Η χθεσινή ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προσφέρεται προκειμένου να ανατρέξουμε και να περιγράψουμε ερωτικές ιστορίες , άλλων εποχών στην περιοχής της Λάρισας. Σε εποχές που ο έρωτας και το ταίριασμα των ανθρώπων δεν ήταν τόσο εύκολα όσο σήμερα. Όταν βρισκόταν υπό την απειλή της κοινωνικής κατακραυγής.

Η ερωτική αυτή στορία αφορά στο Αμούρι της επαρχίας Ελασσόνας και την πόλη της Λάρισας. Μεταξύ μιας χήρας πλούσιας χανούμισσας και ενός … ζωηρού παντρεμένου επιστάτη.

Ο Τύπος της εποχής, πιθανόν στη στήλη του κοινωνικού κουτσομπολιού, κατέγραφε:

“ΕΙΔΥΛΛΙΟΝ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ. Η ωραία Χανούμ και ο Ελμαζ.

Εν Λαρίση πλουσία και περικαλλής χανούμ χηρεύσασα προ τινος, προσέλαβεν ως επιστάτην των κτημάτων της επί αδρώ μισθώ τον εκ του χωρίου Αμούρι Ελασσόνας Ελμάζαγάν, τουρκοαλβανόν τεσσαρακοντούτη έγγαμον και πατέρα τριών τέκνων.

Το κάλλος της κυρίας επλήγωσε τον επιστάτην, όστις εξέλαβε τας περιποιήσεις της ως ερωτικάς εκδηλώσεις, και ενόμισεν ότι έγινε πλέον και αυτός κύριος … της καρδιάς της.

Ο ερωτομανής εισήλασε μίαν εσπέραν εις τον κοιτώνα της καθ ‘ ην ώραν αύτη εκάπνιζε εξηπλωμένη επί του σοφά με την σκλάβαν της, και εξαγάγων περίστροφον προτείνει αυτό επί του στήθους της λέγων:

” – Ή θα με πάρης άνδρα σου, ή και οι δύο θα σκοτωθούμε.

Εννοείται ότι η έντρομος χήρα έδωσε τον λόγον της , και εκείνος απήλθε δια να προετοιμάση τα του γάμου. Αλλά την επόμενην τη ενεργεία της μελλονύμφου ωδηγείτο υπό δύο αστυφυλάκων εις το κρατητήριον.»

Προκαλεί βέβαια εντύπωση ότι το γεγονός είχε καταγραφεί στον Αθηναϊκό τύπο. Από εφημερίδα αρκετά μακριά από τον Θεσσαλικό κάμπο.

Πέραν αυτού όμως, από την περιγραφή συμπεραίνουμε την έντονη παρουσία των μουσουλμάνων και των τουρκαλβανών στην Λάρισα και στην επαρχία της.

Μπορεί σήμερα τέτοια περιστατικά να φαντάζουν κάπως συνηθισμένα. Τα χρόνια όμως εκείνα τα βέλη του ερώτα που χτύπησαν τον ερωτύλο επιστάτη οδηγούσαν σε απαγορευμένη σχέση. Ένας έρωτας που δεν είχε ανταπόκριση και οπωσδήποτε προσέβαλλε τα ήθη.

Πηγή ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ. Βασίλης Φ. Πλάτανος (1811 – 1912 )

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω