Κάτοικοι μετακινούνται με… εξυπηρετήσεις συγχωριανών τους – Επισκέπτες ακυρώνουν αφίξεις ελλείψει ΜΜΜ

«Κατεβαίνω Βόλο. Θέλει κάποιος να τον πάρω μαζί μου;»… Στη λογική της εξυπηρέτησης μεταξύ συγχωριανών υπακούει ο κανόνας των μετακινήσεων κατοίκων σε χωριά του ανατολικού Πηλίου, τα οποία δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της πρώτης κακοκαιρίας είναι συγκοινωνιακά αποκλεισμένα. Λεωφορείο δεν φτάνει στον τόπο τους και αναγκάζονται είτε να «υποχρεώνονται» σε συντοπίτες τους είτε να πληρώνουν ταξί για να μετακινηθούν. Πρόβλημα δημιουργείται και με την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων, στις οποίες γίνονται ακυρώσεις αφίξεων όταν επισκέπτες ενημερώνονται ότι δεν υπάρχει λεωφορείο για να τους εξυπηρετήσει.

 

Ακόμη και σήμερα, λεωφορεία του Υπεραστικού ΚΤΕΛ δεν εκτελούν δρομολόγια προς Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα και Μούρεσι μέσω Νεοχωρίου. Τα δρομολόγια σταματούν στις Μηλιές και από εκεί και πέρα, τα χωριά είναι συγκοινωνιακά αποκλεισμένα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας, Χρήστο Μάρτζο, «επιστρέψαμε στο 1960 όσον αφορά τις μετακινήσεις». «Λεωφορεία δεν εκτελούν δρομολόγια, ούτε έχουμε κάποια ενημέρωση και πότε θα ξεκινήσουν. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν κάτοικοι που δεν διαθέτουν δικά τους οχήματα και αναγκάζονται να μετακινούνται προς Βόλο όταν θα μετακινηθεί και κάποιος συγχωριανός τους. Παράλληλα, μαζί με τα λεωφορεία σταμάτησαν και οι μεταφορές πραγμάτων που γίνονταν προς επιχειρήσεις μέσω των καθιερωμένων δρομολογίων», αναφέρει.

Ο ίδιος εστιάζει και στο πρόβλημα της επανεκκίνησης του τουρισμού. «Υπάρχουν επισκέπτες που ενδιαφέρονται να καταλύσουν στην περιοχή. Πρόκειται κυρίως για περιπατητές. Ωστόσο όταν τους ενημερώνουμε ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία ακυρώνουν τις κρατήσεις», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο σύλλογος που εκπροσωπεί επαγγελματίες του τουρισμού απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας, απάντηση όμως δεν έχει λάβει. «Για το θέμα θα έπρεπε να παρέμβει και ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου, όχι μόνο οι επαγγελματίες. Μας αφορά όλους», τονίζει ο κ. Μάρτζος.

Στην επιστολή του Τουριστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Τσαγκαράδας αναφέρονται τα εξής:

«Σχεδόν δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, τα χωριά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου παραμένουν χωρίς δρομολόγια μεταφοράς επιβατών από το ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Από την ιστοσελίδα σας προκύπτει ότι παρά του ότι εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια σε όλους τους δήμους του Πηλίου, τα δρομολόγια προς Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα, Αγιο Ιωάννη αλλά και Μακρυράχη και Ζαγορά μέσω Νεοχωρίου παραμένουν ανεκτέλεστα.

Κατανοούμε τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κατάρρευση της γέφυρας πριν τον Κισσό, όπως και τη στενότητα του δρόμου στο κομμάτι της εθνικής οδού μετά τις Μηλιές, αλλά με δεδομένο του ότι μεγάλα οχήματα και ιδιωτικά λεωφορεία κινούνται ακόμη και σήμερα μέχρι το Μούρεσι μέσω Μηλεών ή Νεοχωρίου πιστεύουμε ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν τουλάχιστον τα χωριά Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα και Μούρεσι καθώς και τα χωριά Ανήλιο, Κισσός με προέκταση του δρομολογίου της Μακρυράχης.

Η επικοινωνία με την πρωτεύουσα του νομού είναι απαραίτητη τόσο για τους μόνιμους κατοίκους των χωριών του ανατολικού Πηλίου, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που προσπαθούν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΚΤΕΛ ακόμη και με μικρότερα οχήματα λιγότερων θέσεων θα βοηθούσαν προς αυτή τη κατεύθυνση, αφού θα έστελναν το μήνυμα ότι η πρόσβαση είναι εφικτή στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου του Πηλίου.

Θα παρακαλούσαμε να μας ενημερώσετε για το πότε σκοπεύετε να εντάξετε αυτά τα δρομολόγια στο πρόγραμμά σας, καθώς και για τις όποιες ενέργειες-πιέσεις έχετε κάνει ως προς την επαναφορά της ασφάλειας του δικτύου σας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

https://connect.facebook.net/el_GR/sdk.js#xfbml=1&version=v18.0&appId=691376065076076

Περισσότερα Εδω