Με κατάμεστο το αμφιθέατρο στο Ίδρυμα Ευγενίδη πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, μια άκρως ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή ημερίδα για την ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του εκπαιδευτικού σκάφους ΙΣΤΙΟΦΟΡΟΥ (Ι/Φ) «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ», το οποίο αποτέλεσε ορόσημο της ελληνικής ναυτικής εκπαίδευσης χιλιάδων ναυτικών και πλέον έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.  

Ένα ιστιοφόρο  κόσμημα και με μεγάλη ιστορία. Πάνω σε αυτό και με αυτό άρχισαν να μαθαίνουν τη ναυτική τέχνη και τη ναυτοσύνη χιλιάδες Έλληνες σπουδαστές των Σχολών Εμπορικής Ναυτιλίας. 

Τις ομιλίες παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον κόσμος από τον χώρο της θάλασσας, της ναυτιλίας και αρκετοί σπουδαστές διαφόρων ναυτικών σχολών.

Στιγμιότυπο από την ημερίδα

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, ο κ. Νικόλαος Καβαλλιέρος, Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών (ΕΛ.ΣΥ.ΠΑ.Σ.), ο ιστορικός και συγγραφέας κ. Χάρης Τζάλλας, η κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος (ΝΜΕ),  ο κ. Παράσχος Καραβατάκης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ, μέλους του ICOMΟS Hellenic και ο Διευθύνων Σύμβουλος ALPHA ΜΑRΙΝΕ κ. Νίκος Δαφνιάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο  Υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης. Την εκδήλωση – συζήτηση παρουσίασε ο δημοσιογράφος-ναυτιλιακός συντάκτης Μηνάς Τσαμόπουλος.

Μετά τις ομιλίες – παρουσιάσεις υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις και ερωτήσεις για την πορεία και το μέλλον του διάσημου ιστιοφόρου.

<strong>Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης: «Το Ι/Φ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ πρέπει να αναβιώσει και να ξαναβγεί στις θάλασσες»</strong>
Ο δημοσιογράφος Αντώνης Καραγιαννάκης με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδη κ. Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδη κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης φιλοξενήθηκε την επόμενη ημέρα, χθες Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, στη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και στην εκπομπή του Αντώνη Καραγιαννάκη «Καλές θάλασσες». 

Αφού έκανε μια αναδρομή και την ιστορία του σκάφους και πως βρέθηκε στην Ελλάδα και την προσφορά του στην Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, ο κ. Δημητριάδης-Ευγενίδης μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Προσπαθούμε να βρούμε έναν οδικό χάρτη ούτως ώστε αυτό το σκάφος-κόσμημα, που είναι ένα υπέροχο δείγμα ναυτοσύνης να ανοίξει πανιά και να ξαναβγεί στα πελάγη. Δεν θέλουμε να γίνει ένα μουσείο, αλλά να αναβιώσει και αν ξαναβγεί στις θάλασσες και τα ταξιδέψει, γιατί έχει πολλά να προσφέρει. Με ουσιαστικό διάλογο και σοβαρές προτάσεις να δουλέψουμε όλοι μαζί με την πολιτεία και να βρεθεί λύση για την αναβίωση του Ι/Φ «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ».

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ

Λίγα λόγια για το Ι/Φ «ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ»
Tο ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», ναυπηγήθηκε το 1929 στο αγγλικό Ναυπηγείο William Denny,  κατά παραγγελία του sir Walter Runciman, αποτελεί ένα από τα τρία της συγκεκριμένης ναυπηγικής τέχνης που διασώζονται παγκοσμίως μέχρι σήμερα (όπως το ιστιοφόρο  «Cutty Shark» που εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Greenwich).

Για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί από την Ελληνική Πολιτεία ως ιστορικά διατηρητέο μνημείο ναυτικής παράδοσης που χρήζει ειδικής προστασίας.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε από το Βρετανικό ναυτικό, κάνοντας ειδικές αποστολές σαμποτέρ στη δυτική Γαλλία, ενώ την περίοδο 1946 – 1964  χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό σκάφος για το Σουηδικό Εμπορικό Ναυτικού. Το 1965 αγοράζεται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και μετονομάζεται σε «Ευγένιος Ευγενίδης» προς τιμήν του Εθνικού Ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, από το κληροδότημα του οποίου προήλθε το 1/3 των χρημάτων για την αγορά του σκάφους.

<strong>Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης: «Το Ι/Φ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ πρέπει να αναβιώσει και να ξαναβγεί στις θάλασσες»</strong>
Tο ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης»

Το «Ευγένιος Ευγενίδης» είχε το ρόλο του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου, για τους δόκιμους του Εμπορικού Ναυτικού. Το εντυπωσιακό ιστιοφόρο κυριαρχούσε στις ελληνικές θάλασσες για περίπου 30 χρόνια, εκπαιδεύοντας εκατοντάδες Έλληνες ναυτικούς μέχρι και το 1991. Έκτοτε είναι παροπλισμένο. Πλέον, η κυριότητα του σκάφους ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, με την χρήση του να έχει δοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.  Μετά από χρόνια εγκατάλειψης του σκάφους στις αττικές μαρίνες, το ιστιοφόρο βρίσκεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πολεμικού Ναυτικού, στον Πόρο.

Το ιστιοφόρο αποτελεί ενεργό τμήμα της ελληνικής ναυτικής παράδοσης και ιστορίας, την οποία έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και προβάλλουμε, τόσο για λόγους διατήρησης του εθνικού ναυτικού πνεύματος και αγάπης των επερχόμενων γενεών προς τη θάλασσα, όσο και για λόγους προβολής της ναυτικής ιστορίας της χώρας μας και της συνεισφοράς της ελληνικής ναυτοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
Επιμέλεια: Αντώνης Καραγιαννάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω