«Με αυτή τη νέα μονάδα, τις εγκαταστάσεις του ψυγείου-συσκευαστηρίου ουσιαστικά ο κόπος του αγρότη θα γίνεται προστιθέμενη αξία που θα επιστρέφεται πίσω στους παραγωγούς. Ο ευλογημένος αυτός τόπος στο Δέλτα του Πηνειού παράγει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μεταξύ αυτών και το ακτινίδιο. Η χώρα μας είναι τέταρτη σε παραγωγή παγκοσμίως και δεύτερη σε επίπεδο ΕΕ. Έχει σημασία, λοιπόν, η προστιθέμενη αξία αυτού του προϊόντος να μένει εδώ με τη δυνατότητα που έχετε με τα ψυγεία-συσκευαστήρια για να διαπραγματεύεστε καλύτερες τιμές στην αγορά». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Θανάση Ευθυμίου στα εγκαίνια των ψυκτικών εγκαταστάσεων και του συσκευαστηρίου της Ομάδας Παραγωγών.

Μια δράκα πρωτοπόρων

Ο Θεσσαλός πολιτικός εξέφρασε τη χαρά του «που φτάσαμε σε αυτή τη χαρμόσυνη ημέρα. Μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων κατέστη δυνατόν να εγκαινιάζεται με τις ευλογίες της εκκλησίας αυτή η υπερσύγχρονη εγκατάσταση ψυγείου-συσκευαστηρίου της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου του Συνεταιρισμού Πυργετού. Και χαίρομαι γιατί έχει και μία μικρή δική μου συμβουλή την οποία μνημόνευσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών νωρίτερα. Όταν βρέθηκα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε μία θέση ευθύνης, το θεσμικό πλαίσιο δεν επέτρεπε ουσιαστικά σε αυτή τη μικρή δράκα ανθρώπων που είχαν αυτή την πρωτοβουλία της ίδρυσης της Ομάδας Παραγωγών, να συνεχίσουν. Προχώρησα, κατανοώντας το ειλικρινές ενδιαφέρον που υπήρχε, στην νομοθετική αλλαγή του πλαισίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η ίδρυση αυτής της Ομάδας Παραγωγών. Αυτό δεν σημαίνει πρόεδρε ότι οι Ομάδες Παραγωγών πρέπει να έχουν λίγα μέλη. Όσο πιο πολλά τα μέλη τόσο πιο ισχυρές οι Ομάδες Παραγωγών, πιο ισχυροί οι συνεταιρισμοί και αυτό είναι το ζητούμενο, συνένωση δυνάμεων προκειμένου να επιτυγχάνουμε οικονομίες κλίμακος που είναι τόσο απαραίτητες ιδιαίτερα σε τέτοιες περιόδους οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, καθώς η δεύτερη προκαλεί και την πρώτη.

Εργάτες γης

Τα ζητήματα που ετέθησαν από τον πρόεδρο, μας απασχολούν όλους, γιατί ζούμε σε μία ταραγμένη εποχή, με πόλεμο με ενεργειακή κρίση που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, όπως και τα προβλήματα με εργάτες γης, λόγω και των παγκόσμιων ανακατατάξεων. Δεν είμαστε σε προηγούμενες εποχές που είχαμε βαλκάνιους που ενδιαφέρονταν να προσφέρουν τα εργατικά τους χέρια στον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Για τους εργάτες γης προχωρά σε διακρατικές συμφωνίες, με την Αίγυπτο, το Βιετνάμ και άλλες χώρες. Σε νομοθετικό επίπεδο κάναμε κάθε δυνατή διευκόλυνση προκειμένου να παραμείνουν περισσότερο διάστημα όσοι πραγματικά το θέλουν.

Φωτοβολταϊκό

Το ενεργειακό είναι ο μεγάλος βραχνάς και άκουσα με προσοχή αυτό που είπατε για τα φωτοβολταϊκά και την απορριπτική απάντηση που είχατε από τη ΔΕΗ. Όταν έχω περισσότερα στοιχεία θα αναδείξω το ζήτημα αυτό ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο στην κυβέρνηση που στηρίζω με την ψήφο μου. Με γνωρίζετε χρόνια και ξέρετε ότι πρωτίστως είναι ο τόπος μας, και μετά το όποιο κομματικό συμφέρον. Θα ζητήσω, λοιπόν, να μου δώσετε περισσότερα στοιχεία για να ασκήσω κοινοβουλευτικό έλεγχο γιατί το θεωρώ αδιανόητο από τη στιγμή που ομνύουμε όλοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εδώ να έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μη υλοποίησης ενός τέτοιου σχεδίου, σε ένα τέτοιο κόσμημα για την περιοχή.

Νομίζω ότι τα σημερινά εγκαίνια δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι στον πρωτογενή τομέα. Για πολλά χρόνια κατασυκοφαντήθηκε το συνεταιριστικό κίνημα και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να βάλουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, με ευθύνες πολλές φορές και ημών, όσων ασχολήθηκαν με το συνεταιριστικό κίνημα. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ, όπως είπα, οικονομίες κλίμακος. Υγιείς συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών, όπως η δική σας αποτελούν φωτεινά παραδείγματα.

Πιστοποίηση ακτινιδίων

Άρα, λοιπόν, υγιή συνεταιριστικά σχήματα και ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό ότι με την παρούσα κυβέρνηση έχουμε το πιο γενναίο πρόγραμμα Νέων Αγροτών που “τρέχει“ αυτό το διάστημα. Και βεβαίως πιστοποίηση, ταυτότητα του προϊόντος. Και εδώ, μετά τα ψυγεία και τις εγκαταστάσεις, που μας δίνουν αισιοδοξία για την πορεία της Ομάδας Παραγωγών που έχετε δημιουργήσει, το επόμενο βήμα είναι το προϊόν να πάρει πιστοποίηση, να αναγνωριστεί είτε ως ΠΟΠ είτε ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Αρδευτικό Αιγάνης

Χάρηκα αγαπητέ πρόεδρε, γιατί έδωσες μία ενωτική διάσταση, μνημονεύοντας και τη δική μου συμβολή και του Βασίλη Κόκκαλη ως υφυπουργού. Κινούμαι πάντα σε αυτό το πλαίσιο και όποτε ανέλαβα θέσεις ευθύνης συνεργάστηκα με όλους για το καλό του τόπου. Ο πρώην δήμαρχος που βρίσκεται εδώ, ο κ. Κώστας Κολλάτος, θυμάται ότι όταν μου το ζήτησε, και είχα τη δυνατότητα, προχωρήσαμε σε τροποποιήσεις του τότε ΠΑΑ και εντάξαμε το αρδευτικό της Αιγάνης, με το αμέριστο ενδιαφέρον του τότε προέδρου της Αιγάνης, του αείμνηστου Κώστα Ζαφείρη, και υλοποιήθηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση, της συνένωσης δυνάμεων, θα πρέπει να κινούμαστε για το καλό πρωτίστως του τόπου. Και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! Είθε να είναι ένας φωτεινός φάρος για όλο το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω