Έτος Λόρδου Βύρωνα το 2024. Αφιερωμένη στον φιλλεληνισμό η γιορτή της 25ης Μαρτίου ,
μέσα από τα έργα Ευρωπαίων ζωγράφων.

Το 2ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, με αφορμή την κήρυξη του 2024 ως έτους Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού, τίμησε τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 διοργανώνοντας μία αφιερωματική γιορτή στο κίνημα του Φιλελληνισμού, ιδωμένου μέσα από την οπτική γνωστών φιλελλήνων ζωγράφων της Ευρώπης.

Η γιορτή του σχολείου μας ξεκίνησε με μία ιστορική αναδρομή του όρου «Φιλελληνισμός» από την αρχαιότητα έως σήμερα και ακολούθως παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα έργα σπουδαίων Ευρωπαίων ζωγράφων, μέσα από τα οποία αναδείχθηκαν τα φιλελληνικά τους αισθήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φιλέλληνες Ευρωπαίοι ζωγράφοι επηρεάστηκαν και άντλησαν έμπνευση για τα θέματα των ζωγραφικών πινάκων τους από τα ποιήματα του Λόρδου Βύρωνα. Εξ αυτών εξέχουσα θέση κατέλαβε ο Ευγένιος Ντελακρουά, καθώς το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821.

Τέλος, η γιορτή πλαισιώθηκε από τις συνθέσεις φιλελλήνων δημιουργών, όπως Το Τραγούδι του Νέου Έλληνα, του φλογερού σμυρνιού πατριώτη Κωνσταντίνου – Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, σε μετάφραση του Γεώργιου Κωστάντζου και την Ωδή εις τον Λόρδο Βύρωνα που αποδίδεται στην ελληνικής καταγωγής ποιήτρια και συγγραφέα Αγγελική Πάλλη.

Μέσα από τον φετινό εορτασμό οι μαθητές μας μετέδωσαν το μήνυμα πως ο Φιλελληνισμός αποτελεί μία στάση ζωής και διδάσκει την Αλληλεγγύη!

Τη διοργάνωση της γιορτής του σχολείου μας επιμεληθήκαν οι κυρίες Λαμπρινή Μητσούλη (ΠΕ02) και Ελένη Κούρια (ΠΕ02) και σε αυτήν συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες Γεωργούλης Δημήτρης, Ζέρβα Ευαγγελία, Κακάβα Παναγιώτα, Κοντού Μαρία, Κούρια Ευαγγελία, Κυριακοπούλου Ζωή, ενώ την τεχνική επιμέλεια είχαν οι Λαχανάς Βύρωνας και Χλωρός Νίκος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω