Στη μάχη να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων στη Μαγνησία μέσα από τον έλεγχο της τήρησης των μέτρων για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους μπήκαν οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας.

Έλεγχοι γίνονταν πάντα από την ημέρα που ξεκίνησε η πανδημία, η εκτόξευση όμως των κρουσμάτων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα παραμένει ανεμβολίαστο, έχει οδηγήσει την Επιθεώρηση Εργασίας να βγάζει σχεδόν καθημερινά πλέον κλιμάκια ελεγκτών.

Οι έλεγχοι εκτείνονται από τα εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή, μέχρι τα καταστήματα εστίασης και παροχής υπηρεσιών, μικρομεσαίες βιοτεχνίες, καθώς επίσης εμπορικές αλυσίδες ένδυσης και τροφίμων.

Οι επιθεωρητές ελέγχουν αν τηρούνται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που αφορούν στην πανδημία. Το βάρος κυρίως δίνεται αν πλέον τηρούνται οι διατάξεις αναφορικά με τη διενέργεια των rapid test από το προσωπικό που είναι ανεμβολίαστο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί συγκεκριμένες παρατυπίες, έχουν γίνει συστάσεις, ενώ έχουν βεβαιωθεί και τα πρώτα πρόστιμα.

Επίσης έχουν πέσει «καμπάνες» για μη τήρηση των μέτρων προστασίας και για μη τήρηση του μέτρου περιορισμένου αριθμού πελατών αναλογικά με την έκταση της κάθε επιχείρησης.

«Οφείλουν όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και καταστημάτων δεν έχουν ρόλο διακοσμητικό. Πρέπει να τηρούνται χωρίς παρεκκλίσεις» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπηρεσιακός παράγοντας του ΣΕΠΕ Μαγνησίας που παρατηρεί ότι ευτυχώς υπάρχει διάθεση συνεργασίας των επιχειρήσεων με τα κλιμάκια ελέγχου.

Υπενθυμίζεται πως από την προηγούμενη εβδομάδα και με βάση νέα ΚΥΑ οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους για ένα έως δυο rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, απειλούνται με αυτόματα πρόστιμα 300 – 600 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης αντιμετωπίζουν πρόστιμο 150 ευρώ ανά εβδομάδα. Την οριστικοποίηση των test πλέον αναλαμβάνει ο εργοδότης που πλέον πρέπει να ελέγχει αν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε δύο rapid test ανά εβδομάδα.

Η διαδικασία ελέγχου και η επιβολή προστίμων γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών. Οι ελεγκτές παρεμβαίνουν μόνο εφόσον καταγραφεί παράπτωμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Περισσότερα Εδω