Νέα αρχαιολογική έρευνα σε ταφικά αντικείμενα και σκελετικό υλικό από το παλαιότερο ταφικό πεδίο στην Ολλανδία φέρνει στο φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία για τους ρόλους ανδρών και γυναίκών και δείχνει ούτε λίγο, ούτε πολύ πως πριν από 7.000 χρόνια ήταν λιγότερο παραδοσιακοί από ό,τι πιστεύαμε.

Μια ομάδα χημικών αναλυτών, ανθρωπολόγων και αρχαιολόγων μελέτησε τον ταφικό χώρο του Elsloo (Stein, Limburg). Ο Δρ Luc Amkreutz, επιμελητής στο Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων και καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leiden, συμμετείχε στην έρευνα.

Η ομάδα εξέτασε τα ταφικά αντικείμενα και σκελετικά λείψανα και κατάφεραν να προσδιορίσουν το φύλο και την ηλικία ορισμένων από αυτούς που πέθαναν από τα αποτεφρωμένα λείψανα. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι αιχμές βελών από πυριτόλιθο και πέτρινα τσεκούρια, που παραδοσιακά αποδίδονται σε άνδρες, βρίσκονται επίσης συνήθως στους τάφους των γυναικών στο ταφικό χώρο Elsloo.

Αυτό ρίχνει νέο φως στην παραδοσιακή ιδέα ότι τα ταφικά περιουσιακά στοιχεία, ως προσωπική περιουσία, είναι αντιπροσωπευτικά της καθημερινής ζωής και του φύλου του θανούντος.

Οι τάφοι των ηλικιωμένων, ιδιαίτερα των γυναικών, ήταν πλούσια επενδυμένοι. Φαίνεται ότι υπάρχει μια ορισμένη κατάσταση που σχετίζεται με την ηλικία. Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει μια ταφική παράδοση με συγκεκριμένα αγαθά και τελετουργίες, που συχνά σχετίζονται με το κυνήγι, την προετοιμασία φαγητού, την ξυλουργική και τη διακόσμηση του σώματος. Πολλοί από τους νεκρούς πασπαλίστηκαν με κόκκινη ώχρα, για παράδειγμα.

Και σχεδόν όλα τα ταφικά αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν εντατικά, ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του νεκρού. Τα εμπορεύματα φαίνεται να είναι συγκεκριμένα σκεύη που ανήκαν σε συγγενείς του θανούντος και τοποθετήθηκαν εσκεμμένα στον τάφο.

Αυτό δίνει μια ιδέα για το ρόλο των ζωντανών, τις επιλογές τους και τις τελετουργίες που περιβάλλουν τον θάνατο. Η έρευνα αποκαλύπτει μια ξεκάθαρη απόχρωση όσον αφορά τους ρόλους των προϊστορικών ανδρών ως κυνηγών, βοσκών, πολεμιστών και οικοδόμων και των γυναικών ως φροντιστών και αγγειοπλαστών, σύμφωνα με το Phys.org.

Ο ταφικός χώρος της νεολιθικής εποχής στο Elsloo ανήκε στον πολιτισμό της Γραμμικής κεραμικής, στις πρώτες αγροτικές κοινότητες στην Ολλανδία και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης πριν από περισσότερα από 7.000 χρόνια.

Το Elsloo Funeral Home είναι το παλαιότερο γνωστό χώρο ταφικών τελετών στην Ολλανδία (περίπου 5100-4950 π.Χ.). Ανασκάφηκε από την Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την ηγεσία του Pieter Modderman (1959), και το Πανεπιστήμιο του Leiden (1966).

Από τότε, τα ευρήματα βρίσκονται υπό τη φροντίδα του Εθνικού Μουσείου Αρχαιοτήτων στο Leiden. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Γνώση της Αρχαιολογίας» του Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μια επιλογή από τα ευρήματα από το στρατόπεδο κηδείας θα εκτίθεται για ένα χρόνο στο Historiehuis van de Maasvallei στο Elsloo.

 

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

Περισσότερα Εδω