«Κανείς δεν πρόκειται να πειστεί να κάνει το εμβόλιο γιατί δεν μπορεί να αγοράσει ένα μπλουζάκι» είπε χαρακτηριστικά στο onlarissa.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαράλαμπος Παπαδόπουλος συμπυκνώνοντας σε μια φράση τη θέση του για το νέο μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο της 6ης Νοεμβρίου.

Κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης για τα νέα περιοριστικά μέτρα που επιβάλουν επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test από τους ανεμβολίαστους και πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου εξαμήνου για τους πολίτες που θέλουν να εισέρθουν σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες καθώς και στους ανοικτούς χώρους εστίασης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την βιωσιμότητα των εμπορικών καταστημάτων λέγοντας ότι «Η κατάσταση στον χώρο της λιανικής πηγαίνει από κακό στο χειρότερο. Δεν υπήρχε ούτως ή άλλως καμία ψυχολογία για κατανάλωση λόγω των ανατιμήσεων και της πανδημίας γενικότερα. Πλέον, με τα νέα μέτρα η κατανάλωση έχει σχεδόν μηδενιστεί».

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων βρίσκονται σε πολύ αμήχανη θέση και η διαδικασία της επίδειξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή αρνητικού PCR ή rapid test από τους ανεμβολίαστους, έτσι όπως λειτούργησε την πρώτη εβδομάδα, υπήρξε άσχημη καθώς πολλοί πελάτες το παίρνουν εγωιστικά, δεν είναι δεκτικοί και συχνά γίνονται διαπληκτισμοί κατά τον κ. Παπαδόπουλο.

«Μας χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης για τους ανεμβολίαστους, αλλά δεν έχουν καταλάβει ότι κανείς δεν πρόκειται να πειστεί να κάνει το εμβόλιο γιατί δεν μπορεί να αγοράσει ένα μπλουζάκι μέσα σε ένα κατάστημα. Αν θέλει άμεσα να ψωνίσει θα το κάνει από το internet, διαφορετικά θα περιμένει να λειτουργήσουν και πάλι φυσιολογικά τα εμπορικά καταστήματα. Η πρώτη εβδομάδα άλλωστε έδειξε ότι κινητικότητα υπήρξε μόνο σε εμβολιασμένους, ενώ σχεδόν μηδαμινές είναι οι περιπτώσεις που κάποιος κάνει rapid test ή PCR για να βγει στην αγορά. Το μέτρο είναι εντελώς ανεποτελασματικό και ιδιαιτέρως άδικο για τον κλάδο της λιανικής που έχει αποδείξει μέχρι σήμερα εμπράκτως την τήρηση των εκάστοτε υγειονομικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την αρχή της πανδημίας» τονίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι στα μικρά εμπορικά καταστήματα, που αποτελούν την πλειοψηφία στη Λάρισα, μέσα σε ένα κατάστημα μπορούν να βρίσκονται το πολύ 3-5 άτομα, οπότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος συνωστισμού. Επίσης, στη Λάρισα σχεδόν το 90% όσων απασχολούνται στο εμπόριο έχουν εμβολιαστεί.

Μιλώντας για το δεκαπενθήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων είπε ότι η κίνηση ήταν χαμηλή και ότι η ανοιχτή αγορά την Κυριακή δεν άλλαξε σε κάτι την εικόνα. «Ο κόσμος κάνει μόνο βόλτα στην αγορά. Κίνηση στους δρόμους μπορεί να υπάρχει και θα συνεχίσει όσο ο καιρός βοηθάει, αλλά εμπορική κίνηση δεν υπήρξε καθόλου».

Η απάντησή του στο πως βλέπει την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν ξεκάθαρη. «Αν συνεχιστούν τα μέτρα, οδεύουμε σε πλήρη καταστροφή. Ήδη, έχουν συσσωρευτεί τα χρέη από την περίοδο των lockdown και πολλοί επιχειρηματίες που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα αρχίζουν να χρωστάνε. Αν η αγορά δεν δουλέψει κανονικά τα Χριστούγεννα θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα στα φυσικά καταστήματα, γιατί τα μέτρα θα αποτρέψουν τον κόσμο να βγει στην αγορά και θα τον στρέψει στο online λιανεμπόριο. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει στον κλάδο μας, όπως και στην εστίαση, το ξαναλέω. Πρέπει να πάρουν το μέτρο πίσω».

Ε.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω