«Η απόδοση τιμής σε έναν σπουδαίο ήρωα, σύμβολο του κυπριακού αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ, με την απόφαση για την προσωνυμία “Ευαγόρας Παλληκαρίδης” στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων, καθώς προβάλει ένα πρότυπο αγνού πατριωτισμού». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του με αφορμή την απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, σύμφωνα με την οποία προστίθεται στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας η προσωνυμία «ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ», ύστερα από σχετικές εισηγήσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, του Σχολικού Συμβουλίου και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ο βουλευτής και ιστορικός ερευνητής, στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας, μετά από εισήγηση όλων των εμπλεκομένων φορέων της Λάρισας, είναι μια οφειλόμενη πράξη σε ένα νεαρό παιδί που πολέμησε ατρόμητα μια ολόκληρη αυτοκρατορία έχοντας ως όραμά του την Ελευθερία. Ακόμη και την ύστατη ώρα που οι δυνάμεις της αγγλικής αποικιοκρατίας τον οδηγούσαν στο ικρίωμα, παρ’ ότι ήταν μόνον έναν παιδί 19 χρόνων, καταπατώντας κάθε έννοια ανθρωπισμού, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης δεν δείλιασε. Παρέμεινε υπερήφανος και ελεύθερος, δίνοντας με το παράδειγμά του δύναμη σε όλους τους Έλληνες της Κύπρου να συνεχίσουν τον αγώνα για την Ένωση. Και μπορεί το όραμα αυτό να μην ολοκληρώθηκε, ο Παλληκαρίδης, όμως, συγκαταλέγεται επαξίως στους μεγάλους ήρωες του έθνους. Η προσωνυμία του σχολείου με το όνομά του θα αποτελεί διαχρονική υπόμνηση της θυσίας του για τις νέες γενιές».

Φωτ. Αρχείου: Ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του δήμου Μόρφου, τον Οκτώβριο 2019, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τα «φυλακισμένα μνήματα», όπου απαγχονίστηκαν και εν συνεχεία τάφηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Την ξενάγηση έκανε ο Δήμος Βρυωνίδης, επιζών αγωνιστής της ΕΟΚΑ, έγκλειστος και ο ίδιος στις ίδιες φυλακές και γαμπρός του νεότερου απαγχονισμένου αγωνιστή, του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω