Ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία, με εστίαση στο τρίπτυχο ενημέρωση, διαχείριση και νομική προσέγγιση του μείζονος ζητήματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Δικηγορικό Μέγαρο της Λάρισας.

Ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η αστυνομικός Β’ και προϊσταμένη Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Λάρισας κα Σοφία Σάρμα, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας κα Ευτυχία Μελετοπούλου και η επίκουρη καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, εκλ. επίκουρη καθηγήτρια Αστικού Δικονομικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος κα Άννα Εμ. Πλεύρη. Οι προαναφερθείσες ανάπτυξαν τα θέματα «Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας», «Ποινική προσέγγιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας – Νομοθετικό πλαίσιο» και «Η ενδοοικογενειακή βία από πλευράς αστικού και αστικού δικονομικού δικαίου: Δικαιώματα και ένδικα βοηθήματα» αντίστοιχα.

«Η σημερινή εκδήλωση πραγματεύεται ένα κοινωνικό φαινόμενο, που είναι δυστυχώς διαχρονικά επίκαιρο. Είναι πολυπαραγωγικό, ιδιαίτερα σύνθετο και σίγουρα εκρηκτικών διαστάσεων. Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι σοκαριστικά τόσο ως προς τον αριθμό των περιστατικών όσο κι ως προς τη βαρύτητα πολλών από αυτών» δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Τρύφων Τσάτσαρος.

«Πρόκειται να ένα θέμα δυστυχώς πολυεπίκαιρο, που μας αφορά όλους» τόνισε η κα Μελετοπούλου, με την κα Πλεύρη να εξηγεί πως «συζητούμε για τα δικαιώματα των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Συζητούμε για τα δικαιώματα που έχουν τα θύματα όχι μόνο κατά το ποινικό αλλά και αστικό δίκαιο. Τι είδους αγωγές μπορούν να κάνουν τα θύματα; Πώς μπορούν να προστατεύσουν την προσωπικότητά τους, τα παιδιά τους. Συζητούμε τις συνέπειες στο πλαίσιο του οικογενειακού δικαίου και γενικώς πώς μπορεί ένα θύμα να προστατευθεί με τη βοήθεια των Αρχών και των θεσμών». «Η κουλτούρα μας δεν αλλάζει μόνο με νόμους και διατάξεις, χρειάζεται να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι σε όλα τα θύματα βίας. Όταν ακούμε ή βλέπουμε κάτι, να το αναφέρουμε. Ευχόμαστε να τελειώσει το συντομότερο» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ. Αγάπιος Χαρακόπουλος τόνισε πως η Αστυνομία κάνει «το καλύτερο δυνατό για την υποστήριξη στα θύματα. Παροτρύνουμε τις γυναίκες να μας μιλήσουν. Να μη φοβούνται. Ο φαύλος κύκλος της βίας πρέπει να σπάσει».

Δείτε βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

Φωτό/βίντεο: Βασίλης Καραλούλης – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω