κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους βρίσκονται σε ένδεια και να γίνει παραγωγός για να προσκομίσει οικονομικά οφέλη. Αυτά τα τρία προκύπτουν από την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου στην χώρα όπου εμπλέκεται και η αυτοδιοίκηση.»

ΔΥΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ 28ΜW ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ

Αποτυπώνοντας την εξέλιξη την προσπαθειών στην παρούσα στιγμή, είπε μεταξύ άλλων ότι «βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία ωρίμανσης η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 20 MW όπου ο δήμος γίνεται παραγωγός. Έχουμε προχωρήσει στην ωρίμανση της μελέτης που αφορά τα ενεργειακά των κτηριακών δομών του δήμου. Δημιουργούμε φωτοβολταϊκό πάρκο 8 MW, που θα δώσει τη δυνατότητα να είναι ενεργειακά αυτάρκης ο δήμος σε ότι αφορά τη ρευματοδότηση των δομών του. Αυτό είναι σημαντικό αν υπολογίσει κανείς ότι από τα 2,5 εκ. ευρώ που πληρώνει ο δήμος σε ρεύμα, το 1,5 εκ. ευρώ είναι για τα ακίνητά του».

Πρόσθεσε δε, ότι «η αξιοποίηση φυτικής βιομάζας για τη δημιουργία μονάδας 1,5 MW βρίσκεται κι αυτό στη διαδικασία της ωρίμανσης με ένα έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αξιοποιώντας τις καλαμιές που υπάρχουν στις εκτάσεις του δήμου Λαρισαίων».

ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ 25ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Με το έργο της Ενεργειακής Κοινότητας, συνέχισε ο κ. Καλογιάννης, ο δήμος στοχεύει να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Είναι ένα σύνολο ενεργειών με πολύ σημαντικά ζητήματα με ορίζοντα 25ετίας για το δήμο. Εργαζόμαστε για μία ακόμη φορά για τη Λάρισα των επόμενων χρόνων. Ότι κάνουμε θα έχει όφελος για την κοινωνία για πάρα – πάρα πολλά χρόνια.

Με τον ενεργειακό συμψηφισμό θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τις 2.500 περίπου οικογένειες που υπάρχουν στην κοινωνική μας πρόνοια και έχουν ενεργειακή ένδεια.

Μαζί μ’ αυτές τις οικογένειες έχουμε αποφασίσει και έχουμε προτείνει στη Μητρόπολη να συμμετέχει, θα ρευματοδοτήσουμε τους ναούς της πόλης εξοικονομώντας χρήματα, ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό έργο που παράγει η Μητρόπολη.

Θα χρειαστεί να παράγουμε περίπου 4,5 έως 5 εκ. κιλοβατώρες που θα μας δώσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 3 MW σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων αξιοποιώντας και μη αξιοποιημένες εκτάσεις του δήμου μας, σε γη μη υψηλής παραγωγικότητας».

Σημειώνεται τέλος πως η εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι της τάξης των 500.00 ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων το 80% θα αφορά τα νοικοκυριά και το 20% τη Μητρόπολη. Το έργο θα κοστίσει 1,8 εκ. ευρώ και θα αποσβεστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε 3 έως 4 χρόνια.

Στη γενική συνέλευση της Ενεργειακής Κοινότητας από πλευράς αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν πέντε στελέχη από την παράταξη της “Λάρισα μπροστά” και ένας, ο κ. Παναγιώτης Γούλας, από την “Πρωτοβουλία Αξιών”.

Το θέμα υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με 32 ναι από το σύνολο των συμβούλων της συμπολίτευσης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης “Λάρισα μπροστά”, “Πρωτοβουλία Αξιών” και “Ορμή Ανανέωσης”, 2 όχι από τους κ.κ. Κρίκκη και Παπαδούλη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και ένα παρών από τον κ. Βαϊούλη της “Λαρισαίων Κοινόν”.

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω