Ελπίδες για την καταπολέμηση του κορονοϊού με δύο συγκεκριμένα κανναβινοειδή, που φέρονται να βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό ή και από σοβαρές επιπλοκές της νόσου δίνει μια νέα αμερικανική μελέτη μιας ερευνητικής ομάδας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον  που διαπίστωσε ότι τα κανναβινοειδή οξέα εμποδίζουν την είσοδο του κορονοϊού στα κύτταρα και έτσι προστατεύουν από τη μόλυνση.

Κάνναβη κατά του κορονοϊού;

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει να καπνίζει κάνναβη για να προστατευτεί από τη μόλυνση με την Covid-19. Σε αντίθεση με τη γνωστή τετραϋδροκαναβινόλη (THC), τα κανναβινοειδή οξέα CBGA (κανναβιγερολικό οξύ) και CBDA (κανναβιδιολικό οξύ), δεν είναι ψυχοδραστικά, αλλά καλά ανεκτά και ασφαλή συστατικά, όπως τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Richard van Breemen.

Ο Van Breemen επεσήμανε πως τέτοια σκευάσματα μπορούν να λαμβάνονται από το στόμα τα οποία σε περίπτωση μόλυνσης από κορονοϊό, είναι σε θέση να ανακουφίσουν τα συμπτώματα μιας οξείας ασθένειας ή να συντομεύσουν τη διάρκεια της μόλυνσης.

«Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης», εξήγησε σημειώνοντας πως αυτή η προσέγγιση με τα κανναβινοειδή έχει νόημα μόνο σε συνδυασμό με εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Εκτός από την κάνναβη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φασματομετρία μάζας για να εξετάσουν και άλλα διαφορετικά είδη φυτών όπως το κόκκινο τριφύλλι, τον λυκίσκο και την γλυκόριζα με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί ποιες ουσίες μπορούν με μεγαλύτερη επιτυχία να αποτρέψουν τη διείσδυση της ακίδας πρωτεΐνης του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα κανναβινοειδή οξέα έδειξαν τις υψηλότερες συγγένειες με την ακίδα πρωτεΐνη. Στη συνέχεια, οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι μπορούν να εμποδίσουν τη μόλυνση.

Τα κανναβινοειδή χρησιμοποιούνται ως φάρμακα

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ενώσεις κάνναβης είναι αποτελεσματικές έναντι των παραλλαγών άλφα (Β.1.1.7) και βήτα (Β.1.351) του κορονοϊού, οι οποίες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Αφρική. Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα, ο επικεφαλής της μελέτης van Breemen είναι πεπεισμένος ότι τα κανναβινοειδή έχουν επίσης παρόμοια επίδραση σε νεότερες παραλλαγές ιών.

Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία ή την πρόληψη του κορονοϊού. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι τα εν λόγω κανναβινοειδή είναι ήδη διαθέσιμα και μπορούν γρήγορα να διατεθούν για θεραπεία. Ωστόσο, πριν βγουν στην αγορά , θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν σε περαιτέρω μελέτες και σε αρκετές δοκιμαστικές φάσεις.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Περισσότερα Εδω