Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Καινοτομίας OPEN UP πραγματοποίησε την τρίτη και τελευταία κινητικότητα για την εκπαίδευση των μελών της στον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο: “Μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή με βελτιωμένες τις ψηφιακές μας δεξιότητες (ΙΙ)” το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Καινοτόμες Μέθοδοι διδασκαλίας και εργαλεία ΤΠΕ στην τάξη” (Innovative Methodologies and ICT Tools in the Classroom) υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγινε στo Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα της Ισλανδίας από 20-26 Αυγούστου 2023. Το σεμινάριο παρακολούθησαν τα επτά μέλη της Open Up: κ. Αποστόλης Ξενάκης, κ. Ζέτα Τσίγκα, κ. Ρένα Γεωργίου, κ. Κατερίνα Γκανάτσιου, κ. Στέλιος Ορφανάκης, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος και κ. Σταματία Καπετάνου.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν οι βασικές ιδέες των ενεργών μεθοδολογιών μιας αποτελεσματικής ψηφιακής τάξης. Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν Ψηφιακά Εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην διδασκαλία τόσο μαθητών της Σχολικής Εκπαίδευσης, όσο και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων.

Ειδικότερα, οι στόχοι του μαθήματος ήταν:

– Να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα των ΕΝΕΡΓΩΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΩΝ για να τα ενσωματώσουν περισσότερο στη διδασκαλία.

– Να γνωρίσουν ένα μεγάλο εύρος νέων εργαλείων και πόρων για τη μετατροπή της τάξης σε ένα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΠΕ ΜΑΘΗΣΗΣ όπου οι μαθητές, μικροί ή μεγάλοι, να εξασκούν και τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

– Να εισαγάγουν τις αρχές της ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ στις τάξεις τους.

– Να προσθέσουν τη ΜΑΘΗΣΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ στην καθημερινή πρακτική των τάξεων τους προσφέροντας στους μαθητές δραστηριότητες που σχετίζονται περισσότερο με τον πραγματικό κόσμο και αυξάνοντας τα κίνητρά τους.

– Να γνωρίσουνε τη μεθοδολογία FLIPPED CLASSROOM και να μάθουν πώς να την εισάγουνε στα αναλυτικά προγράμματα διαφόρων μαθημάτων.

– Να σχεδιάσουνε ένα ΣΕΝΑΡΙΟ ΜEΙΚΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ.

– Να γνωρίσουν εκπαιδευτικούς πόρους που θα τους επιτρέψουν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με πιο ΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ τρόπο.

– Να εξοικειωθούν με τη σχεδίαση ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ για τους μαθητές τους σε διαφορετικά σενάρια: στο διαδίκτυο, στο σχολείο και στην ύπαιθρο.

– Να ΜΟΙΡΑΣTOYN ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ από διεθνείς συνεργασίες και έργα διαφορετικών οργανισμών για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής ευαισθητοποίησης.

Κατά τη διάρκεια του 7-ήμερου μαθήματος στην Ισλανδία, oι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, βελτίωσαν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ρουμανία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισλανδία), ενώ ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και τη νοοτροπία των Ισλανδών, να εξερευνήσουν μαγευτικά τοπία με καταρράκτες και θερμοπίδακες, να αισθανθούν δέος βαδίζοντας δίπλα στη στεροποιημένη λάβα του ηφαιστείου που μόλις πριν ένα μήνα έκανε την πιο πρόσφατη έκρηξη του και να επισκεφθούν τα γεωθερμικά νερά του διάσημου Blue Lagoon, επιστρέφοντας στη χώρα τους με αξέχαστες εμπειρίες.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω