Κι ενώ στην Ιταλία ο κόσμος πίνει καφέ «στο πόδι», στην Ελλάδα ακολουθεί μια άκρως διαφορετική αλλά κατά τα δεδομένα της απολύτως φυσιολογική συνήθεια, να απολαμβάνει το συγκεκριμένο ρόφημα με τις ώρες: άλλοτε συζητώντας με φίλους, άλλοτε ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο, άλλοτε σερφάροντας στο ίντερνετ κι άλλοτε καθήμενος απλώς με συντροφιά τη λιακάδα.

Μια εικόνα που όλοι τους θα παραδέχονταν πως συναντάται ειδικά στη Λάρισα, όπου για σχεδόν 12 μήνες το χρόνο πεζόδρομοι και πλατείες του κέντρου ή των συνοικιών «σφύζουν» από ζωή. Αποτελεί πραγματικότητα πως η εξωστρέφεια της πόλης μετράει χιλιάδες εξωτερικά τραπεζάκια και ζυγίζει πολλούς τόνους καφέ! Τόσους, που οι ειδικοί την θεωρούν μια από τις καλύτερες, αν όχι την καλύτερη ελληνική αγορά καφέ.

Αν το ερευνήσουμε στατιστικά, η Λάρισα διαθέτει τις περισσότερες καφετέριες από κάθε άλλη ελληνική πόλη, σε σχέση βεβαίως με τα πληθυσμό της. Επιπλέον, ευρέως γνωστό είναι το γεγονός πως εκατοντάδες καφέ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό έλκουν την καταγωγή τους από τη θεσσαλική πρωτεύουσα. Από όπου, δηλαδή, ξεκίνησαν κι εξάπλωσαν τη δραστηριότητά τους με διάσπαρτα καταστήματα εντός της χώρας ή εκτός συνόρων, από το Λονδίνο έως το Ντουμπάι, μεγάλες αλυσίδες, όπως Mikel, Bruno, De TOX, Franklin. Με λίγα λόγια, οι πρεσβευτές της κουλτούρας του καφέ.

Οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν την πόλη τους, «πόλη του καφέ». Μάλιστα, ένας από τους πλέον επώνυμους πολίτες της, ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος, αποτιμά την συνήθεια των Λαρισαίων να πίνουν το καφεδάκι τους στη λιακάδα, ως συνέχεια του παρελθόντος της πόλης, όταν τα σπίτια ήταν χαμηλά και είχαν στο σύνολό τους αυλές. Αυλές που λειτουργούσαν ως χώροι υπαίθριας συνεύρεσης και «αποθέωναν» τη γοητεία της συζήτησης.

Πολλοί θα συμφωνούσαν πως ο καφές συνιστά τρόπο ζωής για τη Λάρισα. Πως είναι κάτι παραπάνω από μια στιγμιαία απόλαυση, ίσως η συμπύκνωση της κοινωνικής της ζωής ή περισσότερο η άυλη κληρονομιά της. Υπό αυτό το πρίσμα κι επιθυμώντας να εκμεταλλευτεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της τοπικής κουλτούρας, η νέα δημοτική αρχή ενεργεί με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την πόλη τουριστικό προορισμό. Μία από αυτές είναι το Larissa coffee show, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 24, 25 και 26 του τρέχοντος μήνα.

Πρόκειται για μια γιορτή του καφέ που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας και τους επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα. Συμμετέχουν εταιρείες, brands και επαγγελματίες του καφέ και της εστίασης. Για τρεις ημέρες η Κεντρική πλατεία θα βρεθεί στο επίκεντρο της αγάπης για τον καφέ. Γευσιγνωσία, διασκέδαση, γαστρονομία, shopping, συμμετοχή και ενεργοποίηση των φορέων και των καταστημάτων της πόλης απαρτίζουν τους πυλώνες της γιορτής, ενώ masterclasses, main events, side events και kids events συνθέτουν το πρόγραμμά της. Αγώνας δρόμου σερβιτόρων, κατάκτηση βραβείου Γκίνες στην παρασκευή γλυκού με καφέ, μουσικές συναυλίες με εξέχουσα αυτή των Μαραβέγια και Μουζουράκη, καθώς και γευστικές δοκιμές στα περίπτερα των εκθετών προδιαθέτουν για την εκκίνηση ενός θεσμού που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε μια διοργάνωση αντάξια ανάλογων φεστιβάλ που γίνονται στην Τεργέστη, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο.

Η Λάρισα δίνει ραντεβού με τους φίλους του καφέ την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω