ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ

Στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Basket League, το ντέρμπι «αιωνίων» επιστρέφει και πάλι, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, στο Σ.Ε.Φ., την Δευτέρα (22/11 19:30 ΕΡΤ3) σε ένα ντέρμπι πολύ διαφορετικό από αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.

Ξεκινάμε από την ομάδα του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες κράτησαν έναν παρόμοιο κορμό σε σχέση με τη σεζόν που μας πέρασε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας κινήθηκε σε ασφαλείς μεταγραφικές κινήσεις. Συγκεκριμένα, οι ερυθρόλευκοι πήραν παίκτες που είχαν ήδη εμπειρία από την Euroleague και δεν χρειάστηκε να πάρει κάποιον που θα ήθελε μεγάλο χρόνο προσαρμογής. Έτσι κιόλας δικαιολογείται το εξαιρετικό ξεκίνημα που πραγματοποιεί ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, μετρώντας 7 νίκες και 4 ήττες.

Από την άλλη πλευρά, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση. Μια ομάδα που άλλαξε προπονητή το καλοκαίρι, κράτησε μεν ένα σταθερό κορμό, ωστόσο προχώρησε και σε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις και ακόμα προσπαθεί να βρει την αγωνιστική της ταυτότητα μέσα στο γήπεδο.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν ικανοποιούν κανέναν και το τριφύλλι μετράει στην Εuroleague μόλις 2 νίκες και 9 ήττες. Φυσικά, ένα ντέρμπι «αιωνίων» είναι ένα πολύ διαφορετικό ματς σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα είτε σε Ελλάδα, είτε σε Ευρώπη.

ΠΑΙΚΤΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Ολυμπιακός

Ας περάσουμε τώρα και στους παίκτες-«κλειδιά» του ματς. Οι γηπεδούχοι στο εγχώριο πρωτάθλημα μετρούν 99 πόντους κατά μέσο όρο ανά ματς, 35,5 ριμπάουντ και 23,6 ασίστ, ενώ σε 6 ματς μετρούν ισάριθμες νίκες. Πού είναι όμως η δύναμη του Ολυμπιακού;

Οι ερυθρόλευκοι η αλήθεια είναι πως βασίζονται στην περιφέρειά τους. Συγκεκριμένα, με ηγέτη τον Κώστα Σλούκα και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να είναι ασταμάτητος μέχρι στιγμής, δεν μπορεί να βρει δύναμη από αλλού. Ή μήπως μπορεί;

Οι Σλούκας και Ντόρσεϊ φυσικά έχουν τον πρώτο λόγο στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, ωστόσο παραμένουν ενεργοί επιθετικά οι Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Τόμας Γουόκαπ και φυσικά το δίδυμο, Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ. Οι δύο τελευταίοι είναι παίκτες-«βαρόμετρο» για τον Έλληνα τεχνικό και το παιχνίδι της ομάδας. Ο Μουσταφά Φαλ, ο Χασάν Μάρτιν, ο Ζαν-Σαρλ Λιβιό, ο Σακίλ Μακίσικ και φυσικά ο Γιώργος Πρίντεζης με την εμπειρία και την κλάση του προσθέτουν βάθος στο rotation της ομάδας και μεγάλη δύναμη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει και η τρίτη επιλογή του πόιντ γκαρντ, αυτή του Μιχάλη Λούντζη, ο οποίος μπορεί να πρωταγωνιστήσει εύκολα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τέλος, η προσθήκη που έκανε ο Ολυμπιακός, αυτή του Κουίνσι Έισι είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο ο τρόπος παιχνιδιού του όπως φαίνεται από παλαιότερες συμμετοχές του στην Euroleague, ταιριάζει αρκετά στους Πειραιώτες.

Στα…«των αριθμών», ο Σάσα Βεζένκοφ είναι σε έξι ματς στην Basket League ο πρώτος σκόρερ των ερυθρολεύκων με 17,6 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ ακολουθούν στο σκοράρισμα οι Τάιλερ Ντόρσεϊ με 12,8 και Κώστας Σλούκας με 10,2.

Στον τομέα των ριμπάουντ προηγείται επίσης ο Βεζένκοφ με 36 στο σύνολο και ακολουθούν οι Πρίντεζης με 25 και Φαλ με 21.

Στις ασίστ κυριαρχεί ο Γουόκαπ με 30 στο σύνολο, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο Σλούκας με 19 και οι Λαρεντζάκης, Μακίσικ και Φαλ με 13 ασίστ στο σύνολο.

Παναθηναϊκός

Mπορεί να μην διανύει την καλύτερη αγωνιστική περίοδο και ίσως και χρονιά θα έλεγε κανείς, ωστόσο μια ομάδα σαν τους πράσινους είναι πάντα επικίνδυνη σε ένα τέτοιο ντέρμπι. Αρχικά μιλάμε για διαφορετική περίπτωση παιχνιδιού με κάθε τρόπο.

Στην Euroleague η πορεία του τριφυλλιού είναι αρκετά κακή, ωστόσο στην Basket League μετράει σε 6 παιχνίδια 5 νίκες και 1 μόλις ήττα, η οποία προήλθε από την πρώτη αγωνιστική κόντρα στον Άρη. Οι περσινοί πρωταθλητές Ελλάδος στο εγχώριο πρωτάθλημα μετρούν 83 πόντους κατά μέσο όρο στην επίθεσή τους, 36 ριμπάουντ και 18,17 ασίστ.

Το συγκρότημα του Δημήτρη Πρίφτη προσπαθεί να παίξει σε αντίθεση με τον αιώνιο αντίπαλό του, ένα γρήγορο μπάσκετ και πολλές κατοχές και αρκετά τρίποντα.

O ηγέτης της ομάδας θεωρείται ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ενώ ο σκόρερ της ο Νταρίλ Μέικον Τζούνιορ. Οι πράσινοι βασίζονται σε αυτό το γρήγορο τέμπο παιχνιδιού που έχουν επιλέξει και σε αυτό βοηθάει αρκετά η παρουσία των Κέντρικ Πέρι και Λευτέρη Μποχωρίδη, αλλά και φυσικά αυτή του Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Σέρβος όσο είναι υγιής σίγουρα αποτελεί τον πιο επικίνδυνο παίκτη των πρασίνων.

Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία του Χάουαρντ Σαντ-Ροος, ο οποίος καλύπτει και τις τρεις θέσεις της περιφέρειας αρκετά καλά. Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι το φόβητρο της ρακέτας, ενώ σημαντική βοήθεια προσφέρουν οι Τζέρεμι Έβανς, Λεωνίδας Κασελάκης, Τζεχάιβ Φλόιντ και Οκάρο Γουάιτ. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Γιόγκι Φέρελ ακόμα δεν έχει δείξει να έχει προσαρμοστεί και οι πράσινοι περιμένουν από εκείνον σημαντική βοήθεια στη συνέχεια της σεζόν.

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού μέχρι στιγμής στην Basket League είναι ο Ιωάννης Παπαπέτρου με 13 πόντους κατά μέσο όρο ανά ματς, ενώ ακολουθεί ο Νταρίλ Μέικον Τζούνιορ με 11,3 και οι Γιώργος Παπαγιάννης και Οκάρο Γουάιτ με 10,4 πόντους.

Όσον αφορά τον τομέα των ριμπάουντ ξεχωρίζει ο Παπαγιάννης με 40 στο σύνολο, ενώ ακολουθούν οι Σαντ-Ρος και Γουάιτ με 28 και 23 αντίστοιχα.

Στη δημιουργία, κορυφαίος παίκτης των πρασίνων είναι ο Μέικον με 24 ασίστ στο σύνολο, με τους Σαντ-Ρος και Πέρι να ακολουθούν με 12 ασίστ.

Περισσότερα Εδω