Για ακόμη μία χρονιά το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων «Κατασκήνωση στην Πόλη», με το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ωραία που ’ναι η νύφη μας».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μουσειακής αγωγής σχεδιάστηκε ειδικά για τους μικρούς κατασκηνωτές, σε αναφορά με την περιοδική έκθεση του Μουσείου «Προίκα» που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο.

Πάνω από 120 μικροί κατασκηνωτές επισκέφθηκαν έως σήμερα τους χώρους του Μουσείου, όπου παρουσιάζονται εκθέματα προερχόμενα από τον τόπο μας και τον ευρύτερο θεσσαλικό χώρο.

Οδηγοί τους σε αυτήν την περιήγηση, η διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, καθώς και το προσωπικό και οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί των μικρών κατασκηνωτών.

Οι μικροί κατασκηνωτές κατά την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά παραδοσιακές φορεσιές, χειροτεχνήματα που δημιουργούσαν οι ίδιες οι γυναίκες εκείνης της εποχής και ακριβείς αναπαραστάσεις παλιών θεσσαλικών κατοικιών και εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση αλλά και την εξοικείωση των παιδιών με τον θεσμό της προίκας, έναν θεσμό που έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Μέσω της παρουσίασης αντικειμένων καθημερινής χρήσης των νοικοκυριών της εποχής, αντικειμένων παραδοσιακών τεχνικών και κειμηλίων από γάμους παλαιότερων χρόνων στη Θεσσαλία, τα παιδιά μαθαίνουν για την προίκα, την ισχύ και τις προεκτάσεις της στην παραδοσιακή κοινωνία..

Την ξενάγηση διανθίζει μία ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, όπως η παντομίμα, παιχνίδια ερωταπαντήσεων και ζωγραφική, προκειμένου μέσω της βιωματικής προσέγγισης, τα παιδιά να αφομοιώσουν καλύτερα, στοιχεία, όρους και έθιμα που αφορούν στον θεσμό της προίκας.

Από την πλευρά τους, οι μικροί κατασκηνωτές ανταποκρίνονται πλήρως και εκδηλώνουν κάθε φορά μεγάλο ενδιαφέρον και θαυμασμό, βιώνοντας μια μοναδική μουσειακή εμπειρία.

Έτσι, για ακόμη μια χρονιά, το πρόγραμμα του Δήμου Λαρισαίων «Κατασκήνωση στην Πόλη», επισκέπτεται το Λαογραφικό Μουσείο και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν μια επαφή με τον παραδοσιακό.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω