Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Λάρισας, πραγματοποίησε πρόγραμμα κινητικότητας εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, Βασική Δράση 1 (ΚΑ1): Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων, από τις 5-7-2022 έως τις 20-7-2022 στην Ισπανία (Βαρκελώνη).

Η κινητικότητα των 8 εκπαιδευτικών του Εργαστηριακού Κέντρου και 15 μαθητών του 6ου ΕΠΑΛ Λάρισας με 2 συνοδούς έγινε σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο με κωδικό 2019-1-EL01-KA102-062148 και τίτλο: «Ηλεκτροκίνηση: νέες δεξιότητες και εκπαιδευτικό υλικό» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ι.Κ.Υ..

Με την υλοποίηση της κινητικότητας επιδιώξαμε την ανάπτυξη καινοτόμων γνώσεων και δεξιοτήτων σε νέες τάσεις και τεχνολογίες (ηλεκτροκίνηση) που έρχονται να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μορφές αυτοκίνησης. Επίσης το γεγονός ότι στην κατάρτιση της κινητικότητας συμμετείχαν επαγγελματικοί φορείς όπως εταιρείες, εργοστάσια και επιχειρήσεις, συνέβαλε στην κάλυψη της ανάγκης σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας στη Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επισκέψεις. Οι κύριες θεματικές ενότητες των επιμορφώσεων ήταν οι ακόλουθες:

· Παρουσίαση των πολιτικών ΕΕ για την αειφόρο κινητικότητα σε αστικά και ημιαστικά περιβάλλοντα.

· Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε σύγχρονες τεχνολογίες συμβατικών, υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

· Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην υβριδική τεχνολογία.

· Κατανόηση του συστήματος Start up και του Συστήματος ανάκτησης.

· Βασικές αρχές οργάνωσης και διαχείρισης πρωτοκόλλων.

Πολιτιστικό εργαστήριο

Το άλλο σκέλος της κινητικότητας αφορούσε το πολιτιστικό κομμάτι. Έτσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην Ισπανία, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και ιδιαίτερα της Βαρκελώνης μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

· Πολιτιστική ενημέρωση από ξεναγό στα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης. Επισκεφθήκαμε τα έργα του κορυφαίου αρχιτέκτονα της Καταλονίας Antonio Gaudi, την Casa Mila & Casa Batlo καθώς και τον μεγαλοπρεπή ναό που συνεχίζει να χτίζεται σχεδόν 100 χρόνια τη Sagrada Familia. Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στην περίφημη Γοτθική συνοικία που ήταν η παλιά πόλη της Βαρκελώνης.

· Ημερήσια επίσκεψη σε δυο ιστορικές πόλεις της Καταλονίας την Girona και την Besalu.

· Επίσκεψη στο λόφο Montjuic με το κάστρο που διαθέτει πανοραμική άποψη όλης της Βαρκελώνης.

· Επισκεφθήκαμε επίσης το πάρκο Guell θαυμάσαμε από κοντά τα γλυπτά και τα έργα του Antonio Gaudi.

· Επίσκεψη στην Tessara στο μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας.

· πολλοί μαθητές επισκέφθηκαν το γήπεδο CAMP NOU και το μουσείο της ομάδας της BARCELONA.

· Επίσκεψη στην πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού CATALUNYA όπου παρακολουθήσαμε αγώνα για το τοπικό πρωτάθλημα μοτοσικλετών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στην Ισπανία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ανέπτυξαν ποικίλες κοινωνικές δεξιότητες και πιστεύουμε πως η συνάντηση αυτή αποτέλεσε σπουδαίο ερέθισμα για την περαιτέρω εξέλιξη και πρόοδό τους. Παράλληλα ήρθαν σε επαφή με τον Ισπανικό τρόπο ζωής και κουλτούρα. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, απέκτησαν και ανέπτυξαν γλωσσικές δεξιότητες στην Αγγλική και εν μέρει στην Ισπανική γλώσσα και τους δόθηκε η δυνατότητα να εξασκήσουν την ορολογία στα Αγγλικά, που είναι πολύ σημαντικό για την εργασία σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στη χώρα μας με διάθεση να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της εμπειρίας τους και των γνώσεων που αποκόμισαν καθώς και με ιδέες, καλές πρακτικές και εικόνες που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ποιότητα ζωής του τόπου μας.

Η υλοποίηση της εκπαιδευτικής κινητικότητας του Erasmus+ στη Βαρκελώνη, στέφθηκε με επιτυχία δίνοντας Ευρωπαϊκό προσανατολισμό στον χαρακτήρα του σχολείου, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας με εκπαιδευτικούς φορείς και επιχειρήσεις στην Ευρώπη και θέτοντας τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες. Η άριστη βαθμολογία που έλαβε το πρόγραμμα κατά την αξιολόγηση του από τους συμμετέχοντες, μας δείχνει το δρόμο που οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω