Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2024 τίμησε η πόλη της Λάρισας, με μια σειρά δράσεων εκδηλώσεων και περιηγήσεων, μεταξύ αυτών η έκθεση τέχνης με τίτλο «Το Άγνωστο Αριστούργημα; Η Δωρεά», η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα του Σαββάτου, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Χρίστου Δήμα στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γεωργίου Ι. Κατσίγρα.

«Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, όλα τα μουσεία της χώρα έχουν σήμερα πολλές εκδηλώσεις και η πρόσβαση είναι ελεύθερη», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο κ. Δήμας. «Το λέω αυτό διότι ένας από τους βασικούς στόχους και της πολιτείας, αλλά και της σημερινής ημέρας, είναι να γίνουν σημαντικές δράσεις, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας και φυσικά τον σύγχρονο πολιτισμό μας».

Ο κ. Δήμας χαρακτήρισε τη χώρα μας μια «παγκόσμια υπερδύναμη στο κομμάτι του πολιτισμού», κυρίως λόγω του αρχείου πολιτισμού, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να τονίσουμε και άλλες πτυχές αυτού. «Θέλω να συγχαρώ τη Δημοτική Αρχή και τη διοίκηση της Δημοτικής Πινακοθήκης, γιατί έχουμε ένα τέτοιο “κόσμημα” στη Λάρισα, ένα μουσείο που θα ζήλευαν πάρα πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα».

Όπως τόνισε στη συνέχεια, «ο ρόλος του μουσείου αναβαθμίζεται, είναι πολύ ευρύτερος», καθώς δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να εκφραστούν και στους επισκέπτες να δουν πολύ σημαντικές εκθέσεις.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τα παραπάνω είναι η σύνδεση των μουσείων με την εκπαίδευση. «Ενας από τους βασικούς μας στόχους είναι να φέρουμε ακόμα περισσότερα παιδιά, αλλά και γονείς, στα μουσεία μας, ώστε να μπορέσουν να μάθουν την ιστορία του τόπου μας και δημιουργηθούν σημαντικές συνέργειες μεταξύ των μουσείων και των σχολείων. Νομίζω ότι στη Λάρισα η Πινακοθήκη πετυχαίνει αυτόν τον στόχο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια διάθεση προσφοράς».

Η έκθεση, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, «σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη διατήρηση του πολιτιστικού αποθέματος του μουσείου». Κάνοντας λόγο για τους δωρητές που διαχρονικά συνέβαλαν στη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρισας, ο κ. Μαμάκος ανέφερε πως «είναι δική μας ευθύνη να αναδείξουμε το πολιτισμικό μας απόθεμα, ακόμα και πέρα από τα σύνορα της χώρας» και κάλεσε το κοινό να γνωρίσει τα εκθέματα του μουσείου σε έναν «ιδιαίτερο και πρωτότυπο διάλογο».

«Σιγά σιγά μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά στο κομμάτι του πολιτισμού, που πραγματικά πολύ το ήθελα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Δημήτρης Κουρέτας. «Φαίνεται κάπως παράδοξο ότι ένας άνθρωπος, που προέρχεται από τον χώρο της τεχνολογίας, δίνει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή συγκυρία συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή και νομίζω ότι τα πράγματα που θα γίνουν στη συνέχεια θα σας ενδιαφέρουν όλους».

Λίγα λόγια για την έκθεση 

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 60 έργα ιστορικής σημασίας από τις συλλογές του μουσείου, έργα από τα βραβευθέντα στην πρώτη Biennale Λάρισας, καθώς επίσης και έργα από τη δωρεά συνολικά 22 έργων, ιδιωτών και καλλιτεχνών οι οποίοι τα πρόσφεραν με πρωτοβουλία της νέας Καλλιτεχνικής Επιτροπής και ιδιαίτερα του Προέδρου Μάνου Στεφανίδη, για να ενισχύσουν τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γεωργίου Ι. Κατσίγρα.

Σκοπός της έκθεσης είναι η συγκρότηση μιας αντιπροσωπευτικής ενότητας έργων που θα εικονογραφεί το πέρασμα από τον 20 αι. στον 21ο και από την παραδοσιακή τέχνη στην πρωτοπορία. Η ενότητα αυτή θα αποτελέσει μια καινούργια γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τους μη εκτεθειμένους θησαυρούς του Μουσείου.

Η εκδήλωση, που περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα έργα από τις αποθήκες του Μουσείου, σε διάλογο με τα έργα της ανωτέρω δωρεάς, αφιερώνεται στην μνήμη του ζωγράφου και πρώην Προέδρου της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Κυριάκου Κατζουράκη.

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω