Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει λήξει παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την… αδιαφορία που δείχνουν κάποιοι για την τέταρτη δόση του εμβολίου.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναφέρεται στην πορεία της πανδημίας τον φετινό Νοέμβριο κάνοντας ταυτόχρονα σύγκριση με το 2020 και το 2021.

Πλέον ο αριθμός των διασωληνωμένων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη έχει μειωθεί επτά φορές και οι θάνατοι τέσσερις φορές! Ο κορωνοϊός «χτυπά» συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού και αφορά τους εξής:

  • Υπερήλικες
  • Ατομα με προβλήματα υγείας, άρα συνοσηρότητες

Η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη:

«Ποιος θυμάται την πανδημία? Στην  εξαιρετική διαδικτυακή θέση https://www.stelios67pi.eu/  μπορεί να γίνει η ανάλυση των κορυφών των τριών μεγάλων κυμάτων  του  Νοέμβριου των ετών 2020, 2021 και 2022.   Οι περισσότεροι από τους 550 διασωληνωμένους  της εβδομάδος  αιχμής των κυμάτων του 2020 και 2021, μειώθηκαν στους 89, δηλαδή  κατά 7 φορές,   την τελευταία  αντίστοιχη εβδομάδα. Οι θάνατοι μειώθηκαν επίσης κατά 4 φορές, που τώρα σχεδόν όλοι είναι σε  υπερήλικες  με προβλήματα υγείας και κορονοιό.  Η θετικότητα των τεστ (πράσινη γραμμή)  που εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, παρότι είναι αυξημένη την τελευταία εβδομάδα, εμφανώς δεν σχετίζεται με βαριά νόσο. Όλα αυτά με  τους δείκτες αυστηρότητας των μέτρων, όπως φαίνονται στο τελευταίο διάγραμμα, να ξεπερνούν  στους προηγούμενους Νοέμβριους το 70% και τώρα ουσιαστικά να περιορίζονται σχεδόν στο 10%, δηλαδή  μόνο στην υποχρεωτικότητα της μάσκας στις δομές υγείας. Θυμόμαστε  την πορεία της πανδημίας,  μαθαίνουμε από τα παθήματά μας και σχεδιάζουμε εργαλεία  πρόβλεψης και έγκαιρης αντιμετώπισης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, με τελικό στόχο  την προστασία της δημόσιας υγείας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω