Επί ποδός έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τις περισσότερες περιοχές της χώρας και αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι το τσουχτερό κρύο, οι θυελλώδεις άνεμοι, η παγωνιά και τα χιόνια, ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Περιφέρειες και δήμοι είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και η οδηγία προς τους πολίτες είναι να λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα ορεινά της Εύβοιας και ήδη χιονίζει από το βράδυ της Κυριακής στα χωριά Σέτα και Στενή, ενώ οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη. Το σύνολο των δυνάμεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των δήμων έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Όπως ανακοινώθηκε, τα σχολεία στον Δήμο Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Λίμνης θα παραμείνουν προληπτικά κλειστά από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη.

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται και τα μηχανήματά στη νότια Φθιώτιδα και στους δήμους Καμένων Βούρλων και Λοκρών, ενώ στο Μαρτίνο έχουν συγκεντρωθεί πολλά εκχιονιστικά για να παρέμβουν όταν χρειαστεί.

Μία ώρα αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Φλώρινας και Αμυνταίου με απόφαση δημάρχων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ξεκίνησε η ψυχρή εισβολή: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Σε ισχύ τα μέτρα της τροχαίας
Intime

Σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας

Σε ισχύ θα τεθούν μέτρα από την τροχαία για την ασφαλεια των οδηγών ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 22:00 η ώρα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τη χ/θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων REVOIL – πρώην CYCLON) του Ν. Αττικής έως χ/θ 34,000 της Π.Ε.Ο. Ελευσίνας Θηβών του Ν. Βοιωτίας.

Από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους οδικούς άξονες της Αττικής θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα λάστιχα ή χιόνοαλυσιδες και χιονοκουβέρτες. Ζητείται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, επειδή θα ισχύει κατά τόπους απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές και επιπλέον όλοι οι οδηγοί να ενημερώνονται σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα. Κλειστή παραμένει και η λεωφόρος Πάρνηθας και στα δυο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία που θα εκτιμήσει τα τρέχοντα στοιχεία ώστε να ανακοινωθούν και συγκεκριμένα μέτρα, για τα σχολεία, την τηλεργασία, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα οι δήμοι των Βορείων Προαστίων που αναμένονται να δεχτούν και το μεγαλύτερο κύμα της κακοκαιρίας ήδη λαμβάνουν τα μέτρα τους με την προμήθεια αλατιού και την επιφυλακή εκχιονιστικών μηχανημάτων

«Αυτό που έχω να ζητήσω από όλους είναι να είναι επαγγελματίες και σοβαροί στον τρόπο αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων που ποτέ δεν ξέρουμε ακριβώς την έντασή τους και το μέγεθός τους γιατί βλέπετε και εσείς ότι ανά έξι και δώδεκα ώρες αλλάζουν τα μετεωρολογικά δεδομένα» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκίνησε η ψυχρή εισβολή: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Σε ισχύ τα μέτρα της τροχαίαςΞεκίνησε η ψυχρή εισβολή: Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός – Σε ισχύ τα μέτρα της τροχαίας

Η πρόγνωση του καιρού

Τη Δευτέρα στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τοπικές καταιγίδες.  Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, της Κρήτης καθώς και στα ορεινά των νησιών του Αιγαίου. Από το μεσημέρι στα ανατολικά ηπειρωτικά και την Εύβοια, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγα σύννεφα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βορειοανατολικοί στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά Στα βόρεια και τα ανατολικά ηπειρωτικά έως 09 βαθμούς, στα δυτικά  και τα νησιά έως 12 βαθμούς Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές που από το απόγευμα θα ενταθούν και τη νύχτα θα χιονίσει και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω