Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «E» το ΔΩΛ δεν θα εξαιρεθεί από τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών περί κατάργησης των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και οδηγείται σε κατάργηση, κάτι που σημαίνει ότι χάνει την αυτοδυναμία του που είχε από την ίδρυσή του το 1930! Εν αντιθέσει με το ΔΩΛ, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να εξαιρεθούν από τον νόμο και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με το ισχύον καθεστώς.

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και η ακόλουθη κατάθεση αιτήματος (όπως προέβλεπε ο νόμος) για να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ΝΠΔΔ και να μην υπαχθούν απευθείας σε Διευθύνσεις του Δήμου το Δημοτικό Ωδείο, η Δημοτική Πινακοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο, φαίνεται ότι «λειτούργησε» μόνο για τα δύο μουσεία, δημιουργώντας ένα τεράστιο ερωτηματικό για την επόμενη μέρα ενός οργανισμού με δεκάδες καθηγητές και χιλιάδες μαθητές όπως είναι το ΔΩΛ. Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι η πολιτιστική του παραγωγή με τις δεκάδες συναυλίες, τις όπερες(!), τα μουσικά σχήματα, τα σεμινάρια και γενικότερα το υψηλότατου επιπέδου «προϊόν» του θα έχει καθοδική πορεία. «Είναι αδύνατο αυτά τα Νομικά Πρόσωπα να δουλέψουν υπαγόμενα σε υποστελεχωμένες διευθύνσεις του Δήμου» είχε δηλώσει ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9ης Νοεμβρίου. Σ’ αυτές τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες θα υπαχθούν οι δεκάδες υπάλληλοι του ΔΩΛ, με τη λειτουργία του να καθίσταται εξ ορισμού προβληματική.

Ενδεικτικό της πεισιθανάτιας απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών και της κατάστασης που θα προκαλέσει είναι ότι οι αορίστου χρόνου υπάλληλοι του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας θα πάνε στον Δήμο Λαρισαίων με προσωποπαγείς θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι όταν φύγουν οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπληρωθούν, εκφυλλίζοντας τη δυναμική και την εύρυθμη λειτουργία του. Προβλήματα θα προκληθούν και στο καλλιτεχνικό έργο του ΔΩΛ αφού η γραφειοκρατία θα είναι μια κατάσταση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται συνεχώς και αδιαλείπτως. Λόγω της μη αυτονομίας του ΔΩΛ οι αποφάσεις για τις εκδηλώσεις θα πρέπει να περνάνε από μια σειρά επιτροπές μέχρι να φτάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο(!) για να δοθεί (ή μη) η έγκριση.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ 

Κι αν η προοπτική δεν προδιαγράφεται αισιόδοξη για το ΔΩΛ, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει για τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Οι δύο κορυφαίοι μουσειακοί οργανισμοί της Λάρισας αλλά και της χώρας θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το ισχύον καθεστώς λειτουργίας τους.

Και πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε αφού για τη μεν Πινακοθήκη υπήρχε ρητή εντολή του διαθέτη Γεώργιου Κατσίγρα το Μουσείο να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, και για το Λαογραφικό προτροπή-«εντολή» μόλις προ έτους της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να πάψει να λειτουργεί με προγραμματική σύμβαση και να μετατραπεί σε ΝΠΔΔ. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας αν δεν εξαιρείτο από τον νόμο περί της κατάργησης των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τότε οι εκτελεστές της Διαθήκης θα μπορούσαν να ακυρώσουν την ίδια τη δωρεά -αφού ήταν όρος απαράβατος και απαρέγκλιτος η δημιουργία ΝΠΔΔ και να «αποσύρουν» τα έργα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας. Η κατάργησή του δηλαδή θα ναρκοθετούσε τη λειτουργία μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές πινακοθήκες της χώρας, και ταυτόχρονα θα ακύρωνε τη βούληση του ευεργέτη της πόλης Γεωργίου Κατσίγρα να αφήσει τη σπουδαία κληρονομιά του στην πόλη της Λάρισας, μετασχηματίζοντάς τη σε δημόσιο αγαθό.

Για το Λαογραφικό από την άλλη τόσο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου ήταν αναφανδόν υπέρ της διατήρησής του ως ΝΠΔΔ. Η κ. Φωτοπούλου δε, με έγγραφό της τόνιζε ότι το Λαογραφικό είναι υποδειγματικό περιφερειακό μουσείο νεότερου πολιτισμού, στοιχειοθετώντας μια σειρά λόγων που το Μουσείο θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως ΝΠΔΔ.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία (Θανάσης Αραμπατζής)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω