Το απόγευμα της Πέμπτης 25 Νοεμβρίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της βίας των Γυναικών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “She’s gone” (για ένα αδειανό πουκάμισο) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ. Η έκθεση She’s gone η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου είναι αφιερωμένη στα θύματα των γυναικοκτονιών ανά τον κόσμο.

Η εν λόγω έκθεση ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας παρουσιάζοντας ρούχα γυναικών που δολοφονήθηκαν, ανάμεσά τους και τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη η οποία βιάστηκε και δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2018 από δυο άνδρες στη Ρόδο.

Το παρών στην έκθεση έδωσαν ο θείος της Ελένης Τοπαλούδη, Βαγγέλης Γκιουγκής καθώς και ο Γιώργος Παπανδρέου, η Λόλα Νταϊφά και η Αλεξία Έβερτ.

Θείος Ελένης Τοπαλούδη

Θείος Ελένης Τοπαλούδη

 

Γιώργος Παπανδρέου

 

Σκοπός της έκθεσης είναι όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε, να προστατέψουμε και να εκπαιδεύσουμε, αλλά επίσης για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον, στην οικογένεια και εκτός αυτής, όπου οι γυναίκες προστατεύονται και έχουν ίσα δικαιώματα σε μια ζωή χωρίς εκφοβισμό.

Δημιουργοί είναι οι Ισραηλινοί Keren Goldstein, σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συν-διευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Σε κάθε ρούχο υπάρχει τοποθετημένη μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει –ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα διαλευκανθεί.

 

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του «She’s gone» να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), με μία καθολική εκδοχή της εγκατάστασης, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Ξένια Καλδαρα, Λόλα Νταϊφά, Αλεξία Έβερτ

Αdi Levy, Keren Goldstein

Γιόσι Αμράνι, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Περισσότερα Εδω