Το σκόρδο Πλατυκάμπου διαγράφει ήδη την δική του επιτυχημένη πορεία, καθώς είναι έτοιμο να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, με την Ολλανδία και την Ιαπωνία να θέλουν να το αξιοποιήσουν ως φαρμακευτικό προϊόν, αφού  διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Από κοντά όμως φαίνεται να ακολουθεί και ένα άλλο προϊόν του τόπου μας, το αμύγδαλο Συκουρίου. Όπως μας ενημέρωνε ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Κουρέτας η κοιλάδα Συκουρίου Τύρναβο καλλιεργεί το 1% του αμύγδαλου της γης.

Αναλυτικά αναφέρει:

Πριν ανατείλει ο ήλιος πήγα μια τσάρκα στην κοιλάδα του Συκουρίου . Αυτή η κοιλάδα που αρχίζει από τους πρόποδες του Κισσάβου και φτάνει στον Τύρναβο καλλιεργεί το 1% του αμύγδαλου της γης . Και φυσικά όλο το ελληνικό αμύγδαλο πρακτικά περίπου 12000 τόνους . Το αμύγδαλο αυτό είναι εξαιρετικής ποιότητας και σύμφωνα με τον ευρ.καν. 432/2012 έχει 6 ισχυρισμούς υγείας και κανονικά αν οι παραγωγοί είχαν φροντίσει να οργανωθούν θα το πουλούσαν σχεδόν 50% πάνω από αυτό που πουλούν σήμερα . Δηλαδή όλο το αμύγδαλο πωλείται χύμα σε λίγους εμπόρους που το διακινούν με το σκεπτικό του comodity. Το αμύγδαλο του Συκουρίου έχει ήδη μπει στην διαδικασία της πιστοποίησης από το εργαστήριο μας βαδίζοντας στα χνάρια του σκόρδου Πλατυκάμπου .

Άραγε όλα αυτά τα χρήματα που δίνονται από προγράμματα περιφέρειας , υπουργείου κλπ, πότε και ποιος θα φροντίσει να υπερασπιστεί τους παραγωγούς σε σωστή βάση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω