Με μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνει τα εξής:

«Σήμερα τιμούμε εκείνους τους εργαζόμενους στο Σικάγο, που πριν από εκατόν τριάντα οκτώ χρόνια απαίτησαν το αυτονόητο: ζωή εμπλουτισμένη με δημιουργική και δίκαιη εργασία και όχι απλή μισθωτή επιβίωση.

Τα εύλογα αιτήματά τους βάφτηκαν στο αίμα από τους τότε ‘’πρόθυμους’’ να διατηρήσουν ένας status quo που δεν τους ανήκε, ήταν διατεθειμένοι ωστόσο να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, για χάρη εκείνων των λίγων που τους “βόλευε”.

Σήμερα, τα αιτήματα των εργατών που συνειδητοποίησαν την κοινωνική τάξη τους, αυτή των μισθωτών-εργαζομένων και ζήτησαν οκτάωρο και δικαιότερους όρους εργασίας, εξακολουθούν να μας εμπνέουν, εξακολουθούν να είναι επίκαιρα για μεγάλα τμήματα του πλανήτη, αλλά και για μια μεγάλη μερίδα μισθωτών ακόμη και του δυτικού κόσμου.

Τα τελευταία χρόνια, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργεί νέες συνθήκες στις εργασιακές σχέσεις και γι’ αυτό η σημερινή ημέρα μνήμης αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς πολλά απ’ όσα θεωρούνταν κεκτημένα, τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση.

Η μισθωτή εργασία βρίσκεται μπροστά “στο εκτελεστικό απόσπασμα”, με πολλούς να “προφητεύουν” την εξαφάνισή της και την αντικατάστασή της από τις μηχανές.

Μέχρι να συμβούν ολοκληρωτικά, ωστόσο, όλα αυτά, η μισθωτή εργασία θα συνεχίσει να υφίσταται με διάφορες μορφές, ακόμη και γι’ αυτούς που φτιάχνουν τις ‘’έξυπνες’’ μηχανές που ίσως τελικά κάποια ημέρα να αντικαταστήσουν τους Ανθρώπους.

Συνεπώς, τα αιτήματα των βιομηχανικών εργατών του 1886 έχουν ακόμη δύναμη, αφορούν πολλούς και πολλές και παρά τις σχετικές νομοθεσίες, καταστρατηγούνται πολλές φορές ακόμη και σήμερα, με την ανοχή νεο-συντηρητικών κυβερνήσεων, όπως η Ελληνική, που “κλείνουν τα μάτια” και πιστεύουν στην “αυτορρύθμιση” της αγοράς και σε “αόρατα χέρια” που είναι τόσο ιδεοληπτικά, όσο και ο “μαρξιστικός ευαγγελισμός” των ιδεολογικά απέναντί τους…

Στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα αλλά και κάθε ημέρα, λέμε όχι στην περαιτέρω απορρύθμιση του εργατικού δικαίου και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Λέμε όχι στην ουσιαστική διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας που συνειδητά και ως κυβερνητική επιλογή πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 4,5 χρόνια με τη ριζική υποβάθμισή του, αφήνοντας πολλούς χώρους δουλειάς στο έλεος της εργοδοτικής ασυδοσίας και πολλαπλασιάζοντας τα εργατικά ατυχήματα, όπως και τους αντίστοιχους τραγικούς θανάτους.

Λέμε ηχηρό όχι στα “κροκοδείλια δάκρυα” της κυβέρνησης που τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της “ποιούσε τη νήσσαν” για την αδήλωτη και υπο-αμειβόμενη εργασία στα Ελληνικά νησιά και σήμερα, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, ζητά από τους εργοδότες να “αναλάβουν τις ευθύνες” τους και να πληρώσουν περισσότερο τους εργαζομένους τους, προκειμένου να τους προσελκύσουν.

Όμως, η τακτική και με τον “χωροφύλαξ” και με τον “αστυφύλαξ” της κυβέρνησης της ΝΔ δεν πείθει πλέον κανέναν, όχι τουλάχιστον όσο η ίδια δεν παραδέχεται ότι οι “οικονομικές επιτυχίες” της κανένα αντίκρισμα δεν έχουν για τους Έλληνες μισθωτούς/ες και τους εργαζόμενους/ες που βλέπουν ότι ενώ η χώρα ανήκει εδώ και 75 χρόνια “στη Δύση”, διαθέτει αγοραστική δύναμη σχεδόν εφάμιλλη με τη Βουλγαρία που… δεν ανήκε “στη Δύση” και πολύ πίσω από άλλες χώρες όπως η Τσεχία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Σλοβενία κ.ο.κ, που ούτε αυτές ανήκαν “στη Δύση”.

Η συντηρητική παράταξη κέρδισε πριν από 75 χρόνια έναν εμφύλιο πόλεμο με τον Κομμουνισμό, για να χάσει σήμερα, εμφατικά και όπως όλα τα ντροπιαστικά στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν, τον πόλεμο με τον Καπιταλισμό, για τον οποίο υποτίθεται πως πολέμησε.

Η αντίφασή της αυτή πρέπει να ηττηθεί σε όλους τους χώρους εργασίας και βέβαια στις προσεχείς Ευρωεκλογές, από τους εργαζόμενους, με τους εργαζόμενους, για τους εργαζόμενους…».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω