Ο Σύλλογος των Απανταχού αποδήμων Σκαμνιωτών «ο Όλυμπος» διοργανώνει εκδήλωση μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα ενός χρόνων από την Ημέρα της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές-με το κάψιμο όλων των σπιτιών (20 Απριλίου 1943) και μοναδικό σωσμένο κτίσμα την εκκλησία της Αγίας Τριάδος της Παλιάς Σκαμνιάς, μνημείο ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα, σε μια περιοχή φυσικού κάλλους κάτω από τον Όλυμπο.

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης, θα τελεστεί και φέτος η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας του σημερινού χωριού Σκαμνιά Ελασσόνας, μετά τη Θεία Λειτουργία, στη μνήμη των ανθρώπων αλλά και του παλιού κόσμου που χάθηκαν. Στη συνέχεια η εκδήλωση περιλαμβάνει σχετικές ομιλίες, από τους: την πρόεδρο του Συλλόγου Τούλα Μουγδή για τη σημασία της ιστορικής μνήμης, το μέλος του συλλόγου Θεολογία Γουγούλα για το χρονικό της καταστροφής-όπως το κατέγραψε ο Σκαμνιώτης ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Αγοραστός και ομιλία από το μέλος του Συλλόγου, εκπαιδευτικό, Αρχοντία Γιαννακάκη, για την αξιοποίηση της ιστορίας της Σκαμνιάς στην Εκπαίδευση-στην κατεύθυνση της καλλιέργειας δημοκρατικών αξιών και ειρηνικής συνύπαρξης. Θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών που δείχνουν την πορεία της Σκαμνιάς γύρω από το Ολοκαύτωμα. Ακολούθως, θα προσφερθεί καφές στην ταβέρνα «Βαλσάμικο», στην Πλατεία του χωριό.

Ο Σύλλογος θέλει να μεταδώσει το μήνυμα ότι μπορεί οι εστίες να χάθηκαν, η ιστορία δεν χάνεται. Όσο διατηρούνται στη μνήμη μας τα δραματικά γεγονότα της ιστορίας, δημιουργούμε ανάχωμα απέναντι στα φαινόμενα του ναζισμού και του φασισμού και προασπίζουμε τα αγαθά της ζωής, της ελευθερίας και της ειρήνης.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω