Στο Ομόλιο βρέθηκε ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση παραγωγών ακτινιδίου, συνεταιριστών και αυτοδιοικητικών της περιοχής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός συνομίλησε με τους παραγωγούς, που εξέφρασαν την απόγνωσή τους για το μέγεθος της ζημιάς, που έχουν υποστεί στις καλλιέργειες από την πρωτοφανή θεομηνία του Σεπτεμβρίου, θέτοντας συγκεκριμένα, ζωτικής σημασίας, αιτήματα, ώστε να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το μείζον ζήτημα της κατάρρευσης, από τις πλημμύρες, της γέφυρας Παλαιοπύργου – Ομολίου, που εξυπηρετούσε τον τοπικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο Ομόλιο να έχει καταστεί εξαιρετικά δυσχερής. Μετά από επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Κέλλας, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι η κατασκευή νέας γέφυρας αποτελεί «έργο άμεσης προτεραιότητας για την Κυβέρνηση», με τις σχετικές εργασίες να δρομολογούνται με διαδικασίες «fast track», για το καλοκαίρι του 2024.

Στη συνέχεια, οι παραγωγοί έθεσαν στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το αίτημα να δοθεί προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ για τα ακτινίδια, που δεν συγκομίστηκαν εξαιτίας του πρωτοφανούς καιρικού φαινομένου, με τον κ. Κέλλα να απαντά ότι ο ΕΛΓΑ εξετάζει θετικά την καταβολή προκαταβολής, μετά και από σχετική έκθεση του αρμοδίου υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Οι παραγωγοί ζήτησαν ακόμα από τον κ. Κέλλα επίσπευση της αυτοψίας από τον ΕΛΓΑ, για την αντικατάσταση δένδρων ακτινιδίων, ηλικίας μέχρι 4 ετών, που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, ώστε να προβούν σε αγορά και φύτευση νέων. Ο Λαρισαίος πολιτικός, μετά από επικοινωνία που είχε με τον ΕΛΓΑ, τους προέτρεψε να υποβάλουν ένα συνολικό αίτημα, ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες αυτοψίες και να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, ακόμα, στην αναγκαιότητα του καθαρισμού της κύριας και παλαιάς κοίτης του Πηνειού, καθώς και καναλιών και ρεμάτων της περιοχής, που αρδεύουν εκτάσεις των ΤΚ Παλαιοπύργου, Ομολίου, Στομίου και κατοίκων της Καρίτσας, προκειμένου να μην υπάρξουν ανάλογα πλημμυρικά φαινόμενα σε ενδεχόμενη επόμενη φυσική καταστροφή.

Ο κ. Κέλλας, τέλος, ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι η διαδικασία υποβολής φακέλων για την επιπλέον αύξηση της προκαταβολής της πρώτης αρωγής, έως 10.000 ευρώ, για όσους δήλωσαν απώλεια πάγιου κεφαλαίου, ξεκινά άμεσα και τους διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση είναι δίπλα στους αγρότες και θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα με κάθε δυνατό τρόπο».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω