Μοιράσου το αρθρο!

Φωτοβολταϊκά σε στέγες πανεπιστημιακών κτιρίων, ηλεκτρικά ποδήλατα για φοιτητές και ηλεκτρικό αυτοκίνητο περιλαμβάνονται στο έργο μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί ενεργειακά και το συγκρότημα Παπαστράτο

Με φωτοβολταϊκά συστήματα που θα εγκαταστήσει σε στέγες κτιρίων του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα επιδιώξει την παραγωγή δικού ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ταυτόχρονα με τη μείωση του ενεργειακού του αποτυπώματος, θα μειώσει και τους λογαριασμούς που πληρώνει για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για τμήμα μόνο μεγάλης επένδυσης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που θα ξεκινήσει άμεσα να υλοποιείται από το ίδρυμα στο πλαίσιο της στρατηγικής «επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο ίδιο πακέτο των 3,5 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται μία σειρά ακόμη δράσεων. Η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος Παπαστράτος που ήρθε στο προσκήνιο με αφορμή διαμαρτυρίες διοικητικών υπαλλήλων για εργασία σε συνθήκες «γαλέρας» μέσα στα γραφεία, χωρίς κλιματισμό, περιλαμβάνεται στον ίδιο φάκελο, ο οποίος έχει ενδιαφέρον και για τους ίδιους τους φοιτητές. Στο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια συνολικά 40 ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν σε φοιτητές για την εξυπηρέτηση της μετακίνησής τους μέσα στην πόλη.

Το έργο διεκδίκησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης ως πρώην αντιπρύτανης Οικονομικών και η χρηματοδότησή του έχει ήδη εγκριθεί. Πρόκειται για την πράξη «Ενεργειακή Αναβάθμιση και δράσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ) στις κτιριακές υποδομές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» στον άξονα προτεραιότητας «Εφαρμογή Στρατηγικών Επίτευξης Χαμηλών Εκπομπών Διοξειδίου του Ανθρακα με Εμφαση στις αστικές περιοχές» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020» η οποία είχε υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Η δημόσια δαπάνη της πράξης, που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέρχεται σε 3.500.000 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση Παπαστράτου

Πρώτος στόχος του έργου που ξεκινά είναι η διενέργεια των αναγκαίων παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που ήρθε στο προσκήνιο μέσα στην εβδομάδα, όταν το θερμόμετρο στα γραφεία που εργάζονται διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος έδειξε 37ο C, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν λειτουργούσε κλιματισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίνη, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μία σειρά παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την αναβάθμιση του κτιριακού περιβλήματος αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Βάσει της μελέτης θα γίνουν εργασίες θερμομόνωσης και θα αντικατασταθούν τα εξωτερικά κουφώματα με νέα για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου.

Επιπλέον θα γίνει επιλογή των κατάλληλων ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων υψηλής απόδοσης, για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό και φωτισμό

Οι συνολικές παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο θα έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος των κτιρίων από την κατηγορία Γ’ στην κατηγορία Α’.

Φωτοβολταϊκά σε στέγες

Όπως αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπος Μπιλλίνης, το ίδρυμα θα αποκτήσει το δικό του φωτοβολταϊκό πάρκο.

Θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματος ισχύος 628,00kwp σε στέγες κτιρίων του Πανεπιστημίου στον Βόλο που θα συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων (C02).

Προς το παρόν ο σχεδιασμός αφορά στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής στο Φυτόκο. Εκεί προγραμματίζεται η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, μέσω των οποίων το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παράγει τη δική του ενέργεια. «Μέσα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσουμε και το ύψος των λογαριασμών που πληρώνουν κατά 700.000 ευρώ το έτος, όπως υπολογίζουμε», σχολίασε ο κ. Μπιλλίνης.

 

Χαράλαμπος Μπιλλίνης: Μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες πανεπιστημιακών κτιρίων το Π.Θ. θα παράγει δική του ηλεκτρική ενέργεια

 

Ηλεκτρικά ποδήλατα για φοιτητές

Στον σχεδιασμό εντάσσεται επιπλέον η προμήθεια και ηλεκτρικού οχήματος που θα αντικαταστήσει το υπάρχον συμβατικό που διαθέτει το ίδρυμα για μετακινήσεις στελεχών του. Μάλιστα θα δημιουργηθεί και εγκατάσταση σταθμού ηλεκτρικής φόρτισης για τον «ανεφοδιασμό» του ηλεκτρικού οχήματος.

Οι πράσινες… παρεμβάσεις θα έχουν ενδιαφέρον και για τους φοιτητές, αφού σύμφωνα με τον κ. Μπιλλίνη προγραμματίζεται η προμήθεια και 40 ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι φοιτητές για τις μετακινήσεις τους μέσα στις πόλεις και μάλιστα δωρεάν.

Το πιθανότερο είναι να μοιραστούν στις έδρες των νομών όπου λειτουργούν τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα ηλεκτρικά ποδήλατα που θα προμηθευτεί το ίδρυμα και θα διατίθενται δωρεάν σε φοιτητές μέσα από πλαίσιο και διαδικασίες που θα αποφασιστούν.

Στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Το έργο που ξεκινά να υλοποιήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σε επίπεδο Ε.Ε. έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση περιφερειών και πόλεων ώστε να επιτευχθούν οι πανευρωπαϊκοί στόχοι για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και για να αντιμετωπιστούν η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή εξάρτηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Μεταξύ άλλων στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ανάλογα με την κατηγορία της περιφέρειας (λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες: 50%, περιφέρειες μετάβασης: 60%, και περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες: 80%). Περίπου 100 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε αυτούς τους τομείς, από τους οποίους τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ θα στηρίξουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας). Ως προς αυτό, υπάρχουν ξεχωριστές υποχρεώσεις για τη διάθεση πόρων από το ΕΤΠΑ (λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες: 12 %, περιφέρειες μετάβασης: 15 %, και περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες: 20 %).

Περισσότερα Εδω