Φρένο για δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών μηνών έβαλε χθες ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, στην ακατάσχετη φημολογία περί αλλαγής εκλογικού νόμου, η οποία πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά τις έντονες δημοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τις δυσμενείς εξελίξεις στη διεθνή οικονομική σκακιέρα, αλλά και από τις αποκαλύψεις για την τηλεφωνική παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Κίνηση που κατά πολλούς θεωρείται αναμενόμενη, αν αναλογιστούμε τη σταθερή συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι σε ζητήματα εκλογών, είτε αυτά αφορούν τον χρόνο τους, είτε τον τρόπο με τον οποίο αυτές θα διεξαχθούν.

Ανεξαρτήτως πάντως του εάν η ενισχυμένη αναλογική με την οποία θα γίνουν ούτως ή άλλως οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές, θα είναι περισσότερο ή λιγότερο “ενισχυμένη”, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή των εδρών με τα δύο εκλογικά συστήματα. Πώς δηλαδή διαμορφώνονται στην πρώτη Κυριακή με την απλή αναλογική και πώς στη δεύτερη με το ενισχυμένο μοντέλο.

Για να γίνουν πιο αντιληπτές οι αλλαγές που επιφέρουν τα δύο εκλογικά συστήματα, το iefimerida υπολόγισε με βάση τον αλγόριθμο (κατά προσέγγιση), της κατανομή εδρών και με τα δύο σενάρια: Με απλή αναλογική (πρώτες εκλογές) και με τον νέο εκλογικό νόμο (δεύτερες εκλογές), ανά εκλογική περιφέρεια. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα είναι ενδεικτικά και μόνον. Τα σενάρια είναι υποθετικά και αφορούν εκτιμήσεις σε συγκεκριμένο πολιτικό χρόνο. Οι δημοσκοπήσεις του σήμερα, δίνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων.

Σε ότι αφορά τη Λάρισα, με απλή αναλογική η κατανομή των εδρών έχει ως εξής:

Ν.Δ. 2

ΣΥΡΙΖΑ 2

ΠΑΣΟΚ 1

ΚΚΕ 1

Ελληνική Λύση 1

ΜΕΡΑ25 1

Αντίστοιχα, με την ενισχυμένη αναλογική οι έδρες κατανέμονται ως εξής:

Ν.Δ. 3

ΣΥΡΙΖΑ 2

ΠΑΣΟΚ 1

ΚΚΕ 1

Ελληνική Λύση 1

Α.Ρ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω