Dragons’ Den: To πολυβραβευμένο show – γνωστό και ως Shark Tank –  που προβάλλεται με τεράστια επιτυχία σε πάνω από 40 χώρες, εδώ και 20 χρόνια, κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα μέσα από τον ANT1.

Οι Dragons είναι 5 κορυφαίοι Έλληνες επενδυτές, που έχουν κατακτήσει την κορυφή και γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και καταξίωση ο καθένας στον τομέα του. Είναι πρόθυμοι να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μία επιχειρηματική ιδέα, ένα νέο προϊόν, μια πατέντα, ένα application ή ένα φιλόδοξο project.

Επιπλέον, στηρίζουν τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες επενδύοντας όχι μόνο με κεφάλαιο αλλά και με την επιχειρηματική τους εμπειρία. Ανάμεσά τους η Μαρία Χατζηστεφανή, η ιδρύτρια και πρόεδρος διάσημης εταιρείας καλλυντικών με έδρα το Λονδίνο.

Το TLIFE συνάντησε τη γνωστή επιχειρηματία λίγο πριν τη μεγάλη πρεμιέρα του Dragons’ Den στον ANT1.

Πώς προέκυψε η πρόταση για το Dragons’ Den;

Η πρώτη προσέγγιση έγινε μερικά χρόνια πριν από το αγγλικό Dragons’ Den, ωστόσο δεν ήταν το σωστό timing, οπότε το άφησα πίσω μου, αν και είμαι fan του show.

Ένα Σαββατοκύριακο στα μέσα του φετινού Σεπτέμβρη είχαμε βρεθεί με τον σύζυγό μου για διακοπές στη Μύκονο. Εκεί δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τον Γιώργο Λεβέντη από τον ANT1, ο οποίος μου είπε ότι ξεκινά το Dragons’ Den στην Ελλάδα. Μου έκανε αμέσως την πρόταση και αρχικά είχα ενδοιασμούς,, δεδομένου ότι οι δουλειές μου στην Αγγλία «τρέχουν».

Εκείνο το Σαββατοκύριακο στη Μύκονο τύχαινε να είναι και ο Σάκης Τανιμανίδης ο οποίος βάφτιζε τις κόρες του. Κανονίσαμε μια συνάντηση για ένα breakfast και έτσι μέσα σε 20 λεπτά ο Σάκης με έπεισε και δώσαμε τα χέρια και να βρίσκομαι πλέον στο Dragons’ Den. Oύτε που κατάλαβα πως έγιναν όλα.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τον Σάκη Τανιμανίδη και τους υπόλοιπους Dragons;

Ο Σάκης είναι η ψυχή του show. Είναι ο πρώτος που έρχεται στα γυρίσματα και μας δίνει όλη την καλή ενέργεια, μας εμψυχώνει πάντα, μας ενημερώνει για τα γυρίσματα και οι σχέσεις μας είναι άριστες. Με τους υπόλοιπους Dragons γνωριστήκαμε πρώτη φορά στα γυρίσματα, είμαστε 5 πάρα πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες και πιστεύω ότι αυτό θα είναι πολύ ενδιαφέρον.

Ο Χάρης Βαφειάς, ο Πολ Ευμορφίδης, η Λίλη Γεωργαντά και ο Λέων Γιοχάη μαζί με την Μαρία Χατζηστεφανή είναι οι 5 κορυφαίοι Dragons.

Τι είναι το Dragons’ Den;

Σε κάθε επεισόδιο βλέπουμε περίπου επτά επιχειρηματίες. Ο καθένας παρουσιάζει την ιδέα του ή την επιχείρησή του. Στη συνέχεια ανακοινώνει το χρηματικό ποσό που θέλει για να προχωρήσει ή/και την ιδέα του, αλλά και την βοήθεια που θα ήθελε από τους Dragons.

Γίνεται αρχικά μια παρουσίαση και στη συνέχεια οι Dragons ξεκινούν τις ερωτήσεις για να μάθουν περισσότερα για την εταιρεία – ιδέα του, ώστε να δουν αν υπάρχει προοπτική να μπούνε και να βγάλουν όλοι κέρδος στο τέλος. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε την επένδυση, να βγούνε και οι δύο πλευρές κερδισμένες. Τα χρήματα είναι δικά μας και όχι της παραγωγής, ενώ στο show θα δείτε να ακόμα και εξαψήφιο ποσό σε ένα και μόνο case!

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που θα σας κεντρίσει αμέσως, ώστε να επενδύσετε τα χρήματά σας σε κάποιον νέο επιχειρηματία;

Με ενδιαφέρει να ακούσω μία ιδέα η οποία θα με εντυπωσιάσει και θα είναι κάτι που δεν θα το έχω ξαναδεί, αλλά και κάτι που θα έχει πορεία στο μέλλον. Εγώ ξεκίνησα με την Rodial πριν από 20 χρόνια, μια εταιρεία ομορφιάς και έχω κάνει όλο αυτό το ταξίδι. Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως στο Dragons’ Den θα μπω για να επενδύσω σε εταιρείες ομορφιάς, αλλά θα σας εκπλήσσω όμως με τις επενδύσεις που θα δείτε να κάνω. Αυτό που κοιτάω είναι να μπω σε χώρους στους οποίους δεν βρίσκομαι αυτή την στιγμή αλλά με ενδιαφέρουν.

Τι συμβαίνει όταν ακούτε την τέλεια ιδέα, αλλά δεν διακρίνετε πάθος και όρεξη για δουλειά;

Μπορεί κάποιος να έχει μια ιδέα που να μην έχουμε ακούσει ξανά, αλλά και η ενέργειά του να μην είναι ιδανική. Έχει συμβεί στα γυρίσματα να παρακολουθώ κάποιον ο οποίος να μην με «κρατά» με τα λόγια του, αλλά μετέπειτα ο επόμενος επιχειρηματίας να με καθηλώσει με την παρουσίαση της ιδέας του, από την πρώτη στιγμή. Οι αποφάσεις που έχω πάρει στο Dragons’ Den είναι όλες πάνω στην ενέργεια που θα μου μεταφέρει άνθρωπος που έχω μπροστά μου.

Σήμερα μετράτε 20 χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο – Πώς και πότε ξεκίνησε αυτό το ταξίδι;

Όλα ξεκίνησαν όταν βρέθηκα στην Αθήνα και στην Αγγλική Φιλολογία, παράλληλα δούλευα στα περιοδικά ως beauty editor αλλά πάντα είχα την επενδυτική σκέψη μέσα μου. Πήρα μια υποτροφία και έτσι βρέθηκα στη Νέα Υόρκη, σπούδασα business, μετά ακολούθησε το διάστημα στο οποίο δεν ήξερα τι πραγματικά θέλω να κάνω στη ζωή μου και βρέθηκα σε μια επενδυτική τράπεζα της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια μεταφέρθηκα στο Λονδίνο.

Μετά από δύο χρόνια και με μια προσωπική έρευνα ξεκίνησα την εταιρεία μου με προϊόντα γυναικείας ομορφιάς, μέσα από ένα δωμάτιο στο σπίτι μου. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, με πολλή δουλειά και λίγη τύχη, μετράμε αρκετές συνεργασίες. Έχουμε δουλέψει και με την Kim Kardashian, την Jennifer Lopez και την Jennifer Aniston.

Πώς ήταν η συνεργασία σας;

Ειδικά με τις Kardashians έχουμε δουλέψει μαζί δύο φορές. Είχαν έρθει στο Λονδίνο το 2015 και κάναμε κάποιες φωτογραφίσεις για την καμπάνια των προϊόντων της εταιρείας μου, μετά από έξι μήνες πήγαμε στο Λος Άντζελες. Εκεί γνωρίσαμε όλη την οικογένεια και ειδικά με τις Kardashians έχουμε περάσει αρκετό χρόνο μαζί.

Αυτό που έχω να θυμάμαι από εκείνες είναι πως είναι πάρα πολύ επαγγελματίες. Όταν βρεθήκαμε σε φωτογράφιση με την Kylie Jenner τότε που ήταν 17 χρονών, είχε έρθει από το Λος Άντζελες την προηγούμενη μέρα, έφτασε στην ώρα της, είχε ενημερωθεί για τα πάντα από την παραγωγή και ήταν έτοιμη αμέσως για να μπει στη δουλειά. Όπως και οι υπόλοιπες Kardashians είχε απόλυτη αίσθηση επαγγελματισμού.

Η γυναίκα σήμερα έχει τον κατάλληλο χώρο και σεβασμό σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον; 

Όταν ξεκίνησα στην Αμερική στην τράπεζα επενδύσεων ήμασταν δύο γυναίκες σε 98 άνδρες. Έχω συνηθίσει μέσα σε ανδροκρατούμενο χώρο και από την πρώτη στιγμή ήμουν προσηλωμένη στη δουλειά μου, χωρίς να με επηρεάζει το τι βλέπω γύρω μου. Δεν έβαλα ποτέ τον εαυτό μου σε διαφορετική θέση ως γυναίκα, είμαι επαγγελματίας και κάνω τη δουλειά μου.

Έτσι λειτουργώ και στο Dragons’ Den βλέπω επιχειρηματίες και δεν στέκομαι καθόλου στο εάν είναι άνδρας ή γυναίκα. Στην Ελλάδα ακόμα τα πράγματα είναι πιο ανδροκρατούμενα απ’ ότι στην Αγγλία, και η αλήθεια είναι ότι έχω συνηθίσει λίγο διαφορετικά, ωστόσο υπάρχει εξέλιξη και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Συνεργάζεστε εδώ και πολλά χρόνια με τον σύζυγό σας. Πώς είναι η καθημερινότητά σας;

Λαμβάνω μεγάλη στήριξη από τον άνδρα μου. Είχαμε κοινή πορεία, σπουδάσαμε μαζί και εκείνος ασχολήθηκε επαγγελματικά με τα Οικονομικά και τώρα πλέον είναι και εκείνος στην εταιρεία καλλυντικών. Έχουμε ξεκινήσει και μαζί διάφορες επενδύσεις ως οικογένεια, κυρίως σε εναλλακτική ενέργεια, καθώς αυτός ο τομέας είναι και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για μένα και ένας χώρος επενδύσεων ο οποίος με ενδιαφέρει  πάρα πολύ και στο Dragons’ Den.

Στην επαγγελματική μας τώρα σχέση, εγώ ασχολούμαι περισσότερο με το δημιουργικό κομμάτι και εκείνος με τα οικονομικά της εταιρείας. Προσπαθούμε να μην μπερδεύουμε προσωπικά και επαγγελματικά θέματα στο σπίτι. Καμιά φορά με ρωτά κάτι για τη δουλειά και του λέω, ας’ το θα σου απαντήσω τη Δευτέρα στο γραφείο.

Στην πολυετή πορεία σας, υπήρξε περίοδος όπου «φλερτάρατε» με την οικονομική κατάρρευση;

Έχω περάσει πάρα πολλές κρίσεις μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια. Υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές, είτε σε περιόδους που πέφτανε τα χρηματιστήρια, είτε σε περιόδους κρίσης, με ποιο πρόσφατη την περίοδο του lockdown. Όταν το 80% των πωλήσεών μας γίνονταν σε φυσικά καταστήματα και ξαφνικά τα καταστήματα κλείνουν. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς για ποσό μεγάλο ποσοστό ζημιάς μιλάμε, και την στιγμή που έχεις εκατοντάδες άτομα προσωπικό, γραφεία και εγκαταστάσεις τις οποίες πρέπει να συντηρείς.

Ήταν ένα σοκ και αυτό ήταν ένα από τα τελευταία σοκ που είχαμε, και όπως όλες οι εταιρείες, έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μεταφέρουμε όλες τις πωλήσεις και να τις κάνουμε online.

Εκτός από επιχειρηματίας είστε και συγγραφέας…

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με εκδοτικές εταιρείες για να βγάλουμε τα βιβλία μου και στα ελληνικά. Είναι κάτι που το ζητά αρκετός κόσμος εδώ και χρόνια, τώρα βρήκα την ευκαιρία, μιας και ο κόσμος θα με μάθει τηλεοπτικά μέσα από το Dragons’ Den, να με γνωρίσει καλύτερα αν θέλει και μέσα από τα βιβλία μου.

Τα πρώτα δύο βιβλία, “How to Be an Overnight Success” και “How to Make it Happen: Turning Failure into Success” έχουν τίτλους αρχικά σου κεντρίζουν την προσοχή, αλλά στην πορεία αυτό που θέλουν να περάσει στον αναγνώστη είναι πως η επιτυχία έρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Αναφέρουν την πορεία μου, από την στιγμή που ξεκίνησα μέχρι και τη συνεργασία μου με τις Kardashians, μέσα από κάποιες προσωπικές ιστορίες,  και δίνουν κάποια tips για επιχειρηματίες και όχι μόνο.

Το “How to Make it Happen” είναι επίσης ένα εγχειρίδιο προς όλους και το τρίτο μου βιβλίο το “How to Live Your Best Life” είναι ένα βιβλίο το οποίο σχετίζεται με τη ζωή και ” πώς θα φτάσουμε στο σημείο να είμαστε καλά με τον εαυτό μας και πώς να λύνουμε προβλήματα δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική μας ηρεμία και ισορροπία.

Υπάρχει μυστικό επιτυχίας;

Ο λόγος που πέτυχα είναι γιατί δεν τα παράτησα ποτέ!

«Όταν έχεις μία επιχείρηση, μπορεί να έχεις επενδυτές, συνεργάτες, υπαλλήλους αλλά η κινητήριος δύναμη για την επιτυχία είσαι μόνο εσύ.» καταλήγει η Μαρία Χατζηστεφανή στο TLIFE.

Φωτογραφίες: Πέτρος Χόντος

Ευχαριστούμε το The Margi Hotel για τη φιλοξενία

https://platform.instagram.com/en_US/embeds.js

Περισσότερα Εδω