Ένα δυο ευκαταφρόνητο ποσό κατάφερε να κλέψει από Λαρισαίο επαγγελματία ένας «λογιστής», ο οποίος επιτυγχάνοντας πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα τραπεζικών συναλλαγών (e-banking) από τους λογαριασμούς του ανυποψίαστου 45χρονου έκλεψε – σύμφωνα με πληροφορίες της «Έ» – το ποσό των 194.900 ευρώ.

Καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες κλοπές που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο με την με τη μέθοδο του «ηλεκτρονικού ψαρέματός» στοιχείων «phihsing», όπως είναι γνωστή η δράση αγνώστων μέσω διαδικτύου παρένθεση (με e-mail, αλλά και SMS), οι οποίοι με διάφορα προσχήματα πείθουν τα υποψήφια θύματα και αποσπώντας τα διαπιστευτήρια ψηφιακών συναλλαγών στην πραγματικότητα διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα τους τραπεζικούς λογαριασμούς αποσπώντας μικρά ή μεγάλα ποσά. Οι απατεώνες εκσυγχρονίστηκαν και δρουν πλέον στην ψηφιακή εποχή (σ.σ. αφήνοντας στο περιθώριο τους παραδοσιακούς πορτοφολάδες και διαρρήκτες σπιτιών που συνήθως αφαιρούσαν μικροποσά), εκμεταλλευόμενοι την ευκολοπιστία και την βιασύνη των υποψηφίων θυμάτων που συχνά αγνοούν βασικούς κανόνες ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα υποψήφια θύματα εμπιστεύονται το δήθεν τραπεζικό περιβάλλον και αντί να πληκτρολογήσουν την διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζας, ακολουθούν τις οδηγίες των απατεώνων και εισέρχονται μέσω υπερσυνδέσμων με τους απατεώνες να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού.

Οι σύγχρονοι απατεώνες δρουν με το «Phishing» ή και την παραλλαγή του, το «Vishing», όπως οι Διωκτικές Αρχές ονομάτισαν τη νέα μέθοδο απάτης, από τον συνδυασμό της λέξης voice και του όρου Phishing, την εξαπάτηση δηλαδή του θύματος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ψαρέματός κωδικών στη συνέχεια. Σημειώνεται πως την περίοδο της καραντίνας του κορονοϊού μέχρι και σήμερα βρίσκονται επίσης σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων με τα δήθεν τροχαία, αλλά και οι ψηφιακές απάτες, όπως προχθές με τους τεχνικούς της δήθεν Microsoft, με ευκαιριακές αφορμές, όπως οι «λογιστές» με τις δήθεν επιστροφές επιδομάτων (Power Pass κλπ), οι επενδύσεις σε αγορά κρυπτονομισμάτων.

Στις απάτες …των τελευταίων ημερών ξεχωρίζει η περίπτωση, όπου 45χρονος Λαρισαίος, με αφορμή μία δήθεν επιστροφή επιδόματος, συγγενικό του πρόσωπο του ζήτησε να τον διευκολύνει. Έχοντας λοιπόν την ψεύτικη εντύπωση ότι συνομιλεί με τον λογιστή του συγγενικού προσώπου (σ.σ. ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε με τον απατεώνα) καλή τη πίστει, του παραχώρησε τα τραπεζικά διαπιστευτήρια, με αποτέλεσμα άγνωστος δράστης να σηκώσει από διάφορους λογαριασμούς του Λαρισαίου επαγγελματία το συνολικό ποσό των 194.900 ευρώ. Απάτη που καταγγέλθηκε στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Λάρισας, οι οποίοι έρευνα ήδη την υπόθεση.

Μεσοβδόμαδα επίσης, σε μια δεύτερη περίπτωση, άγνωστος επικοινώνησε με 61χρονη Λαρισαία και της συστήθηκε ως λογιστής της …Δ.Ε.Η. Έτσι της ζήτησε να το γνωστοποιήσει στοιχεία της τραπεζικής κάρτας ανάληψης, όπως και του προσωπικού (απορρήτου) αριθμού ταυτοποίησης, με σκοπό δήθεν να καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό ως ποσό επιστροφής από την ΔΕΗ. Η 61χρονη πείστηκε και το αποτέλεσμα ήταν ο απατεώνας να σηηκώσει από το λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των 2.980 ευρώ. Όπως και η προηγούμενη έτσι κι αυτή η απάτη καταγγέλθηκε και ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου.

Προχθές τέλος, μια 53χρονη Λαρισαία, κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα δύο αγνώστων, ενός άντρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι της συστήθηκαν ως δήθεν τεχνικοί της «Microsoft», με αποτέλεσμα να την πείσουν και αποκτώντας πρόσβαση μέσω του ebanking στον τραπεζικό της λογαριασμό της απέσπασαν το χρηματικό ποσό των8.500 ευρώ. Οι απατεώνες που συστήνονται ως δήθεν τεχνικοί της «Microsoft» με το πρόσχημα της «κυβερνοασφάλειας» στους υπολογιστές αποκτούν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα του θύματος και από το πρόσφατο παρελθόν είναι γνωστό ότι έχουν εξαπατήσει και τους Λαρισαίους σηκώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Την συγκεκριμένη υπόθεση ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω