Αύξηση των ασθενών με ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια) περιμένει στο άμεσο μέλλον η επιστημονική κοινότητα, στον απόηχο της πανδημίας Covid-19. Εξαιτίας του κορονοϊού απενεργοποιήθηκε το βασικό διαγνωστικό εργαλείο της ΧΑΠ, η σπιρομέτρηση, και επιπλέον μηδενίστηκαν οι επισκέψεις στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, ενώ την ίδια ώρα φαίνεται να έγινε κατάχρηση αντιβιοτικών.

Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία με θέμα «Η διαχείριση της ΧΑΠ στην εποχή της πανδημίας», κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του 8ου Σεμιναρίου Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης «Ημέρες ΧΑΠ 2022- ΧΑΠ Η συνεχιζόμενη πανδημία», που πραγματοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έως αύριο Κυριακή 8 Μαΐου στο ξενοδοχείο Ξενία Πορταριά στο Πήλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, η διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γίνεται μέσω της σπιρομέτρησης. Ωστόσο, οι σπιρομετρήσεις απαγορεύτηκαν εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το ιατρικό προσωπικό. Ακόμη και σήμερα δεν γίνονται μαζικές σπιρομετρήσεις, αλλά οι απολύτως αναγκαίες στα νοσοκομεία και εφόσον ο εξεταζόμενος έχει υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό.

«Ουσιαστικά εν μέσω πανδημίας απενεργοποιήθηκε το διαγνωστικό εργαλείο της ΧΑΠ. Επιπλέον σταμάτησαν οι έγκαιρες διαγνώσεις που γίνονταν μέσα από προγράμματα προληπτικού ελέγχου με σπιρομετρήσεις στο ευρύ κοινό», σημείωσε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υπ’ αριθμόν ένας κίνδυνος για να εμφανίσει κάποιος ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. «Εν μέσω πανδημίας δεν μπορούσαμε να έχουμε ασφαλή δεδομένα τι γίνεται με το κάπνισμα. Οι επισκέψεις στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μηδενίστηκαν και ακόμη και σήμερα ελάχιστοι είναι όσοι απευθύνονται σε αυτά για να διακόψουν το κάπνισμα. Αισθάνομαι σαν να ξεκινάμε από την αρχή την προσπάθεια για τη διακοπή του καπνίσματος», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

«Εκτιμούμε ότι, απουσία διαγνωστικών ελέγχων και στοιχείων για το κάπνισμα, θα δούμε στο μέλλον αύξηση των περιστατικών ασθενών με ΧΑΠ», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης, θίγοντας και ένα ακόμη ζήτημα. «Εν μέσω πανδημίας έγινε κατάχρηση αντιβιοτικών και ίσως να έχουμε μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση ανθεκτικών λοιμώξεων, από τη στιγμή που «κάψαμε» τα αντιβιοτικά», ανέφερε.

Στα θετικά πάντως ανέφερε το γεγονός ότι εξαιτίας της πανδημίας μειώθηκε η κυκλοφορία και κατ΄επέκταση η ρύπανση της ατμόσφαιρας που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία, ενώ ταυτόχρονα έγινε χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων και ακόμη κι όσοι ήταν αρνητικοί απέναντι σε αυτά εξοικειώθηκαν με τις συγκεκριμένες θεραπείες.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω