Σε ερώτηση των βουλευτών ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, Γιώργου Μαρίνου και Βασίλη Μεταξά προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, για την αναθεώρηση των προβλεπόμενων έργων της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. στον Σταυρό Φαρσάλων στην Π.Ε. Λάρισας, επισημαίνονται τα εξής:

«Ο Σταυρός Φαρσάλων έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των πλημμυρικών φαινομένων (“Ιανός”, “Daniel”, “Elias”). Σημειώθηκαν βάθη κατάκλυσης 1-2 μέτρων στο τμήμα του χωριού, ανατολικά της σιδηροδρομικής γραμμής (ανάντη), τα οποία προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές, σε κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ενώ σοβαρές ήταν και οι ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο (ρήγμα στο ανάχωμα της σιδηροδρομικής γραμμής) περίπου 1,5 χλμ νότια του σταθμού Παλαιοφαρσάλων. Ήδη έχουν ξεκινήσει έργα αποκατάστασης του «δικτύου» από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και στο τμήμα που διέρχεται από το χωριό Σταυρός.

Όμως, μετά από αυτοψία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Φαρσάλων, σε συνεργασία με μελετητή κατόπιν καταγγελιών των κατοίκων του χωριού, διαπιστώθηκε πως οι διατομές των αγωγών απορροής ομβρίων από το ανατολικό προς το δυτικό τμήμα του χωριού είναι πολύ μικρές για την αποτελεσματική απορροή υδάτων, ακόμα και για συνήθεις βροχοπτώσεις (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν).

Έτσι οι τεράστιες ποσότητες νερού που συσσωρεύτηκαν στην ανατολική πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής (“Daniel”), έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ρήξη της ίδιας της γραμμής (1,5 χλμ) νότια του χωριού. Πρόβλημα που ενδεχομένως να είχε αποφευχθεί αν οι δίοδοι απορροής ομβρίων κατά μήκος του σιδηρόδρομου ήταν κατάλληλα σχεδιασμένοι επιτρέποντας μεγαλύτερες παροχές απορροής.

Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις καταγγελίες και παρεμβάσεις των κατοίκων του χωριού, την ενημέρωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την αναποτελεσματικότητα των υφιστάμενων τεχνικών έργων, καθώς επίσης και το γεγονός ότι ήδη εκτελούνται έργα στην περιοχή από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., θεωρείται πως χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι επεμβάσεις αυτές λαμβάνοντας μέτρα για την αύξηση της παροχευτικότητας των ρεμάτων, ανάντι και κατάντι, ώστε να διασφαλιστεί τόσο το σιδηροδρομικό δίκτυο όσο και η ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να ληφθούν και να υλοποιηθούν όλα τα απαραίτητα αναγκαία μέτρα και έργα, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχες επικίνδυνες καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα του χωριού Σταυρός αλλά και να μην υπάρξουν καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω