«Euphoria» τιτλοφορείται η νέα έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Αγγελίδη, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022, στις 21.00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου.

Πρόκειται για τη 2η Ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας, η οποία μελετώντας επί σειρά ετών, τον Ασιατικό πολιτισμό και την Κορεατική γλώσσα, εντυπωσίασε ήδη το κοινό στην πρώτη της ατομική έκθεση, με έργα εμπνευσμένα από τη φιλοσοφία του Κορεατικού πολιτισμού.

Συστήθηκε ως «cheonsa” (찬사), που σημαίνει Άγγελος. Και τώρα μας ταξιδεύει στην “ευφορία”.

Η έκθεση “Euphoria” υποστηρίζεται από τους Ιστορικούς της Τέχνης, Γιώργο Μυλωνά και Αννίτα Πατσουράκη, που προλογίζουν στον κατάλογο της έκθεσης.

«Αφού τραγούδησε ιστορίες της Ανατολής, μεταφερμένες στο δικό της προσωπικό φίλτρο, η Αγγελική Αγγελίδη αφήνεται στη γοητεία του κήπου, μέσα από έντονες χρωματικές μάζες. Στη δεύτερη ατομική της έκθεση, η ύλη της ζωγράφου εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από χρωματική λαμπρότητα. Τα ευαίσθητα άνθη ζωντανεύουν επάνω στο τελάρο γεμίζοντας τη μεγάλη επιφάνεια του καμβά και δημιουργώντας ένα παραδείσιο σκηνικό. Ο θεατής είναι στο κέντρο και όλα τον τυλίγουν με διάθεση ποιητική. (…)
«Ευφορία» τιτλοφορεί τη νέα ενότητα έργων της για να δείξει ακριβώς τη γονιμότητα της φύσης που αντανακλά η χρωματική έκρηξη. Η Αγγελίδη δεν περιγράφει, αποζητά να «βγάλει την ψυχή της» και ζητά να πάει πιο πέρα, μέσα σε έναν καινούριο, δικό της πλαστικό χώρο, για να εκφράσει έναν προσωπικό ύμνο στη ζωή» αναφέρει ο Γιώργος Μυλωνάς.

Και υπέροχα αναλύει η Αννίτα Πατσουράκη… «Ευφορία», είναι αρχαιοελληνική λέξη, εὐ φορία= εὖ + φέρω.
Η ευφορία ψυχής, δηλώνει μια συναισθηματική κατάσταση έντονης αίσθησης από ευχαρίστηση, μέγιστη χαρά, αισιοδοξία, ευτυχία, συγκίνηση, έκσταση, ευεξία. Είναι τα υπέρτατα συναισθήματα, εφάμιλλα ερμηνευτικά,
όπως οι επεξηγηματικοί τίτλοι που συνοδεύουν τις ζωγραφικές συνθέσεις της δημιουργού, εκφράζοντας και μεταφράζοντας την ερμηνεία και το συμβολισμό των λουλουδιών.
Η Αγγελική Αγγελίδη προσεγγίζοντας με ευαισθησία, συγκίνηση και σεβασμό την αρμονική συνύπαρξη πολιτισμών, καταθέτει την αισθητική της άποψη εμπνεόμενη από το πολιτισμικό παρελθόν και το διαιωνίζει στο παρόν.
Μέσα από την τέχνη της επιδιώκει να συμβάλλει στην υπεράσπιση των αξιών της ζωής και των οικουμενικών ιδανικών.(…).
Ο Κομφούκιος οραματίστηκε μια ευδαιμονική και ισορροπημένη κοινωνία, ακολουθώντας το Τάο (Δρόμο ή Τρόπο) των αρχαίων σοφών. Ταυτόσημη φαίνεται να είναι η αντίληψη του με τον σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο Επίκτητο, αναφερόμενος στα ύψιστα αγαθά και στις αρετές του ανθρώπου! (…).
Η Αγγελική Αγγελίδη παρουσιάζει εύστοχα το όραμά της να συνδυάσει κουλτούρες πολιτισμών μέσα από ένα θέμα ευρείας αποδοχής και γνώσης. Σε εισάγει σε ένα κόσμο ένωσης και ενσωμάτωσης με τη φύση, με το θαύμα της ζωής, της διαρκούς αναγέννησης και της πυροδότησης όλων των αισθήσεων».

Η δική μου Αγγελική είναι μια γυναίκα ασταμάτητη. Γεμάτη ενέργεια, δυναμισμό και ευαισθησία. Ισχυρή στοχοπροσήλωση, πάθος, αφοσίωση, έντονα συναισθήματα και χιούμορ. Αυτή τη φορά μας ταξιδεύει με τα πινέλα της στην “Ευφορία”. Εκεί όπου τα λουλούδια, τα φρούτα και οι ακτίνες του ήλιου πρωταγωνιστούν με όμορφους, θετικούς συμβολισμούς ευδαιμονίας και θετικότητας.

-Μίλησέ μας για την καινούρια σου προσωπική έκθεση…
Τη νέα μου πέκθεση την εγκαινιάζω στο νησί της Μυκόνου, την Τετάρτη 13/7/2022 και της έδωσα τον τίτλο «ΕΥΦΟΡΙΑ». Σε αυτήν την έκθεση θα δείτε χαρούμενα χρώματα, γλυκό κρασί και ζεστά μεσημέρια! Ακόμα και οι τίτλοι των έργων είναι λέξεις που η κάθε μία τους σημαίνει ευφορία.

-Από τι εμπνεύστηκες;
Η έμπνευσή μου, όπως ήδη έχω ξαναπεί, είναι από την μακρινή Ασία, της οποίας μελετώντας την κουλτούρα ανακάλυψα ότι μου ταιριάζει πάρα πολύ. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, ήθελα κάτι ζωηρό, χαρούμενο και έντονο μαζί, που να ταιριάζει με το νησί της Μυκόνου, αλλά ταυτόχρονα να έχει στοιχεία της Ασιατικής κουλτούρας. Ψάχνοντας λοιπόν ανακάλυψα ότι στην Κορέα κάθε χρόνο διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή, όπου μικροί και μεγάλοι βγαίνουν στους αγρούς και μαζεύουν λουλούδια θέλοντας να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η ζωή νικάει τον θάνατο! Επίσης, διαβάζοντας ανακάλυψα ότι το κάθε άνθος έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Επέλεξα λοιπόν άνθη, όπου ο συμβολισμός τους σημαίνει ευφορία.

Για παράδειγμα, η ζέρμπερα είναι συνώνυμη με την χαρά και την δημιουργία, λόγω των έντονων χρωμάτων που έχει! Η αλστρομέρια συμβολίζει την ευημερία, τη φιλία, την αφοσίωση, τον πλούτο και την τύχη. Η αμυγδαλιά είναι ο αφυπνιστής της ζωής! Συμβολίζει την ομορφιά, την ψυχική δύναμη και την τρυφερότητα. Η ανεμώνη συμβολίζει την προσδοκία. Τα άνθη πορτοκαλιάς συμβολίζουν τη γονιμότητα. Ο νάρκισσος είναι το τυχερό έμβλημα για την μελλοντική ευημερία σε όλον τον κόσμο και συμβολίζει την αναγέννηση. Στην Ασία αν αυτό ανθίσει την πρωτοχρονιά θεωρείται ότι θα φέρει πλούτο και ευημερία.

Μπορεί να λατρεύω την Ασιατική κουλτούρα και να αντλώ έμπνευση από αυτήν, δεν παύω όμως να είμαι Ελληνίδα. Για αυτόν τον λόγο, προσπαθώ να παντρέψω πάντα σε όλα τα έργα μου και το ελληνικό στοιχείο. Αυτήν τη φορά επέλεξα τα φρούτα, τα οποία ευδοκιμούν στην Ελλάδα κυρίως και έχουν ρίζες από την μυθολογία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το σταφύλι, το οποίο συμβολίζει τη γονιμότητα και παραπέμπει στο Διονυσιακό στοιχείο! Τη σειρά με τα σταφύλια την ονόμασα «γλυκό κρασί». Επίσης, στα περισσότερα έργα μου υπάρχουν χρυσές γραμμές, θέλοντας να μεταφέρω τον ελληνικό ήλιο, ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες όπου οι ακτίνες είναι κάθετες! Αυτή η σειρά ονομάστηκε «ζεστά μεσημέρια”! Και φυσικά οι όμορφες κερασιές και αμυγδαλιές που τις ονόμασα “Εαρινή Ισημερία”!
Για όλους αυτούς τους λόγους επέλεξα να εκθέσω στο νησί των ανέμων, διότι η Μύκονος είναι το νησί της ευφορίας!

-Ποια είναι η δική σου Euphoria;
Η δική μου ευφορία είναι η όμορφη οικογένειά μου, οι πραγματικοί φίλοι μου, το ατελιέ μου, τα κορεάτικά μου. Ευφορία είναι να οραματίζομαι το μέλλον μας και να ζω στο έπακρο τις όμορφες στιγμές! Αυτά είναι ο κόσμος μου! Όταν έχω όλα αυτά, αισθάνομαι πλήρης!

-Ποια είναι η προσωπική “ρουτίνα” δημιουργίας; Έχεις συγκεκριμένες ώρες που είσαι δημιουργική (πρωί – βράδυ) που είσαι δημιουργική; Συγκεκριμένες συνήθειες και συνθήκες όταν δημιουργείς; (π.χ. ακούς μουσική κ.λ.π.)
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει με το που θα ξυπνήσω και αφού πάρουμε όλοι πρωινό και φύγει το παιδί για το σχολείο, να φορέσω μια από τις φόρμες του ατελιέ -οι οποίες είναι γεμάτες χρώματα τις περισσότερες φορές και οι οποίες έχουν γίνει σήμα κατατεθέν, να κάνω όλες τις εξωτερικές δουλειές, ακόμα και να περάσω να πω ένα γεια σε κάποια φίλη μου ή θα κάνω κάποια ραντεβού με συνεργάτες μου.

Αφού τελειώσω όλα αυτά όμως, μπαίνω στο άβατό μου, βάζω κορεατική μουσική την οποία φυσικά και λατρεύω αλλά και πρέπει να την ακούω αφενός μεν για να κάνω εξάσκηση και αφετέρου δε, για να έχω συνεχή επαφή, διότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη γλώσσα στην κατανόησή της! Όταν επιλέγουμε να μελετήσουμε έναν πολιτισμό, πρέπει να ξεκινάμε από τη γλώσσα του, διότι εκεί υπάρχουν κώδικες που ξεκλειδώνουν σημαντικά στοιχεία του! Αμέσως μετά καρφώνω τους καμβάδες μου και πιάνω τα πινέλα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, από τον καμβά μου, τα πινέλα μου, την μουσική μου κι εμένα! Οι ώρες περνάνε χωρίς να το καταλάβω! Χάνω την αίσθηση του χρόνου! Συζητάω με τον εαυτό μου, ονειρεύομαι, παίρνω αποφάσεις! Ξεχνάω τον έξω κόσμο. Είμαι εγώ κι ο Θεός, μέχρι να με πάρουν τηλέφωνο από το σπίτι, όπου πολλές φορές συνειδητοποιώ ότι πέρασαν 8 ώρες χωρίς να το καταλάβω!

Υπάρχουν όμως και μέρες που δεν πάω στο ατελιέ, λόγω του ότι θα υπάρχουν οικογενειακές ανάγκες, οι οποιες πάντα προηγούνται ή θα κάνω κορεάτικα -περίπου 4-6 ώρες την εβδομάδα. Συνήθως ισορροπώ μεταξύ οικογένειας, κορεάτικων και ζωγραφικής. Άσε που έχει τύχει κάποιες φορές να με πάρει τηλέφωνο ο σύζυγός μου για να πάμε σε κάποια κοινωνική υποχρέωση και έχω πάει ντυμένη μακιγιαρισμένη στην πένα, αλλά και με λεπτές “πράσινες ανταύγειες” στα μαλλιά από τα χρώματα!😂😂

-Πόσος χρόνος χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η δεύτερη προσωπική σου έκθεση;
Την δεύτερη έκθεση την ξεκίνησα αμέσως αφού ολοκλήρωσα την πρώτη, η οποία πήρε αρκετές αναβολές λόγω covid. Είμαι ένα άτομο, ιδιαίτερα εργατικό και συγκεντρωμένο στον στόχο του! Ασχολούμαι πάρα πολλές ώρες και δεν παίρνω βοήθεια ούτε για να μου πλένουν τα πινέλα. Έχει τύχει πριν την πρώτη έκθεση, να έρθει ξημερώματα ο σύζυγός μου να με πάρει από το ατελιέ, προκειμένου να είμαι μέσα στους χρόνους μου! Άστα! Συναγωνίζομαι τον εαυτό μου!

-Τι να περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
Επειδή ο τελικός μου στόχος είναι η Σεούλ και επειδή η Κορέα είναι μια πολύ απαιτητική χώρα, οι Κορεάτες μου ζήτησαν να κάνω το tour της Ευρώπης. Για καλή μου τύχη τα έργα μου πήραν μεγάλη αποδοχή, με αποτέλεσμα να μου γίνουν πολύ σοβαρές προτάσεις για Ευρώπη και Αμερική όπου και τις αποδέχθηκα με μεγάλη προσοχή. Οπότε ξεκινάω πολύ άμεσα από το Λονδίνο και αμέσως μετά ακολουθεί μια performance στην Κωνσταντινούπολη και πάει λέγοντας! Το πρόγραμμα που έχω υπογράψει είναι μέχρι τα μέσα του 2024. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσες ώρες θα βρίσκομαι στο ατελιέ!

-Τι είναι η ζωγραφική για εσένα;
Η ζωγραφική για εμένα είναι η Ιθάκη μου που επιτέλους τη βρήκα. Το έχω ξαναπεί εξάλλου ότι είμαι πολύ τυχερό κορίτσι!

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου: Ματογιάννι – Μύκονος
Διάρκεια έκθεσης: από 11 έως και 20 Ιουλίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: από 11.00 έως και 01.00

Περισσότερα Εδω