Για τις καταστροφές, που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες των Δήμων Φαρσάλων και Τυρνάβου από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, αναφέρθηκε εκτενέστερα στις ζημιές, που σημειώθηκαν σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως βαμβάκι, ψυχανθή, δημητριακά, τομάτα, στην επαρχία Φαρσάλων και αμπέλια και δενδρώδεις καλλιέργειες, στην επαρχία Τυρνάβου.

Επεσήμανε, ιδιαίτερα, τον προβληματισμό των αγροτών των Φαρσάλων, τονίζοντας ότι ο αγροτικός κόσμος αναμένει ακόμη να αποζημιωθεί, τόσο από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού», όσο και από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως παγετό, χαλάζι και βροχή, που έπληξαν την περιοχή την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021.

Ο  Χρήστος  Κέλλας, με αφορμή τα ανωτέρω, στάθηκε στην ανάγκη άμεσης καταβολής των εκκρεμών αποζημιώσεων του ΄21, αλλά και γρήγορων και δίκαιων εκτιμήσεων για τις πρόσφατες καταστροφές.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, χαρακτήρισε ως επιτακτική την ανάγκη άμεσης στελέχωσης του τοπικού Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με προσωπικό, για να “τρέξουν” οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι είναι έτοιμα τα πορίσματα και μέσα στον Ιούνιο θα εκταμιευθούν 987.000 ευρώ για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, στα Φάρσαλα, από τις περσινές, ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σχετικά με την ενίσχυση του ΕΛΓΑ Λάρισας με προσωπικό, διαβεβαίωσε ότι δρομολογείται η στελέχωσή του με 15 εποχικούς υπαλλήλους.

Επικοινωνία με Γεωργαντά

Ο Χρήστος Κέλλας, στη συνέχεια, επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, στον οποίο μετέφερε την αγωνία παραγωγών του νομού Λάρισας, σχετικά με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης και το 2023, ιδιαίτερα σε προϊόντα, για τα οποία υπάρχει έντονη φημολογία ότι “κινδυνεύουν” με απένταξη, όπως βιομηχανική ντομάτα, μήλα κ.α.

Ο κ. Γεωργαντάς, σημείωσε ότι τα μηλοειδή και η βιομηχανική ντομάτα, που λαμβάνουν σήμερα συνδεδεμένη, θα συνεχίσουν και το 2023.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω