Στο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», το έβδομο κατά σειρά που φέρει το όνομα ενός από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς και το οποίο ζωντανεύει ξανά στην πόλη της Λάρισας, αναφέρθηκαν σήμερα το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Θανάσης Μαμάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Ρετσιάνης και ο Πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Λάρισας, κ. Θάνος Μουκούλης.

«Είναι γνωστή η αγάπη που έτρεφε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος για τη Λάρισα, αλλά και η πόλη μας ανταποδίδει αυτή την αγάπη, με τον τρόπο που μόνο ένα φιλοθεάμον και φιλότεχνο κοινό μπορεί», ανέφερε ο κ. Μαμάκος.

Πυρήνας του φετινού φεστιβάλ αποτελεί ο σκηνοθέτης Ντίνος Κατσουρίδης, ο οποίος μας έχει χαρίσει ταινίες-ορόσημα του ελληνικού κινηματογράφου όπως “ο Μπακαλόγατος” και “Τί έκανες στον Πόλεμο Θανάση”. Θα τιμηθούν ακόμα δύο σπουδαίες προσωπικότητες, αμφότερες με καταγωγή από τη Λάρισα, η ηθοποιός Άννα Βαγενά και η συγγραφέας Μπέττυ Μαγρίζου, ενώ θα παρευρεθούν ο Παντελής Βούλγαρης, σπουδαίος σκηνοθέτης με βραβευμένη εντός και εκτός συνόρων εργογραφία, αλλά και ο Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης της αγαπημένης σειράς “Άγριες Μέλισσες”, μεταξύ πολλών ακόμα σημαντικών καλλιτεχνών.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων για το Φεστιβάλ σημείωσε τα εξής: «Χαίρομαι, διότι η φετινή οργάνωση αποτελεί ορόσημο για την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών που γιορτάζει τα 50 χρόνια της, όπως και η δική μας Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας και θέλω να τους ευχαριστήσω για τις προσπάθειές τους όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε ο κ. Μαμάκος. Με το 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου επιχειρούμε να βάλουμε ακόμα ένα λιθαράκι στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Λάρισας σε όλους τους τομείς του πολιτισμού: του Αρχαίο Θέατρο, το Θεσσαλικό Θέατρο, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, μέχρι τα μουσεία μας και όλους τους πολιτιστικούς μας θεσμούς. Ο πολιτισμός έχει ξεχωριστή θέση ως γεννήτωρ ανάπτυξης και προσδιοριστικός παράγοντας στην ταυτότητα της Λάρισας. Σας καλώ λοιπόν σε τούτη τη μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου που ξεκινά στην πόλη μας».

«Το Πανόραμα φέτος υπόσχεται να προσφέρει στο ενημερωμένο όσο και στους νέους φίλους της μεγάλης οθόνης ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένα “πανόραμα” της ελληνικής παραγωγής. Πρόσωπα και ταινίες, ρεύματα και εποχές, όλα συνθέτουν μια τεράστια οικογενειακή φωτογραφία, όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Θόδωρος Αγγελόπουλος», δήλωσε με τη σειρά του ο κ. Ρετσιάνης.

«Για άλλη μια χρονιά είμαστε έτοιμοι για αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μουκούλης. «Η διοργάνωση αυτή πραγματοποιείται με πολύ κόπο μεν, με αρκετή αγάπη δε για τους Έλληνες δημιουργούς, όπου μέσα της μεταλαμπαδεύουμε αξίες, γιατί ανέκαθεν το σινεμά υπήρξε ένα αγαπητό, λαϊκό θέαμα για όλους».

Ακολυθεί αναλυτικά το πρόγραμμα  του Φεστιβάλ:

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΕΝΑΡΞΗ

6.30 μ.μ.: Η Ράνια Τσοχατζή παίζει στο πιάνο μελωδίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

6.40 μ.μ.: «Τοπίο στην Ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. 1988, 127΄.

Θα παρευρεθεί η Φοίβη Αγγελοπούλου.

8.45 μ.μ.: Επίσημη έναρξη 7ου Πανοράματος.

Χαιρετισμοί Δημάρχου, Αντιδημάρχου, Προέδρου Κιν. Λέσχης Λάρισας.

9.15 μ.μ.: «Σεπτέμβρης» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου.2013, 99΄.

Θα παρευρεθούν η Σκηνοθέτης Πέννυ Παναγιωτοπούλου και η ηθοποιός Κόρα Καρβούνη και θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

7.00 μ.μ.: «ANIMAL» της Σοφίας Εξάρχου. 2023, 116΄.

