Χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων είναι αυτή που ξεκινά, καθώς υπό κανονικές συνθήκες, θα κληθούμε να προσέλθουμε στις κάλπες έως και τέσσερις φορές μέσα στο 2023! Οι δύο εξ’ αυτών θα αφορούν τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν το ερχόμενο Φθινόπωρο.

Εκ των πραγμάτων, οι ζυμώσεις στους επτά Δήμους του Νομού Λάρισας διανύουν την τελευταία στροφή πριν την ευθεία του τερματισμού, δηλαδή της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνδυασμών το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το onlarissa.gr σας παρουσιάζει το ρεπορτάζ με τα ονόματα και τα σενάρια που κυοφορούνται επί της παρούσης για τις δημοτικές εκλογές στην περιοχή μας.

Οφείλει να επισημανθεί τέλος, πως στο ρεπορτάζ δεν συμπεριλαμβάνονται οι υποψήφιοι που παραδοσιακά στηρίζει το ΚΚΕ, στο πλαίσιο μίας ενιαίας και ιδιάζουσας στρατηγικής που εκφράζεται στις «Λαϊκές Συσπειρώσεις».

Στο Δήμο Λαρισαίων, η μόνη ανακοινωθείσα υποψηφιότητα επί της παρούσης, είναι αυτή του Δημάρχου Αποστόλου Καλογιάννη, που στα 70 του, θα διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία από το 2014. Στον χώρο της κεντροδεξιάς, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Μαμάκος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα υποψηφιότητα, αλλά άπαντες προεξοφλούν ότι αυτό θα συμβεί προσεχώς. Ωστόσο, από την ίδια δεξαμενή η φημολογία ουδέποτε σταμάτησε να συζητά διάφορα πρόσωπα, από τα οποία ξεχωρίζουν ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας και ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας Τάκης Κατσαρός.

Έντονη είναι η διάθεση από το ΠΑΣΟΚ να εκφραστεί με μία αυτόνομη υποψηφιότητα, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης «επανόδου» σε ρόλο «πόλου εξουσίας». Το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της υποψηφιότητας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης, αφού πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι κάποιο από τα «βαριά χαρτιά» που δε θα καταφέρει να εκλεγεί στο κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχουν υπάρξει οι παρασκηνιακές διεργασίες ώστε οι δύο – με ΠΑΣΟΚογενή αναφορά – παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, η «Πρωτοβουλία Αξιών» και η «Ορμή Ανανέωσης» να πορευτούν από κοινού στις ερχόμενες εκλογές.

Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προθέσεις της «Λαρισαίων Κοινόν», αν δηλαδή θα διεκδικήσει εκ νέου, στο πιο δύσκολο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, αυτόνομα την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αν θα επιδιώξει συνεργασίες.

Στον Δήμο Τυρνάβου, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο απερχόμενος Δήμαρχος Γιάννης Κόκκουρας, ενώ σίγουρα θα έχει απέναντί του τον γιατρό Σάμερ – Αθανάσιο Αμάρι ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει υποψηφιότητα. Κίνηση ωστόσο, που προκάλεσε τριβές στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας (μικρές προς στιγμή) αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η υποψηφιότητα θα εκφράσει συνολικά το χώρο της κεντροαριστεράς.

Στον Δήμο Κιλελέρ, ο απερχόμενος Δήμαρχος και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας Θανάσης Νασιακόπουλος θα διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία του. Απέναντί του, κατά τα μέχρι τώρα φαινόμενα, θα βρει έναν έναν πολιτικά “ομογάλακτο” που όμως δημόσια υποστηρίζει πως έχει διασφαλίσει τη στήριξη σημαινόντων προσώπων στην περιοχή, με αναφορά από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο λόγος για τον Γιώργο Ακριβούλη με περάσματα από τη Νέα Δημοκρατία όπου διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αλλά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Στον Δήμο Φαρσάλων, ο απερχόμενος Δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου θα είναι εκ νέου υποψήφιος, την ώρα που όμως – επισήμως- παρουσιάζεται δυστοκία ως προς τον βασικό του αντίπαλο. Βέβαια, οφείλουμε να σημειώσουμε πως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και επί δύο συναπτές θητείες Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, για το εάν θα είναι ξανά ή όχι υποψήφιος.

Στον Δήμο Ελασσόνας, ο απερχόμενος Δήμαρχος Νίκος Γάτσας έχοντας ανακοινώσει τη συμπόρευση με την παράταξη του Δημήτρη Καρανίκα, θα διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία του, έχοντας απέναντί του τον έμπειρο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχο, Νίκο Ευαγγέλου. Όπως όλα δείχνουν ο χώρος της κεντροδεξιάς θα πορευτεί ενωμένος υπό την παράταξη του κ. Ευαγγέλου, καθώς ο έτερος ενδιαφερόμενος για τον δημαρχιακό θώκο Θανάσης Παιδής, φέρεται να έχει «κλειδώσει» στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Στον Δήμο Αγιάς, παρότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας είχε πει το 2019 ότι θα ήταν η τελευταία του υποψηφιότητα, αλλά και το ότι «πρεσάρεται» εντόνως από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, έμπειροι αυτοδιοικητικοί παρατηρητές της περιοχής εκτιμούν πως εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ξανά την ψήφο των συνδημοτών του. Απέναντί του, αναμένεται να βρει από το χώρο της κεντροδεξιάς έναν εκ των επιχειρηματιών Θοδωρή Ριζούλη και Χρήστο Χατζησαλάτα, ή τον οδοντίατρο Γιάννη Αναστασίου. Αποτελεί «κοινό μυστικό» δε, πως οι τρεις προαναφερθέντες βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» μεταξύ τους, με στόχο να υπάρξει μία μοναδική, ισχυρή υποψηφιότητα που θα τύχει ομόθυμης στήριξης. Αυτόνομα κινείται και βολιδοσκοπεί, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Ευθυμίου.

Στον Δήμο Τεμπών, το δίπολο του απερχόμενου Δημάρχου Γιώργου Μανώλη, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστα Κολλάτου δε φαίνεται να «σπάει», αν και ακούγεται έντονα το όνομα του Νίκου Πουτσιάκα. Πρόκειται για τον Ειδικό Επιστήμονα Κοινωνικών Επιστημών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο οποίος το 2014 υπήρξε υποψήφιος Περιφερειάρχης με την «Οικολογική Θεσσαλία», ενώ διετέλεσε περιφερειακός σύμβουλος στη θητεία που ακολούθησε.

Ρεπορτάζ: Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω