Ο χάρτης τον Ιούνιο του 2023 βάφτηκε ολόκληρος µπλε. Υπήρχαν όµως… αποχρώσεις, καθώς αλλού ήταν βαθύ µπλε και αλλού πιο ανοιχτό, µε τη Ν.∆. να παίρνει ποσοστό κάτω από το 40,5% που είχε πανελλαδικά. Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως το Μέγαρο Μαξίµου και η Πειραιώς πρέπει να στρέψουν το βλέµµα τους σε συγκεκριµένες περιοχές που ήδη από το 2023 ήταν από 1 έως και 12 µονάδες πιο κάτω. Στη Θράκη υπάρχουν δύο νοµοί στους οποίους η Νέα ∆ηµοκρατία κατέγραψε µε διαφορά τα πιο χαµηλά ποσοστά της σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τη Ροδόπη όπου πήρε 28,89% και την Ξάνθη µε 30,32%. Οι δύο νοµοί έχουν την ιδιαιτερότητα της µειονότητας και των πολλών προβληµάτων που έχουν ως αποτέλεσµα µια µεγάλη πληθυσµιακή διαρροή. Και η Ν.∆. καλείται να βρει το αντίδοτο.

Σε πρώτη προτεραιότητα για τη Ν.∆. είναι η Μακεδονία. Πιο συντηρητική ανέκαθεν, ένα σηµαντικό κοµµάτι της κινείται προς τις επιλογές του Κυριάκου Βελόπουλου και της Νίκης. Στις εκλογές του 2023 υπήρχαν εκλογικές περιφέρειες που είχαν… δείξει τις προθέσεις τους. Η Ν.∆. στην Α΄ Θεσσαλονίκης είχε πάρει ποσοστό 35,28%, ενώ και στην Πέλλα ήταν 2 µονάδες κάτω από το πανελλαδικό ποσοστό της. Η ∆υτική Μακεδονία ανέκαθεν ήταν µια περιοχή µε πολλά προβλήµατα, κυρίως οικονοµικά. Και ως εκ τούτου είναι µια δύσκολη περιοχή που βρίσκεται πάντα και στο µεταίχµιο ενεργειακών µεταβάσεων. Η δυσκολία της περιοχής αποτυπώθηκε και στις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Ενδεικτικά, σε δύο νοµούς η Ν.∆. πήρε από τα χαµηλότερα ποσοστά της πανελλαδικά: στη Φλώρινα 34,42% και στην Κοζάνη 36,69%. Εάν τα ποσοστά της Ν.∆. ήταν αυτά στις εθνικές εκλογές, γίνεται αντιληπτό πως στις επικείµενες ευρωεκλογές υπάρχει κίνδυνος να είναι ακόµη παρακάτω, βάζοντας τους νοµούς της ∆υτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στη Θεσσαλία η Ν.∆. στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε πολύ µεγάλα ποσοστά ξεπερνώντας ακόµη και τα πανελλαδικά της, µε εξαίρεση τον µεγαλύτερο νοµό της περιφέρειας, τη Λάρισα, όπου το ποσοστό της ήταν πιο κάτω: στο 39%. Τα δεδοµένα, ωστόσο, έχουν αλλάξει άρδην µετά τις καταστροφικές πληµµύρες, µε τον Κάµπο να προσπαθεί να συνέλθει ακόµη από τις καταστροφές. Συνεπώς τόσο η Λάρισα του 39% όσο και οι άλλοι νοµοί αποτελούν βασικό στόχο της Ν.∆.

Η µισή Ελλάδα διαµένει στην Αττική και ως εκ τούτου από την ανάλυση του Μεγάρου Μαξίµου

Η Μακεδονία, η ψήφος της µειονότητας, το νέο σκηνικό στη Θεσσαλία µετά τις πληµµύρες και η σηµασία των λαϊκών στρωµάτων στο λεκανοπέδιο.

δεν µπορεί να λείπει το Λεκανοπέδιο. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές η Ν.∆. κατάφερε να κερδίσει περιοχές που διαχρονικά τις έχανε. Τις λεγόµενες πιο «λαϊκές». Παρά τη νίκη εκεί κατέγραψε πιο χαµηλά ποσοστά από το πανελλαδικό της. Στη Β΄ Πειραιώς πήρε 37,24%, στη ∆υτική Αθήνα 34,66% και στη ∆υτική Αττική 39,74%. Η διατήρηση της πρωτιάς στις περιοχές αυτές και ενός υψηλού ποσοστού –αναλογικά µε τις ευρωεκλογές– αποτελεί για τη Ν.∆. βασική προτεραιότητα για δύο λόγους:

• Πρώτον, γιατί πληθυσµιακά οι περιοχές αυτές επηρεάζουν όλη την Ελλάδα. Εάν το ποσοστό είναι χαµηλό στην Αττική, τότε θα πέσει σε όλη τη χώρα.

• ∆εύτερον, σε επίπεδο πολιτικού συµβολισµού η Ν.∆. δεν θέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία στα πιο λαϊκά στρώµατα.

Τέλος, προσοχή χρειάζονται και διάφορα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Σάµος όπου τον Ιούνιο του 2023 η Ν.∆. έλαβε 36%.

Εφημερίδα Καθημερινή

Περισσότερα Εδω