Στην αποκάλυψη της επιβάρυνσης των εργαστηριακών ιατρείων με 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν συσσωρευτεί λόγω του 12ετούς μέτρου clawback, καθώς και σε σκληρές προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησαν ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ιδιωτικών Μικροβιολόγων στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Διεκδικούμε την κατάργηση του ανεπαίσχυντου και αισχρού clawback, το οποίο έχει ρίζες από την εποχή ακόμη των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης. Τότε υποβλήθηκε με το πρόσχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της πάταξης της προκλητής ζήτησης. Συνεχίζεται, όμως, διαχρονικά χωρίς να εφαρμόσει καμιά πρότασή μας, ούτε τα διαγνωστικά πρωτόκολλα που θα περιόριζαν την υπερσυνταγογράφηση, με αποτέλεσμα να φέρει τον κλάδο των διαγωνιστικών γιατρών στο χείλος του γκρεμού. Αυτή τη στιγμή πολλοί εργαστηριακοί συνάδελφοι έχουν βγάλει τα εργαστήριά τους προς πώληση, γιατί το clawback δεν τους έχει γονατίσει μόνο, αλλά τους έχει δημιουργήσει χρέη» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το clawback και την επιρροή του στα εργαστήρια έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτών Μικοβιολόγων Λάρισας κ. Ράνια Σουλτούκη. Όπως εξήγησε αυτό έχει επιφέρει, από την εφαρμογή του έως σήμερα, 1,6 δις χρέη. «Για κάθε ένα από τα εργαστήρια είναι σαν να αγοράζουμε ένα ολόκληρο σπίτι στον ΕΟΠΠΥ. Συμπερασματικά, πληρώνουμε όλες τις εξετάσεις που κάνουν οι ασφαλισμένοι πολίτες πάνω από το 50%… Το clawback αντιπροσωπεύει ένα μνημονιακό μέτρο, το οποίο παρέμεινε για να κρύψει όλα τα πολιτικά και διοικητικά ελλείμματα που υπάρχουν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στην συνταγογράφηση, έκανε λόγο για γρίφο. «Η προκλητή συταγογράφηση πρέπει να καλυφθεί από το κράτος με αυστηρότατους ελέγχους, οι οποίοι δεν εφαρμόζονται καθόλου εδώ και 12 χρόνια. Ψηφίζονται τροπολογίες, οι οποίες άμεσα ανατρέπονται» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά αθροιστικά λειτουργούν εναντίον μας» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που βρίσκεται η μεγαλύτερη αλυσίδα εργαστηρίων, συγκεκριμένα 1.400, τα οποία απασχολούν 30.000 προσωπικό, υπάρχει πάνω 85% αποχή.

Όπως επεσήμανε «δεν υπάρχει πολιτική βούληση». «Ζητάμε συγγνώμη από τους ασφαλισμένους. Είναι αδύνατον να λειτουργήσουμε λόγω απόγνωσης και απελπισίας. Τα εργαστήρια της χώρας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν τελειώσει φορτωμένα χρέη, τα οποία προκάλεσε το ίδιο το κράτος. Η ίδια πατρίδα δημιούργησε μια τάξη χρεωμένων εργαστηρίων».

Τέλος, αναφορά έγινε στο πρόβλημα συνταξιοδότησης συναδέλφων που δημιουργεί η τεταμένη κατάσταση.

Από πλευράς της το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας κα Μαρία Ιωάννου δήλωσε πως «είμαστε μαζί με τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι βάλλονται αυτή τη στιγμή, και μαζί τους βάλλεται κι ο ασφαλισμένος πολίτης. Ο τελευταίος αναγκάζεται σε αναζήτηση υπηρεσιών υγείας σε εργαστήρια που όλο και περισσότερο φθίνουν από άποψη χρηματοδότησης».

Φωτό/βίντεο: Κώστας Τσιάρας – onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω