«Για κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων μέσω της επιχειρούμενης μετατροπής του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου σε Πρότυπα» κάνει λόγο η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ως Ένωση Γονέων καταγγέλλουμε την προσπάθεια που γίνεται τόσο από την διεύθυνση Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, όσο και από το δήμο Λαρισαίων να μετατραπούν το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο σε «πρότυπα» σχολεία, παρά την αντίθεση των συλλόγων διδασκόντων και γονέων, αλλάζοντας τον χαρακτήρα τους ως σχολεία της γειτονιάς.

Πριν λίγα χρόνια είχαμε την προσπάθεια μετατροπής του 25ου Δημοτικού Σχολείου σε πειραματικό, προσπάθεια που συνάντησε την καθολική αντίθεση γονέων και εκπαιδευτικών του σχολείου, καθώς και την αντίθεση των κατοίκων της περιοχής, που με τον αγώνα, τις κινητοποιήσεις τους κατάφεραν να μην υλοποιηθεί τότε η πρόταση της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας Λάρισας.

Τώρα με μεθόδευση που ξεκίνησε στη δημοτική αρχή Καλογιάννη και ολοκληρώθηκε με τη νέα δημοτική αρχή της ΝΔ, επιχειρείται να μετατραπούν το 2ο Γυμνάσιο και 2ο ΓΕΛ, σε «πρότυπα» χωρίς καμιά ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία δεν ακολουθούν το ενιαίο πρόγραμμα σπουδών του υπουργείου Παιδείας, αφού η ύλη τους προκύπτει από Διοικούσα Επιτροπή σε συντονισμό με πανεπιστήμια και επιχειρηματικούς ομίλους που καθορίζουν το περιεχόμενο της μάθησης, το οποίο είναι μακριά από το πάγιο αίτημά μας για δημόσια και δωρεάν μόρφωση για όλα τα παιδιά, με ίσους όρους και προϋποθέσεις, μακριά από κατηγοριοποιήσεις και εξετάσεις των «αρίστων».

Η προσπάθεια για γενίκευση των Πρότυπων σχολείων σε κάθε περιοχή με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η επιλογή και η συγκέντρωση των «καλών» μαθητών πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα υποβαθμίζει το σύνολο των σχολείων, ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια και τα σχολεία της γειτονιάς. Αντικειμενικά ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία σχολείων πολλών ταχυτήτων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό πρόγραμμα, διαφορετικά μαθήματα, με εκπαιδευτικούς χωρίς οργανικές θέσεις.

Την ίδια στιγμή που κράτος και τοπική διοίκηση δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την αναβάθμιση του σχολικού αποθέματος με την κατασκευή νέων σχολείων, μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούγεται η ίδρυση Πρότυπου Γυμνασίου-Λυκείου στην πλάτη του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου με συνέπεια να καταντάει επικίνδυνη η κυβερνητική πολιτική των «αρίστων».

Αν ήθελε το υπουργείο και η κυβέρνηση αναβάθμιση στην εκπαίδευση θα έκανε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, με επάρκεια αιθουσών, με μόνιμους εκπαιδευτικούς τοποθετημένους στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς, με 15 μαθητές στην τάξη. Δε θα άφηνε στο έλεος τα κτήρια με ελλιπή αντισεισμική θωράκιση, ελλιπή συντήρηση και πυροπροστασία, δε θα τοποθετούσαν κοντέινερ στα προαύλια.

Οι γονείς δεν θα πρέπει “να τσιμπήσουν” στη λογική ότι το πρότυπο θα είναι ένα καλύτερο σχολείο. Η εξεταστική διαδικασία που συνοδεύει την είσοδο σε ένα τέτοιο σχολείο θα σημαίνει προετοιμασία των παιδιών από το δημοτικό, με τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη από νωρίς. Δεν αντέχουμε άλλο να πληρώνουμε σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε μια ατελείωτη εξεταστική αρένα.

Καμία αναμονή δεν χωράει στους γονείς, την ώρα που αυτοί οι σχεδιασμοί θα σημάνουν σταδιακά την εξάλειψη του σχολείου της γειτονιάς. Συνέπεια των παραπάνω θα είναι, οι μαθητές της περιοχής να μεταφέρονται σε όμορες περιοχές μέσω των γεωγραφικών ανακατανομών, στις οποίες θα προβαίνει η Β’ βάθμια εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο θα βρίσκουν σχολική στέγη τα παιδιά της γειτονιάς.

Δεν οδηγεί πουθενά η λογική που λέει “ας γίνει πρότυπο αλλά μακριά από εμάς”. Είναι μια λογική “βούτυρο στο ψωμί” της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής της ΝΔ, γιατί ακριβώς αυτό το σκεπτικό δεν στοχεύει “στην καρδιά” του αντιδραστικού περιεχομένου των Πρότυπων σχολείων. Είναι ένα σκεπτικό που εύκολα προσπέρασε η δημοτική αρχή στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που οι γονείς αυτών των σχολείων δεν πρέπει να το αφήσουν αναπάντητο, οργανώνοντας τις διεκδικήσεις τους από κοινού με την Ένωση Γονέων, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Καλούμε όλους τους γονείς, να αγωνιστούν ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, να δυναμώσουν τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δυνατοτήτων που υπάρχουν στην εποχή που ζούμε.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω