Το νερό είναι ζωή. Το καθαρό νερό είναι υγεία. Ευεξία, ευφορία, ενέργεια, ομορφιά. Χωρίς νερό δεν γίνεται και δεν θα μπορούσαμε παρά να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού με τον καθημερινό μας σύμμαχο που φροντίζει για την ποιότητά του -και όχι μόνο! Η ΕΥΔΑΠ κάνει πράξη το φετινό μήνυμα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού «επιταχύνοντας την αλλαγή» και φροντίζει ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας.

Πιστή στην ESG στρατηγική της, η ΕΥΔΑΠ υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής έργων αποχετευτικού δικτύου και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων των τελευταίων δεκαετιών, αναπτύσσει και ενσωματώνει τεχνολογικές καινοτομίες και φυσικά διασφαλίζει την κορυφαία ποιότητα του νερού για όλους εμάς.

Το τρίπτυχο Ασφάλεια – Αποδοτικότητα – Ανάπτυξη πρωταγωνιστεί και καθορίζει τους στρατηγικούς άξονες της ΕΥΔΑΠ. “Επιταχύνει την αλλαγή” και κινείται στην κατεύθυνση του νερού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030, προωθεί την ανακύκλωση του πολύτιμου αυτού πόρου, επενδύει στις ΑΠΕ και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η ΕΥΔΑΠ εξελίσσεται και μαζί της και όλοι εμείς. Το “ευ ζην” υπογραμμίζεται, η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται περισσότερο και το πολυτιμότερο αγαθό του πλανήτη αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο σεβασμό.

 

Καθαρό νερό: ένα πολύτιμο δικαίωμα!
Η σχέση μας με την ΕΥΔΑΠ είναι αυτονόητη, μακροχρόνια και σημαντικότατη. Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας μερικές φορές ξεχνάμε τα αυτονόητα, ξεχνάμε να είμαστε ευγνώμονες για κάτι τόσο σπουδαίο όσο το νερό μας…

Η πρόσβαση σε καθαρό νερό αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας. Προφανώς και η κύρια δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ είναι η διασφάλιση, σε όλη την έκταση του υδροδοτικού συστήματος, επαρκούς ποσότητας πόσιμου νερού και η ικανότητα διανομής αυτού μέσω του δικτύου ύδρευσης σε όλους μας. Ταυτόχρονα, προτεραιότητά της αποτελεί η προστασία αυτού του φυσικού πόρου και η επίτευξη υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού. Ο στόχος της αυτός υπηρετείται πλήρως με τη στοχευμένη μετάβαση στις νέες τεχνολογίες και συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, τεχνολογία και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρείας.

 

Σύγχρονη συνείδηση είναι η οικολογική συνείδηση…
Το περιβάλλον μας προσφέρει απλόχερα τα δώρα του κι εμείς οφείλουμε να ανταποδώσουμε, να σεβαστούμε, να αναγνωρίσουμε, να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Η ΕΥΔΑΠ, μια σύγχρονη εταιρία, αυτό το γνωρίζει καλά, δεν αρκείται στη θεωρία και προχωρά στην πράξη…

  • Σε συνεργασία με τη we4all, πραγματοποίησε δύο δενδροφυτεύσεις (στον Ασπρόπυργο και στον Δήμο Παιανίας), με τη συμμετοχή εργαζομένων της Εταιρείας στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μαζί θα κάνουμε το χαρτί οξυγόνο»
  • Το περασμένο καλοκαίρι, η ομάδα εθελοντών της ΕΥΔΑΠ διοργάνωσε δράση στην παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων της σχετικά με την παράκτια ρύπανση, αλλά και τον καθαρισμό της παραλίας
  • Στο πλαίσιο των δράσεων προώθησης της κυκλικής οικονομίας, η Εταιρεία έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί την πιλοτική εφαρμογή επαναχρησιμοποίησης του νερού με την τεχνολογία sewer mining σε συνεργασία με το ΕΜΠ, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους εταίρους
  • Και κάτι ακόμα… η Εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος Cultural Hidrant, στοχεύει στη λειτουργία του πρώτου δικτύου μη πόσιμου νερού στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση αρδευτικών αναγκών της περιοχής του Δήμου Χαλανδρίου από την αξιοποίηση του υδάτινου πόρου του Αδριανείου Υδραγωγείου
  • Πολλαπλώς σημαντική είναι η στρατηγική της ΕΥΔΑΠ για νερό μηδενικού άνθρακα με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση και προαστιακή χρήση, αλλά και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων με παράλληλη ανάπτυξη της μείωσης των διαρροών
  • Στο ίδιο πνεύμα η ΕΥΔΑΠ έγινε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Water Reuse Europe τον Νοέμβριο του 2022 με σκοπό να επικοινωνήσει τη γνώση και την εμπειρία της στην επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων, με στόχο τη σημαντική εξοικονόμηση επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

 
eΕΥΔΑΠ: Η εξυπηρέτηση στα καλύτερά της
Μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος, έρχεται και ο εκσυγχρονισμός, η ταχύτητα, η γρήγορη εξυπηρέτηση. Το άρτιο ψηφιακό κέντρο εξυπηρέτησης της ΕΥΔΑΠ είναι γεγονός! Γλιτώνεις χρόνο, εξυπηρετείσαι άμεσα και δεν χρειάζεται να τρέχεις. Τα πάντα είναι ένα “κλικ” μακριά. Από τον υπολογιστή σου, το κινητό σου, το τάμπλετ σου έχεις εξυπηρετηθεί άμεσα και σωστά.

Πλήθος αιτημάτων εξυπηρετείται με ταχύτητα χωρίς φυσική παρουσία, εντελώς δωρεάν, με πλήρη ασφάλεια, μέσα από την ιστοσελίδα www.eydap.gr.

Η κορυφαία δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του eΕΥΔΑΠ είναι ο ηλεκτρονικός λογαριασμός (e-bill). Η Εταιρεία, σε συνεργασία με την we4all, για κάθε 5 έγχαρτους λογαριασμούς που μετατρέπονται σε ηλεκτρονικούς φυτεύει και συντηρεί ένα δέντρο. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΥΔΑΠ μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη.

Επίσης, μέσα από το eΕΥΔΑΠ, αποκτάς πρόσβαση και πλήρη έλεγχο στη διαχείριση των παροχών των ακίνητών σου, προχωράς σε πληρωμή των λογαριασμών σου ή διακανονισμού των οφειλών σου και εξόφληση των δόσεων. Πρόσθεσε σε αυτό ότι ενημερώνεις τα στοιχεία σου σε περίπτωση μεταβολής και υποβάλλεις αίτημα για την υπαγωγή τους στα ειδικά τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ ή στο Έκτακτο Ειδικό Τιμολόγιο, παρακολουθώντας την πορεία τους ηλεκτρονικά.

Με λίγα λόγια, θυμάσαι κάποτε που σου προέκυπτε κάτι και σε έπνιγε το άγχος της διαδικασίας; Αυτά τέλος! Οι αλλαγές λειτουργούν υπέρ σου. Ψηφιακά, οργανωμένα, άμεσα και γρήγορα. Τέλεια!
 

Υποτροφίες σε υποψήφιους διδάκτορες
Η ΕΥΔΑΠ επιταχύνει την αλλαγή και το εννοεί. Εκτός όλων των παραπάνω, παρέχει επίσης στήριξη στους υποψηφίους διδάκτορες με χορήγηση υποτροφιών στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Με αυτήν την κίνηση, αποσκοπεί στη συγκράτηση της διαρροής νοητικού κεφαλαίου προς άλλες χώρες και στην ενθάρρυνση νέων για έρευνα στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα αφορά σε δύο υποτροφίες τετραετούς διάρκειας, χρηματοδοτούμενων εξ ολοκλήρου από την ΕΥΔΑΠ, για υποψήφιους / υποψήφιες που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή σε ελληνικά ΑΕΙ, στο αντικείμενο της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και σε όλο το φάσμα της διαχείρισης του νερού και της επεξεργασίας λυμάτων.

 

Ενσυναίσθηση και πρωτοβουλίες για τους μη βλέποντες
Σύγχρονη εταιρία είναι η εταιρία που δεν κάνει διακρίσεις, η εταιρία που σέβεται και υπολογίζει τους πάντες, η εταιρία που συναισθάνεται και σκέφτεται. Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, προκειμένου να ενισχύσει την ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης και μη βλέποντες, διαμόρφωσε φέτος πρώτη φορά, σε μορφή ακουστικού αρχείου – ομιλούντος εντύπου μια σύντομη περίληψη του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2021. Τα ακουστικά αυτά αρχεία είναι αναρτημένα στην επίσημη εταιρική ιστοσελίδα www.eydap.gr.

Με τον ίδιο στόχο έχει βάλει σε εφαρμογή από το 2017 ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες καθολικής προσβασιμότητας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αποστολή ειδικών αναγνώσιμων λογαριασμών (σε μορφή Braille, μεγάλες γραμματοσειρές). Επιπλέον, αποστέλλει ενημερώσεις μέσω SMS και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Παγκόσμια Ημέρα του Νερού… και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε πίνοντας νερό και διαβάζοντας για τις αλλαγές που επιταχύνονται… 😉

 

Περισσότερα Εδω