Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, είχε σήμερα στη Μόσχα «άμεση, ανοιχτή και σκληρή» συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σε δήλωσή του, ο Νεχάμερ, ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Πούτιν από τότε που διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, αναφέρεται ότι είπε: «Αυτή δεν είναι μια φιλική συνάντηση».

Ο Νεχάμερ είπε ότι το σημαντικότερο μήνυμά του προς τον Ρώσο ηγέτη ήταν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, διότι «σε έναν πόλεμο υπάρχουν μόνο χαμένοι και στις δύο πλευρές».

Πού έγινε η συνάντηση

Εκπρόσωπος του Νεχάμερ δήλωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην επίσημη κατοικία του Πούτιν στο Νόβο – Ογκαριόβο έξω από τη Μόσχα. Τα αυστριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι είχε λήξει μετά από περίπου 90 λεπτά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο καγκελάριος θα πει στον Πούτιν ότι «απομονώνει τη Ρωσία, ότι θα χάσει ηθικά αυτόν τον πόλεμο και ότι κάνει ό, τι λάθος μπορεί να γίνει».

Ο Σάλενμπεργκ πρόσθεσε ότι στο ταξίδι του ο Νεχάμερ είχε στόχο να παρακαλέσει για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να ανακουφιστεί η «κόλαση» που έχει προκαλέσει η εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο ίδιος δήλωσε: «Οι διάδρομοι θα είναι για την εκκένωση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε μέρη όπως η πόλη της Μαριούπολης» και για «τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να μπορούν να διεξάγουν το έργο τους»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυστρία διατηρεί γενικά στενότερους δεσμούς με τη Μόσχα από ό, τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά αυτό δεν ισχύει το τελευταίο διάστημα.

Ο Νεχάμερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ουκρανία για τη ρωσική εισβολή και κατήγγειλε τα «προφανή ρωσικά εγκλήματα πολέμου εκεί». Η κυβέρνησή του έχει επίσης ενωθεί με άλλες χώρες της ΕΕ στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Βιέννη, όπως σημειώνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Περισσότερα Εδω