Στα 30 ανέρχονται τα Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για τα σχολικά γεύματα. Ο αριθμός των μαθητών αγγίζει τους 3.000.
Από την κυβέρνηση δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που αναφέρεται στο πρόγραμμα και το οποίο αποτελεί συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Από τη Νέα Ιωνία τα Δημοτικά που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι τα εξής; 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 9ο, 10ο, 11ο Δημοτικά.
Από τον Βόλο τα Δημοτικά είναι τα εξής: 5ο, 9ο, 10ο, 12ο, 14ο, 15ο, 16ο, 17ο, 18ο, 19ο, 23ο, 24ο, 29ο, 30ό, 1ο Αγριάς, Άνω Λεχωνίων, Πορταριάς, 1ο και 2ο Νέας Αγχιάλου.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει περάσει ένας μήνας, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα που τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην αντιμετώπιση του υποσιτισμού.
Η επιθυμία των μαθητών να τρώνε στο σχολείο στο πλαίσιο του προγράμματος είναι μεγάλη, ενώ υπάρχουν σχολεία όπου συμμετέχει και το 70% των μαθητών.
Βέβαια οι γονείς μέσα από την πανελλήνια ομοσπονδία τους έχουν ζητήσει να επεκταθεί το πρόγραμμα σε περισσότερα σχολεία, αλλά και στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», μεταβαίνουν στις οριζόμενες από τον Σύλλογο Διδασκόντων αίθουσες. Ο χρόνος υλοποίησης του προγράμματος ολοκληρώνεται το αργότερο 30 λεπτά μετά το πέρας της τελευταίας διδακτικής ώρας του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος για τους μαθητές που δεν παρακολουθούν ολοήμερο πρόγραμμα, οπότε και αποχωρούν από το σχολείο.
Για τους μαθητές που είναι εγγεγραμμένοι στο ολοήμερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» ολοκληρώνεται, όπως προβλέπεται από το ισχύον πρόγραμμα του Ολοημέρου, στις 14.00.
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο ανωτέρω πρόγραμμα, σε ειδική συνεδρίασή τους, κατά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίζουν τον καθορισμό των απαραίτητων αιθουσών που κατά περίπτωση κρίνονται αναγκαίες για την υλοποίηση του προγράμματος, τις ειδικότερες λεπτομέρειες που αφορούν στην οργάνωση και υλοποίηση της όλης διαδικασίας και γενικότερα τη ρύθμιση όλων των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ιδιαιτερότητες της σχολικής μονάδας, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τις Υ.Α. του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών, οι οποίοι συμπληρώνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης και στην οποία αναφέρονται τυχόν αλλεργίες – δυσανεξίες των τέκνων τους.
Εκτός από τα σχολικά γεύματα του υπουργείου Παιδείας, προσφέρονται δωρεάν τα πρωινά από τις ενορίες της Μητρόπολης Δημητριάδος, ενώ θα συνδράμει και ο Δήμος με το δεκατιανό.

Φώτης Σπανός

Περισσότερα Εδω