Οι οικολογικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες της περιοχής της Μαγνησίας και του Βόλου, καλούν τους πολίτες σε ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 21 Μαρτίου στις 16.00, έξω από το ΤΕΕ Μαγνησίας, με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιεί εκεί η ΑΓΕΤ.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης καταγγέλλουν ότι ο Όμιλος Ηρακλής-HOLCIM δεν σέβεται την τοπική κοινωνία και προκειμένου για το κέρδος δεν διστάζει να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής της πόλης και την υγεία των πολιτών. Όπως αναφέρουν, η ΑΓΕΤ στοχεύει πλέον στη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας (ΕΠΜΜΜ), στο χώρο του εργοστασίου της, προκειμένου να διαιωνίσει την παρουσία της και τη ρυπογόνο δραστηριότητά της, όχι σε μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή αλλά μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου.

Αλλεπάλληλες μελέτες έγκυρων φορέων, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, συσχετίζουν τις υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων της πόλης του Βόλου με τις εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Ο Βόλος είναι πρωταθλητής στην Ελλάδα σε ορισμένες μορφές καρκίνου και εγκεφαλικά.

Μέχρι πρόσφατα μετέφερε σκουπίδια από την Ιταλία και τα έκαιγε στο εργοστάσιο του Βόλου, πράγμα που σταμάτησε μόνο μετά από Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν οικολογικές οργανώσεις. Μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφαίνεται ότι η τεχνολογία που διαθέτουν οι τσιμεντοβιομηχανίες δεν εμποδίζει την έκλυση καρκινογόνων διοξινών, φουρανίων και βαρέων μετάλλων στην ατμόσφαιρα. Επίσης η βιομηχανία αυτή εκπέμπει καθημερινά 16 εκατομμύρια κανονικά κυβικά μέτρα καυσαερίων και αερίων ψύξης του κλίνκερ στην ατμόσφαιρα της πόλης μας! Για τη συνέχιση της καύσης σκουπιδιών ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ-HOLCIM εξαγόρασε την εταιρεία «WATT Recycling», που είναι leader της αγοράς των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY). Μέσω αυτών θα παράγει πλέον, με επιδότηση, δικά της σκουπίδια για καύση στα εργοστάσιά της.

Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, “η φιέστα της ΑΓΕΤ την Πέμπτη στο ΤΕΕ Μαγνησίας στοχεύει να διαφημίσει τη δήθεν «πράσινη πολιτική» που εφαρμόζει, όταν ακόμα και τα μικρά παιδιά της πόλης του Βόλου γνωρίζουν τη ρυπογόνο δραστηριότητά της”.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους πολίτες να δώσουν με τη συμμετοχή στην διαμαρτυρία, την δική του εκδοχή στην «κόκκινη» (και όχι «πράσινη») απαράδεκτη πολιτική της ΑΓΕΤ προς την πόλη του Βόλου και τους πολίτες. Πριν το κόκκινο χτυπήσει και τη δική τους πόρτα.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΕΤ

(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.4”;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Περισσότερα Εδω