Σε δήλωση του Λαρισαίου δικηγόρου Θωμά Παπαλιάγκα για την εργατική Πρωτομαγιά επισημαίνονται τα εξής:

“Στην Ελλάδα του 2024, η Εργατική Πρωτομαγιά συνεχίζει να έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους Έλληνες. Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση εργατικών αγώνων, με τους εργάτες να πρωτοστατούν στην διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, οι εργάτες στην Ελλάδα άρχισαν να οργανώνονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε η απεργία των καπνεργατών της Δράμας το 1888, η οποία θεωρείται η πρώτη οργανωμένη απεργία στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν δεκαετίες σκληρών αγώνων, με απεργίες, διαδηλώσεις και θυσίες. Καβάλα, Αθήνα, Σέριφος και αλλού αποτελούν ορόσημα αγώνων μαζί με τον αγώνα των κολίγων και του Μαρίνου Αντύπα. Αποτελέσματα των αγώνων υπήρξε ο επί έναν σχεδόν αιώνα πιο φιλεργατικός (ίσως και παγκοσμίως) εργασιακός νόμος της κυβέρνησης Ελευθερίου Βενιζέλου (ν. 2112/2020). Χάρη στους αγώνες αυτούς, κατακτήθηκαν σημαντικά εργατικά δικαιώματα, όπως το 8ωρο, η κοινωνική ασφάλιση και οι αργίες.

Σήμερα, η Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα αποτελεί μια μέρα μνήμης και προβληματισμού. Τιμούμε τους αγώνες των προηγούμενων γενιών και προβληματιζόμαστε για τα εμπόδια που παραμένουν.

Παρά τις κατακτήσεις μας, η εργατική τάξη στην Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα σημαντικές προκλήσεις. Η οικονομική κρίση, η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια και η φτώχεια πλήττουν δυσανάλογα τους εργαζόμενους.

Σε μία περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όπως η διάρθρωση ενός παραγωγικού μοντέλου. Η φαινομενικά καλή εικόνα να έχουν μειωθεί οι εργατικές διαφορές στα δικαστήρια δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται. Έχει ως αιτία ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν και οι εργαζόμενοι φοβούνται να διεκδικήσουν.

Φέτος η πρωτομαγιά πέφτει Μεγάλη Τετάρτη. Και ίσως ταιριάζει περισσότερο στη φύση της, καθώς υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τους περισσότερους να αποτελέσει, όπως αρμόζει, μέρα απεργίας και κινητοποίησης παρά μέρα εκδρομής και ψησίματος στην εξοχή.”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω