Καρίτσα

Ένα από τα διάσημα χωριά στις πλαγιές του Κισσάβου, η Καρίτσα, βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική κατάταξη, προσφέροντας εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Τα πετρόχτιστα σπίτια και τα πλακόστρωτα μονοπάτια δίνουν μια παραδοσιακή ατμόσφαιρα, ενώ η πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο είναι ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης. Η περιοχή προσφέρει εναλλακτικό τουρισμό και δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορία σε μονοπάτια που οδηγούν προς κορυφές και μικρές παραλίες (Πλατιά Άμμος, Παναγίτσα, Καλύβι, Ψαρόλακας), ενώ είναι επίσης κατάλληλη για canyoning στο Φαράγγι της Καλυψούς και πεζοπορία μέχρι τον πρώτο καταρράκτη με την μικρή λιμνούλα.

Η θέση «Αριόπρινο» σε απόσταση 4 χιλιομέτρων αποτελεί ένα μέρος ιδανικό για πικ νικ, ενώ το παραδοσιακό καφενείο «Αριόπρινο» προσφέρει μουσικές εκδηλώσεις και νόστιμα φαγητά βασισμένα σε πεντανόστιμα τοπικά προϊόντα.

Κόκκινο Νερό/ Photo: Νίκος Κόκκας

Κόκκινο Νερό

Το Κόκκινο Νερό είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παραθαλάσσιους οικισμούς της Λάρισας, καθώς συνδυάζει μοναδικά τις παραλίες με ένα περιβάλλον πνιγμένο στην βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά καθώς είναι χτισμένος μέσα στις ρεματιές και τα πλατάνια που αφθονούν εκεί. Απέχει 19 χιλιόμετρα από τον Αγιόκαμπο και 70 χιλιόμετρα από την Λάρισα και το όνομά του το πήρε από την κοκκινωπή απόχρωση της πλούσιας σε μεταλλικά στοιχεία πηγής, που πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Η καλοκαιρινή διάσταση του Κόκκινου Νερού περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα (ταβέρνες, καταλύματα, beach bars) ενώ υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα, είτε με βότσαλο, είτε με λεπτή άμμο. Όσοι, πάντως, αναζητούν κάτι διαφορετικό, μπορούν να περιπλανηθούν στο φαράγγι της Καλυψούς με τους τρεις καταρράκτες και το απίστευτο δάσος με τις τεράστιες οξιές.

Λιβάδι Ολύμπου

Ένα σχετικά μεγάλο χωριό στα σύνορα με το νομό Πιερίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.180 μέτρων στο όρος Τίταρος και σε απόσταση 74 χιλιομέτρων από την Λάρισα. Το χωριό προσφέρει απλόχερα θέα προς τα νότια και δυτικά, καθώς και προς την Πίνδο, τα Πιέρια Όρη. Διατηρεί τη γραφικότητά του και τις συνδέσεις με τη βλάχικη καταγωγή των κατοίκων του, ενώ παλαιότερα αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά κέντρα λόγω του ευεργετικού του κλίματος. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την παραδοσιακή αισθητική του χωριού με τα πλακόστρωτα δρομάκια και τον αιωνόβιο πλάτανο και να ανακαλύψει τις πολλές και ιστορικές του εκκλησίες.

Στη Μελιβοία, το καταπληκτικό πεζοπορικό μονοπάτι σε μυεί στον καταπράσινο πυρήνα του Κισσάβου. Photo: Δήμος Αγιάς

Περισσότερα Εδω