Ανοιχτή πρόσκληση σε πολίτες και φορείς να καταθέσουν προτάσεις για το περιεχόμενο του νέου Μουσείου Ολύμπου απευθύνει ο Δήμος Ελασσόνας μέσω της Ειδικής Επιτροπής τεκμηρίωσης περιεχομένου του εκθεσιακού χώρου ανάδειξης της φύσης, της ιστορίας και της μυθολογίας του Ολύμπου, που θα στεγαστεί στο ιστορικό κτήριο του παλιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας.

Ο εκθεσιακός χώρος που θα προβάλλει τον Όλυμπο και την ιστορία της περιοχής θα περιλαμβάνει φυσικά εκθέματα και μία πλούσια ψηφιακή συλλογή φωτογραφιών και βίντεο. Οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου έχουν ήδη ξεκινήσει και θα προχωρούν παράλληλα με τις υπηρεσίες δημιουργίας περιεχομένου. Η Ειδική Επιτροπή για το περιεχόμενο του Μουσείου θα συλλέξει τις προτάσεις των πολιτών και θα τις επεξεργαστεί με σκοπό να καταστήσει την έκθεση ενδιαφέρουσα για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, η Ειδική Επιτροπή τεκμηρίωσης περιεχομένου του εκθεσιακού χώρου ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορίας και της μυθολογίας του Ολύμπου, η οποία ορίστηκε με την υπ’ αριθμ. 55/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, κατά την πρώτη συνεδρίασή της και ως προς το περιεχόμενο του εκθεσιακού χώρου πρότεινε να περιλαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με τους παρακάτω θεματικούς τομείς:

1. Τη δημιουργία του μυθικού βουνού του Ολύμπου (γεωλογικά στοιχεία).

2. Την Ελληνική Μυθολογία η οποία βασίστηκε και δημιουργήθηκε στο όνομα του Ολύμπου.

3. Την ιστορία της αρχαίας Περραιβίας.

4. Τους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και στη δυτική πλευρά του βουνού και στα ευρήματα, τα οποία εκτίθενται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

5. Την ιστορία των επόμενων χρόνων με αναφορές στη Ι. Μονή Ολυμπιώτισσας, στα ασκηταριά του Πυθίου, στα βυζαντινά μνημεία στην ευρύτερη περιοχή, στην επανάσταση του Ολύμπου το 1854, στους Ολύμπιους Αγωνιστές (Γεωργάκης Ολύμπιος, κ.ά.).

6. Την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου και τις δυνατότητες που παρέχει στον επισκέπτη για διάφορες δραστηριότητες καθώς και την παρουσίαση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής των κατοίκων της περιοχής και της σύνδεσής του με την αγροδιατροφική κληρονομιά (τυρί, ΠΟΠ φέτα Ελασσόνας, τσάι Ολύμπου, κρέας, κρασί, αρωματικά φυτά, μέλι, κ.ά.).

Στο ίδιο πλαίσιο, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα στους δημότες της Ελασσόνας και σε κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλλουν προτάσεις προκειμένου να αποτυπωθεί η γνώμη των πολιτών ως προς το περιεχόμενο της έκθεσης, γεγονός που θα την καθιστά ενδιαφέρουσα για επισκεψιμότητα από τα σχολεία ή/και άλλες κοινωνικές ομάδες, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό καθώς και από διερχόμενους, επισκέπτες της περιοχής και άλλους.

Καλούνται, λοιπόν, όσοι επιθυμούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στη Ειδική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας έως την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, με τους εξής τρόπους:

– Με κατάθεση στο πρωτόκολλο του Δήμου

– Ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Δήμος Ελασσόνας, 6ης Οκτωβρίου 57, 402 00 Ελασσόνα

– Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση dimoselassonas@gmail.com

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω