Πόσο διαχρονικό, καθολικό, και αναλλοίωτο στο χρόνο είναι αυτό το χάσμα των γενεών; Πώς είναι δυνατόν όλα γύρω μας να εξελίσσονται και το χάσμα των γενεών, να μη γεφυρώνεται ποτέ; Η παντοδυναμία του αποκτάει εξαιρετικό ενδιαφέρον δε, διότι όπως φανερώνει πρόσφατη έρευνα της Bari Focus,  το χάσμα των γενεών μετασχηματίζεται σε ψηφιακό χάσμα γενεών. Έχει λοιπόν και χαρακτηριστικά χαμαιλέοντα…

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η κλασική κατηγοριοποίηση των γενεών, διαφοροποιείται ελαφρώς έναντι της χρήσης του διαδικτύου, των social media και γενικότερα της ψηφιακής συμπεριφοράς, ανά ηλικιακή ομάδα: «…Οι πιο ηλικιωμένοι ονομάζονται “traditionalists” και έχουν γεννηθεί τουλάχιστον πριν από 67 χρόνια. Ακολουθεί η γενιά των baby boomers (48-66 ετών), ενώ έπονται τρεις πολύ ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες γενιές: Η Generation X στην οποία ανήκουν όσοι είναι από 33 έως 47 ετών, η Generation Y (24-32 ετών) και η Generation Z (13-23 ετών).»

Ποια είναι η αντίστοιχη εικόνα στη Λάρισα στους πρεσβύτερους και στους νεότερους αυτών των γενεών;

Ψάξαμε, ρωτήσαμε και καταγράψαμε… Πώς συμπεριφέρονται ψηφιακά οι ηλικιακές ομάδες 67+ και «under» 26, στην πόλη μας; Υπάρχει άραγε έστω και ελάχιστα κοινό πεδίο στην επικοινωνία τους και στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τις νέες τεχνολογίες; Πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα social media, τα smartphones στην καθημερινότητά τους και γιατί;

Οι «traditionalists» (67+)

Οι πιο ώριμοι όλων των γενεών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο maximum 2 ώρες την ημέρα, ενημερώνονται από ηλεκτρονικές εφημερίδες μεν, αλλά κάνουν ελάχιστη έως ανύπαρκτη χρήση των social media, αν και κάποιοι από αυτούς τυπικά διατηρούν ένα προφίλ στο facebook. Instagram, Tik Tok και νεότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους είναι λέξεις άγνωστες. Δηλώνουν οπαδοί των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες) και συνήθως διαθέτουν κινητά προηγούμενης τεχνολογίας ή smartphones τα οποία όμως χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως τηλέφωνα.

Πώς σας φαίνεται που οι νεότερες ηλικίες, κάτω των 25 είναι όλη μέρα, μπροστά σε μία οθόνη;  Ρωτήσαμε μια παρέα ανδρών 67+ που απολάμβαναν τον πρωινό τους καφέ, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

«Τι να πούμε; Διαφωνούμε κάθετα που οι νέοι άνθρωποι είναι όλη μέρα μέσα σε αυτά…Κινητά, εφαρμογές… Ποιο είναι το ενδιαφέρον τους; Δεν θεωρούμε ότι οι σχέσεις τους και οι επαφές τους βελτιώνονται…Το αντίθετο…Και έπειτα τίθεται και θέμα ασφάλειας. Αν κάνουν σωστή χρήση, μπορεί και να έχουν όφελος… Κάνουν όμως;»

H «γενιά Υ» (24-32)

Μάλλον είναι η γενιά, που φαίνεται να δαπανά τον περισσότερο χρόνο, στο διαδίκτυο. Είναι οι καλοί χρήστες της ψηφιακής γλώσσας, και διαθέτουν σε ποσοστό 99%, smartphones. Μια παρέα κοριτσιών, με μέσο όρο ηλικίας τα 26 χρόνια, οι οποίες απολάμβαναν το ποτό τους, σε κάποιο μπαράκι της Λάρισας, ερωτηθείσες, απάντησαν ως εξής:

«Ναι φυσικά έχουμε smartphones και χρησιμοποιούμε τα social media σίγουρα 3 με 4 ώρες την ημέρα…Ειδικά όταν δεν δουλεύουμε, μπορεί και περισσότερο. Και οι γονείς μας έχουν προφίλ στο facebook, αλλά δεν το χρησιμοποιούν όπως εμείς… Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε πολύ με τους γονείς μας είναι το viber και το messenger, γιατί είναι πιο οικονομικός τρόπος επικοινωνίας και επίσης μπορούμε να έχουμε και οπτική επαφή. Κατά τα άλλα το διαδίκτυο και τα social για εμάς κατά βάση σημαίνει ψυχαγωγία: Spotify για μουσική και Netflix για σειρές. Πλέον, έχουμε σταματήσει να ποστάρουμε…Όσο μεγαλώνουμε δεν θέλουμε να μας βρίσκουν. Τα κάναμε αυτά σε μικρότερη ηλικία. Μάλλον είναι κουλτούρα των under 25 τα συνεχόμενα posts, και οι συνεχείς δημοσιεύσεις των φωτογραφιών…»

Το εντυπωσιακό δεδομένο όπως προκύπτει από τα λεγόμενα των κοριτσιών, είναι ότι ακόμη και σε αυτούς που κάνουν ευρεία χρήση των social media, που κατά κανόνα είναι οι γενιές Χ, Υ και Ζ, δηλαδή όσοι είναι «under» 45, βάσει του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που κυρίως χρησιμοποιούν και της ψηφιακής τους συμπεριφοράς μέσα σε αυτά, συστήνουν υποκατηγορίες: Θα μπορούσαμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε τη γενιά Χ (32-42), ως γενιά facebook, τη γενιά Υ (22-32), ως γενιά Instagram, και τη γενιά Υ, ως γενιά Τik Tok, το οποίο πράγματι έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των εφήβων.

Η «γενιά Ζ» (13-23)

Οι πιτσιρικάδες του διαδικτύου (Ζ-ers). Αγαπούν τις έννοιες διαφάνεια, ανοικτό πνεύμα, διασύνδεση, ποικιλία και διαφορετικότητα. Χρησιμοποιούν ευρέως το Instagram, και κυρίως το Tik Tok, χρησιμοποιούν ελάχιστες λέξεις για να επικοινωνήσουν γραπτώς, ενώ προτιμούν videos και φωτογραφίες. Είναι διαρκώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, ποστάρουν όλη μέρα, είναι πολύ γρήγοροι στη διαχείριση της πληροφορίας, αλλά πολύ λιγότερο προσηλωμένοι και επικεντρωμένοι, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Οι μεγαλύτεροι στην οικογένειά σας έχουν αποδεχθεί τη πολύωρη χρήση που κάνατε των «smartphones»;

«…Ε ναι τι να κάνουν; Το έχουν συνηθίσει πια…Προσπαθούν κι αυτοί να εκσυγχρονιστούν αλλά σε εμάς αρκετές φορές φαίνεται αστείο… Γιατί αν πατήσουν λάθος κουμπί στην οθόνη του κινητού, ή σε κάποια εφαρμογή, κάνουν σαν να πρόκειται να εκραγεί το κινητό…. Πανικός! Όμως οι σχέσεις μας δεν έχουν επηρεαστεί από την τεχνολογία.»

Υπάρχει λοιπόν το ψηφιακό χάσμα γενεών; Ήδη, από το 2012, τηλεοπτική διαφήμιση γνωστής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, απέδωσε με απόλυτη ευστοχία, το ψηφιακό χάσμα των γενεών, μέσα από έναν πολύ σύντομο διάλογο πατέρας και κόρης:

Π: «Πες μου παιδί μου τι έχεις;»

Κ: «…Ε τι να σου πω ρε πατέρα; Ήμουν στο «RPG» και είχα φουλάρει στο «money». Και πάτησα «pause», για να τσεκάρω το «chat» αν έχει έρθει το «DivΧ» και κόλλησε! Τα ’χασα όλα…Δοκίμασα «control, alt, delete», αλλά το «task manager» είχε παγώσει…»

Ο πατέρας, απόλυτα προβληματισμένος απάντησε: «….Στη μάνα σου το είπες;»

Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται….

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες: Κατερίνα Δημηνίκου

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω