Τα 100 χρόνια ζωής και δράσης συμπληρώνει το φθινόπωρο του 1922 η Ασπίδα Ξάνθης (Πλήρες όνομα Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπίς Ξάνθης), που συνεχίζει να είναι κύτταρο δημιουργίας και προσφοράς, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα στον αθλητισμό. Άλλωστε χωρίς γερή κοινωνική ρίζα δεν βγάζεις έναν αιώνα ζωής.

Μιλήσαμε με τον Γεώργιο Γκουτζούκη για την ιστορία του συλλόγου. O συνομιλιτής μας γεννήθηκε το 1956 αγωνίστηκε αρχικά στην ομάδα του χωριού του τον Απόλλωνα Πολυσίτου. Ακολούθως εντάχθηκε το 1974 στην Ασπίδα Ξάνθης τη χρονιά που επανιδρύθηκε. Αγωνίστηκε κυρίως ως κεντρικός αμυντικός μέχρι το 1986.
Ήταν ο ιθύνων νους στην άμυνα της ομάδας, παίκτης με άρτια φυσικά προσόντα.Στη συνέχεια υπηρέτησε και υπηρετεί την Ασπίδα από όλα τα πόστα, του διοικητικού συμβούλου ανελλιπώς και κατά καιρούς σαν προπονητής (κάτοχος διπλώματος Γ’ Εθνικής). Είναι δημιουργός του τμήματος υποδομών, με ενέργειές του κατασκευάστηκε το βοηθητικό γήπεδο. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη συγγραφή βιβλίου για την ιστορία της ομάδας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων, από την ίδρυση του ιστορικού συλλόγου της Θράκης και της Β. Ελλάδος. Το βιβλίο το επιμελείται ο ίδιος.

1932

-Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;

-Ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1922 και εκπροσωπούσε την μέση και κατωτέρα κοινωνικοοικονομική τάξη αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των Μικρασιατών προσφύγων. Το αρχικό όνομα ήταν Γυμναστικός Σύλλογος Ξάνθης Ασπίς και αργότερα έγινε Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπίς Ξάνθης.

πηγή φωτο: ομάδα Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης

-Ποιοι ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη;

-Πρόεδρος ήταν ο Άγγελος Γκίκας. Τα άλλα μέλη ήταν και ποδοσφαιριστές, Δημήτρης Κοσώπης, Απ. Τικάλας, Δ. Καλογιάννης, Δ. Γαλανόπουλος, Χ. Παπαδόπουλος, Δ. Σταυρίδης, Κ. Τζώνης, Χ. Παπαϊωάννου, Α. Γκέκας, Ε. Τσιγγέλης, Ν. Κοντογιάννης

1952

-Ποια κοινωνικά στρώματα εξέφρασε ο σύλλογος;

-Οι ιδρυτές ήταν κυρίως ντόπιοι και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εντάχθηκαν άμεσα στο σύλλογο επειδή ταίριαζε με την κουλτούρα τους.
Όταν φτιάχνονταν η ομάδα το Φθινόπωρο του 1922 τότε είχαν αρχίσει να φτάνουν οι πρώτοι Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήταν σε άσχημη κατάσταση και δεν ήταν η πρώτη τους προτεραιότητα να φτιάξουν ομάδα. Αργότερα όταν μπήκαν σε ένα ρυθμό, είδαν ότι η ομάδα τους εξέφραζε γιατί συσπείρωνε το λαϊκό στοιχείο και εντάχθηκαν σε αυτή. Της έδωσαν ένα μεγάλο δυναμισμό γιατί ήταν άνθρωποι επιπέδου, αλλά και σκληραγωγημένοι.

18-4-1961 εφημ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

-Πότε φτιάχτηκε το γήπεδο της Ασπίδας Ξάνθης;

1966 δεύτερος από αριστερά στην κάτω σειρά ο Αντώνης Αντωνιάδης

-Η Ασπίδα ολοκλήρωσε την κατασκευή του σταδίου της το 1963 με τη συνδρομή των πολυπληθών φίλων της (το 80% της πόλης). Άλλοι προσέφεραν χρήματα, άλλοι έβαλαν προσωπική εργασία (ειδικά όσοι είχαν σχέση με οικοδομικά επαγγέλματα), άλλοι δώρισαν τα αναγκαία υλικά, συνεργάστηκαν οι φίλοι της ομάδας και εθελοντικά έγινε το ιδιόκτητο γήπεδο της Ασπίδας.
Το 1967 που η δικτατορία επέβαλε τις συγχωνεύσεις πήρε και το γήπεδο και το έκανε κρατικό. Σήμερα είναι το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Ξάνθης. Μέχρι να φτιαχτεί το ιδιόκτητο γήπεδο, η Ασπίδα έπαιζε στο γήπεδο του Ορφέα Ξάνθης μέσα στην πόλη.

-Υποχρεώθηκε ποτέ η ομάδα σε συγχώνευση;

ο Γ. Γκουτζούκης με το περιβραχιόνιο του αρχηγού

-Το 1967 είχαμε επί δικτατορίας υποχρεωτική συγχώνευση με τον Ορφέα Ξάνθης. Το 1974 ξαναφτιάξαμε την Ασπίδα πάνω σε ένα θεσμικό πλαίσιο – αριθμό μητρώου άλλου σωματείου του Ολυμπιακού Ξάνθης για να μην χάνουμε χρόνο. Στην ομάδα αυτή είχαν πάει την περίοδο της δικτατορίας αρκετοί παίκτες της Ασπίδας που δεν εντάχθηκαν στο σωματείο που προέκυψε από την αναγκαστική συγχώνευση.-Ο σύλλογος έχει άλλα τμήματα εκτός από ποδόσφαιρο;

-Από ιδρύσεως άρχισε να δημιουργεί τμήματα κλασσικού αθλητισμού, το 1983 τμήμα χάντμπολ, το 1987 μπάσκετ ανδρών και γυναικών. Έχει τμήματα υποδομών σε όλα τα αθλήματα.

-Πόσους ενεργούς αθλητές έχει σε όλα τα τμήματα;

-Έχει μεγάλο αριθμό αθλητών, περισσότερους από 500.

1961

Σχολιάζοντας τα όσα μας είπε ο κ. Γκουτζούκης για τη σπουδαία ιστορία της Ασπίδας Ξάνθης, χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ανάλογα παραδείγματα σε πτυχές της ιστορίας της.
Όπως την αρπαγή ιδιωτικού γηπέδου από τη δικτατορία, καθώς αντίστοιχη περίπτωση είχαμε καταγράψει στο Πλωμάρι σε βάρος του Αιγέα Πλωμαρίου.
Επίσης την επαναφορά του συλλόγου μετά την πτώση της δικτατορίας όπως έχουμε αναφέρει και για άλλους συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός Χαλκίδας, η Θύελλα Πατρών, ο Διαγόρας Ρόδου και τόσοι άλλοι. 100 χρόνια μετά από την ίδρυσή της η Ασπίδα Ξάνθης συνεχίζει με την ίδια ορμή των νεανικών της χρόνων και την εμπειρία ενός αιώνα στην πυξίδα της.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Περισσότερα Εδω