Την ταινία θα προλογίσει η Ελένη Αναστασοπούλου. Η κα Αναστασοπούλου έχει στενή σχέση με τον κινηματογράφο. Μsc:Κινηματογραφική – Τηλεοπτική Συγγραφή, ΠΔΜ – ΑΠΘ.

Θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό η βραβευμένη ηθοποιός της ταινίας Δήμητρα Βλαγκοπούλου και θα τιμηθεί.

9.15 μ.μ.: Θα προβληθούν 4 ταινίες μικρού μήκους:

1). «Air Hostess», του Θανάση Νεοφώτιστου. 2023, 20;

2). «Wings», του Φοίβου Ήμελου. 2023, 17΄.

3). «Lost and Found”, της Βίβιαν Παπαγεωργίου. 2021, 10΄.

4). «Αερολίν», του Αλέξη Κουκιά. 2023, 19΄.

5). «A piece of Liberty», της Αντιγόνης Καπάκα.2023, 10΄.

6). «A la carte», του Ταξιάρχη Δεληγιάννη & του Βασίλη Τσιουβάρα, 2022, 12΄.

Τρίτη 2 Απριλίου 2024.

7.00 μ.μ.: «Πίσω από τις θημωνιές» της Ασημίνα Προέδρου. 2022, 118΄.

Θα παρευρεθεί, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα τιμηθεί η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου. Επίσης θα παρευρεθεί η Μπέττυ Μαγρίζου, η οποία και θα τιμηθεί.

10.00 μ.μ.: «Το ξύπνημα της Άνοιξης» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη. 2015, 85’ .

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024.

7.00 μ.μ.: «Η Μητέρα του Σταθμού» της Κωστούλας Τωμαδάκη. 2022, 80΄.

Η Μυρτώ Παπακωνσταντίνου θα προλογίσει την ταινία. Θα παρευρεθούν και θα τιμηθούν οι ηθοποιοί, Πέμη Ζούνη και Νίκος Ψαρράς.

9.15 μ. μ.: « Cosmic Candy» της Ρηνιώς Δραγασάκη. 2019, 100΄.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024.

10.30 π.μ.: «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου. Παιδική ταινία. 1991, 108΄. Θα παρευρεθεί ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.

7.00 μ.μ.: «Το προξενιό της Άννας» του Παντελή Βούλγαρη. 1972, 82΄.Θα παρευρεθεί και θα τιμηθεί η Άννα Βαγενά, καθώς και ο σκηνοθέτης της ταινίας Παντελής Βούλγαρης.

9.15μ.μ.: «Μήδεια» του Δημήτρη Αθανίτη. 2022, 82. Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει με το κοινό ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024.

10.30 μ.μ.: «Ο Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου. Παιδική ταινία. 1991, 108΄. Θα παρευρεθεί ο Σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου και θα συνομιλήσει με τα παιδιά.

7.00 μ.μ.: «Εκεί που ζούμε» του Σωτήρη Γκορίτσα. 2022, 90΄. Θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό ο σκηνοθέτης της ταινίας Σωτήρης Γκορίτσας. Θα παρευρεθεί και θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος.

9.30 μ.μ.: «Καθαρτήριο» του Βασίλη Μαζωμένου. 2022, 95΄.

Θα παρευρεθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό ο σκηνοθέτης της ταινίας Βασίλης Μαζωμένος.

Σάββατο 6 Απριλίου 2024.

6.45 μ.μ.: «Θανάση πάρε το όπλο σου» του Ντίνου Κατσουρίδη. 1972, 83΄.

Θα μιλήσει για τον Ντίνο Κατσουρίδη ο κριτικός κινηματογράφου κος Δημήτρης Καλαντίδης και η σκηνοθέτης και σύζυγός του Ισαβέλλα Μαυράκη. Θα τιμηθεί ο Ντίνος Κατσουρίδης δια μέσου της οικογένειάς του Θα παρευρεθούν και θα τιμηθούν η Ελισάβετ Μουτάφη και ο Βασίλης Κολοβός.

9.15 μ.μ.: «Εξέλιξη» του Περικλή Χούρσογλου.

Κυριακή 7 Απριλίου 2024.

7.00 μ.μ.: Βράβευση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

7.20 μ.μ: «Οι Αδίστακτοι» του Ντίνου Κατσουρίδη.

9.15 μ.μ.: Οι μουσικοί Σπύρος Καβαλλιεράτος , Παναγιώτης Μπαλανίκας και η Αντωνία Βισβίκη θα κλείσουν το 7ο Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» παίζοντας μελωδίες από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

*Για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή του προγράμματος, θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση

Ζωή Μπουρουτζή – Φωτό/βίντεο: onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω